Kalp krizleri pandemiden sonra arttı mı?
Sağlıkla ilgili yaşadığım tecrübeyi geçen hafta yazmıştım.
Artan göğüs ağrıları sonrası, tetkikler, anjiyo, iki kapalı damar ve stent ile balon uygulaması.
İki kez kriz yaşadın demişti doktor, bir üçüncüsünü de erken müdahale ile önledik, bu bir mucize diye de eklemişti.
Bu sözleri hayatım boyunca unutamam.
Kalp rahatsızlıkları, en başta kalp krizi, her gün aniden hayatını kaybeden insanlara tanık oluyoruz.
Medyada haber başlıkları ise genelde şöyle oluyor;
“Yaşadığı ani rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti.”
Bu kadar basit, az önce vardı, hayattaydı, bir an da bitti, gitti, artık yok.
Bir süredir, bu konuya dikkat çekmeye çalışıyorum.
Ve çok kötü bir olaya daha tanıklık ettik, kuzeyin oğlu, büyük sanatçı Volkan Konak, bizim ülkemizde, çok sevdiği sahnede, çok sevdiği şarkıları söylerken, veda etti hayata.
En başta ailesi ve sevenlerinin acısına saygı gereği, saçma sapan yorum ve söylemleri bir kez daha hatırlamak istemem.
Ama konunun ciddiyetini de görmezden gelmemek gerek.
Otellerin veya kamusal alanların sağlık güvenliği açısından, ne durumda olduğunu tartışmamız gerek, tabi ki sağlık merkezlerinin de.
Olduktan sonra değil, olmadan önce, önlemler alınmalı, bunu tartışmalı, teşvik etmeli, zorlamalıyız.
Volkan Konak’ın hayatını kaybetmesi, sebep ve sonuç üzerinden tartışılırken, özellikle acil sağlık müdahalesini, eğitimi, gerekli donanımı ve sistemlerin önemini bir kez daha gündeme getirdi.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Dr. Özlem Gürkut, dün Kıbrıs Postası TV de program konuğumdu ve son günlerin tartışma konusu, ani ölümler, kalp krizleri konusunda şunları anlattı;
“Toplu yaşam alanlarında, sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerekiyor. Acil müdahalede kritik rol oynayan otomatik eksternal defibrilatör (OED) cihazlarının, okullar, alışveriş merkezleri, ofis binaları, havalimanları, sinema ve tiyatro salonları, konser ve konferans salonları gibi alanlarda bulundurulması son derece önemlidir.
Sadece tıbbi eğitimi olan kişilerin değil, ilk yardım eğitimi almış herkesin kullanabileceği şekilde tasarlanan bu cihazlar, ani kardiyak duruma müdahaleyi hızlandırarak hayat kurtarıcı etki sağlayabilmektedir.
Sanatçı Volkan Konak’ın ölümüyle ilgili, bu olay bana “ne yapabilirdik?” sorusunu sordurdu.
Gelişmiş acil sağlık müdahalesi için toplu yaşam alanlarında hazırlıklı altyapı bulundurmak önemlidir, yetkililer bu konuda adım atmalıdır.
Bahsettiğim cihazlar, Güney Kıbrıs’ta, havalananlarında var. Yangın tüpü gibi etrafta monte edilmiştir. Kullanımı kolaydır, zaman kazandırır, sağlık ekibinin müdahalesine kadar, bir hayat kurtarabilir.
Elbette, bunun için insanlar eğitilmeli, bilinçlendirilmeli. İnsanları hasta olmadan, korumak, önlemek çok daha ekonomik ve hayat kurtarıcıdır.
Küçük toplum olmanın dezavantajları olduğu gibi, avantajları da vardır. Fakat biz bunu pozitif noktaya getirip kullanamıyoruz.
Ani ölümler, özellikle kalp krizleri, pandemiden sonra arttı mı?
Aslında istatistiklere bakıldığında, bazı damar hastalıklarında artış olduğu görülüyor.
Bir de aşılar çok tartışılıyor, aşılar da bir etken mi?
Bu yönde henüz bilimsel bir sonuç yok. Aşıları olmamızın üzerinden de dört yıl geçti ve bunu besleyecek bilimsel bir veri yok.
Covid hastalığının kendisinin, vücutta bazı yangıları tetiklediği de biliniyor.”

Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.