Yakında maymun da oluruz…

Yayın Tarihi: 01/08/22 07:30
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Korona vakalarında ciddi artış var. eskiden günde 18-23 bin arası test yapılırdı. Şimdi haftada 18-19 bin test yapılıyor ve genellikle ortaya çıkan rakamlar her ne halse aynı 2 bin 300 civarında vaka tespit ediliyor. Bu da bize gösteriyor ki tespit edilen rakamların çok ama çok üstündeyiz. Zaten bunu sosyal medyadan da takip edebilirsiniz. Facebook’ta herkes korona olduğunu paylaşıyor, çember daraldık sonra daralıyor ve yakın çevremizde birçok insanın koronaya yakalandığını duyuyoruz. Her ne kadar hafif seyrediyor dense dahi geçtiğimiz hafta ile bir önceki hafta koronadan kaynaklı ölüm dört kişi. Demek ki söylendiği kadar hafif değil.

Tabii omicron varyantının da üç türü var, bundan hangisine yakalandığınız da önemli. Korona iyileşme süreci sonrası da var. Bir önceki hafta kalp krizinden 11 kişinin öldüğünü hatırlatmak lazım. Sağlık Bakanlığı bir araştırma komitesi kurduklarını ve bunu araştıracaklarını açıklamıştı. Bakalım araştırma ne zaman sonuçlanacak.

Aşıların koronaya karşı önemli bir tedbir olduğunu biliyoruz ancak aşılara karşı ciddi bir güvensizlik de var ve her geçen gün bu artıyor. Dr. Temona Sırrı’nın geçtiğimiz gün bir kanalda yaptığı açıklamaları duymuşsunuzdur. Aşı sonrası ölümlerin yaşandığını açıkladı, tabii tepkilerde gecikmedi Teoman Sırrı’ya. Aşıların tek koruyucu enstrüman olmasına karşın ciddi yan etkilerinin olduğu ve vücutta zayıf olan noktaları daha kötüye tetiklediği artık çok yaygın bir tespit. Olup olmamak size kalmış. Bir tür kar zarar ilişkisi. Koronavirüs olduğunuzda sonrasında başınıza gelebilecekler de pek parlak değil. Zaten aşı olmanızı bir nebze engelliyor olduğunuzda da kolay atlatmanıza yardımcı oluyor.

MAYMUN VİRÜSÜ KAPIDA MI?

Sağlık Bakanlığı panik yapılmasın darken doktorlar her an vaka görülebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bununla ilgili yayımlanan bir dünya haritası da var. Zaten bir virus yakınlara gelmişse örneğin Rum tarafına gelmişse, Türkiye’ye gelmişse KKTC’ye de gelmesi an meselesidir. Bununla ilgili herhangi bir tedbir yok. Dünya Sağlık Örgütü Rum tarafına bir miktar aşı göndermiş durumda. KKTC’de henüz bu virus için bir aşı tedariği yoki Sağlık Bakanlığı talep ettiklerini açıkladı. Ama daha önemlisi bu virüsü tespit eden kitlerde yok. Bunların bir an önce temin edilmesi gerekiyor.

PEKİ BU VİRÜS NEDİR?

Maymun çiçeği hastalığı, insanlara virüsle enfekte olmuş bir hayvandan veya maymun çiçeği enfeksiyonu geçiren başka bir insandan bulaşabilir. Her virüste olduğu gibi maymun çiçeğinde de enfeksiyon etkeni ile temasın ardından bir kuluçka süresi söz konusudur. İlk semptomların ortaya çıkışı 5 ile 21 gün aralığında herhangi bir zamana denk gelebilir. En yaygın belirti verme başlangıcı ise 6-13. günler arası süreç olarak tespit edilmiştir. Belirtiler geçmiş dönemde büyük salgınlara yol açmış olan çiçek hastalığı ile benzerlik gösterse de biraz daha farklı şekilde seyreder. En temel belirtiler arasında şunlara yer verilebilir:

Yüksek ateş

Baş, sırt ve kas ağrıları

Lenf bezlerinde şişlikler

Yorgunluk hali

Üşüme ve titreme

Ciltte suçiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler

Çiçek hastalığının tedavisi için geliştirilen ilaçlar maymun çiçeği hastalığının tedavisi için de ruhsatlandırılmıştır ancak tek tedbir ise aşılama. Yapılması gereken ise basit ; virus gelmeden hazırlıkların tamamlanması. Solunum yolu ile değil ama temas yoluyla geçen bir virus. Yani anlayacağınız tam da bize göre. Bizdeki birçok korona vakası ise vatandaşların korkmadan tokalaşması ve sarılması ile daha çok yayıldı ve yayılıyor. Temastan kaçınılması gereken bir dönemden geçiyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü acil durum çağrısı yaptı. Bu demektir ki bu virus hızla yayılıyor ve yayılacak. Korona ile uğraşırken şimdi bir de maymun virüsüyle uğraşacağız.

****************

Günün Sözü

Parmak uçlarıma hapsettim seni, dokunduğum her yerde seni hissediyorum, canım yanıyor.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları