UBP-HP neden olmuyor? Olmayacak mı?

Yayın Tarihi: 19/03/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

UBP-HP neden olmuyor? Olmayacak mı?

Geçtiğimiz haftadan kaleme almayı düşündüğüm ancak ülke de yaşanan birçok kötü olaydan ötürü bir türlü fırsat bulamadığım bir konu aslında Hükümet değişikliği. KIB-TEK'in yeni elektrik tarifesini bugüne işlemeyi planlıyordum ama hali hazırda zaten bugün bir basın toplantısıyla yeni kampanyayı anlatacaklar; yarına KIB-TEK'in vatandaşa sözüm ona iyilik yapayım derken aslında nasıl bir kazık atmaya çalıştığını kaleme alacağım.

Ancak bu mesele eskiyip de gündem değişmeden bir kaleme alalım.

Bir ara bir hayli UBP-HP koalisyon hükümeti alevlendi tartışıldı, taraflar bunu net olarak reddetmedi. Peki ne oldu ne oldu bu konuda, ne tür gelişmeler yaşandı ve neden olmadı, en önemlisi de hükümet bozulacak mı bozulmayacak mı? Buna bir değinelim.

Son bir ay da neler oldu?

Sırayla gidecek olursak yaklaşık son bir aydır UBP ile HP arasında bu hükümetin kurulmasını isteyenler deyim yerindeyse mekik dokudular. Her ne kadar her parti başkanı yüz yüze görüşmediyse de her iki partinin kurmayları sıkça görüştü. Görüştü görüşmesine ama sonra bu çok basite indirgendi ve gayrı resmi görüşmeler bile olmadı aslında noktasına getirildi.

Halbuki durum hiç de öyle olmadı.

Her iki partide ileri gelenler buluştu konuştu, bunu bizzat UBP'den net olarak biliyorum.

UBP: "7-3" Bakanlık önerdi… Reddedildi

Bu konuyla ilgili olarak Ulusal Birlik Partisi olası bir koalisyon durumunda 7'ye 3 bakanlık teklifi önerdi. Bu yapılan önerinin içinde Halkın Partisi'nin mevcut bakanlıklarının korunması önerisi de yapıldı. Ancak HP tarafından bunun kabul görmediğini öğrendim.

HP: "6-4 önerdi"…Reddedildi

Daha konu çok hamken dahi olası bir koalisyondaHP'ninparti kurmayları 6-4 bakanlık kombinasyonu üzerinde durdu ve mevcut bakanlıklara ek olarak Sağlık Bakanlığı da talep edildi. Hatta bu bakanlıkla ilgili HP Gazimağusa Milletvekili Dr. Hasan Topal'ın adı dahi zikredildi. Yani Sağlık Bakanı Topal olmalı şeklinde.

HP'nin bu önerisi UBP tarafından kesin bir dille reddedildi.

Daha geçtiğimiz hafta bir güvenilir kaynağımızın UBP Genel Başkanı Tatar'ın yaptığı bir telefon konuşmasında "6-4 bakanlık mümkün değil bizim 21 vekilimiz var" şeklinde hitap ettiği bilgisi de bana geldi.

Bir kere birinci ayrıklık bu noktada yaşandı. Bu konu aşılmayacak bir durum değil diye düşünüyorum. Ancak daha geçtiğimiz haftaya kadar bu konu aslında gündemdeki yerini korudu.

Çavuşoğlu-Özersay görüşmesinde neler konuşuldu

Bir başka önemli görüşme ise buydu. Başbakan yardımcısı Kudret Özersay bildiğiniz gibi Antalya'ya bir açılış için gitti. Siyasi kulislere bu açılış aslında bir formalite şeklinde yansıdı; güvenilir bir kaynağımızın iddiasına göre Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Özersay'ıolasıbir UBP-HP koalisyonunu konuşmak için çağırdı, bu konu Özersay'a açıldı ancak ısrarcı olunmadı.

Yani bir zamanlar Özgürgün'ün Genel Başkan olduğu günlerdeki baskı bu sefer Özersay'a yapılmadı.

Bunlar bize gelen bilgiler. Teyide muhtaç mı elbette ki muhtaç ama bunu ancak Türk Dışişleri Bakanından teyit edebiliriz.

Özersay'ın çekincesi ne?

Gelelim en önemli konu başlığına. Aslına bakarsanız mevcut hükümetle devam etmenin ne denli zor olduğunu Kudret Özersay da biliyor. Bunu zaman zaman kendi açıklamalarından zaman zamansa yakın çevresine yaptığı konuşmalardan anlıyoruz. Bir süre önce DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın"tüm parti başkanları aday olsa bile hükümet bozulamayacak" açıklamasını Özersay net bir dille reddetmiş ve koalisyon ortaklarının başkanlarının aday olması halinde hükümet içinde uyumsuzlukların yaşanmasının kaçınılmaz olacağını açıklamıştı. Bu da demek oluyor ki Özersay, Denktaş ile aynı görüşte değil.

PekiÖzersay, olası bir UBP-HP koalisyonuna nasıl bakıyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki HP'nin sorunu bakanlıklar değil. Özersay, UBP ile ilgili yakın geçmişte o kadar çok ağır konuştu ve o kadar aleyhte açıklamalar yaptı ki UBP ile koalisyona yönelmesi halinde medya ve toplum önünde zor duruma düşmekten çekiniyor. Haliyle bunun açıklanabilir bir durumu olmayacağını kendisi de biliyor.

Özersay'ın UBP'ye güven sorunu var

Öte yandan yine bir başka bilgiye göre Özersay'ınUBP'ye karşın bir takım güven sorunları var. Bunun başında UBP Parti Meclisi'nin böyle bir koalisyona onay veremeyeceği ve hükümetin bozulması ve yeniden kurulamaması halinde erken seçim yolunun açılacak olmasından korkuyor. Diğer yandan UBP Genel Başkanı Tatar'ın partiye hakimiyet algısı konusunda sıkıntıları olduğu düşüncesi hakim. Yani Tatar ile varılabilecek bir antlaşmayı UBP'nin diğer önemli dinamiklerinin onaylamaması ihtimali var.

Bu durum da Özersay için ciddi bir güven sıkıntısı oluşturuyor. Bence Özersay bu endişelerinde son derece haklı.

UBP'de bakanlık paylaşımı

UBP gerçekten hükümette olmak için yaratılmış parti. Son bir ayda hızla şekillenen UBP-HP Koalisyonu için bakanlıklar vekiller arasında pay edilmiş bile. Bazı isimler de bize zikredildi doğrusu ama bu isimlerin hiçbirinin doğru olmamasından ötürü buraya yazmayı kesinlikle uygun bulmuyorum. Sadece UBP içinde Kurultay'da Tatar'a destek veren Faiz Sucuoğlu ile Sunat Aun'un yerleri garanti, bunun dışında kim ki kendini Derviş Eroğlu ile sıkıntılı biliyorsa emin olsun ki O kişiler bakanlık almayacak. Tabii şimdilik ortada bir koalisyon kurulması durumu olmadığı için bu konuyu uzun uzadıya konuşmaya hiç gerek yok.

Peki ne olacak sorusunu da yanıtsız bırakmayacak olursak; şu sıralar her hangi bir hükümet değişikliği olmayacak, peki hiç mi olmayacak diye sorarsanız bazı çevrelere göre bu sorunun cevabı evet ama bana göre öyle değil.

Eğer ki Türkiye ile mali protokol imzalanmazsa şüphe yok ki Hükümet tek kelimeyle mali açıdan çökecek, bütçe açığı inanılmaz büyüyecek ve bu sefer ya hükümet düşecek ya da Ankara'nın mali protokolü CTP gibi pazarlık yapmadan imzalayacak bir hükümet modeli oluşturulacak.

İşte o zaman şartlar hem UBP için uygun hem de HP için elverişli olacak.

Yani her şey önümüzdeki üç ay içinde olacak.

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Kural bu: en çok seven, hep en önce terk edilir. Unutma; vedalar acıtsa da, bazen gitmek gerekir.

Can Yücel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları