Savaşan: CTP’lilerde hitabet var, icraat yok
UBP Milletvekili ve Grup Başkanvekili Dr. Ahmet Savaşan dün konuğumdu. Çok şey konuştuk. Savaşan’a programa başlarken özellikle reçete vurgununu sordum. Savaşan da içtenlikle değerlendirdi.
Savaşan, “Yolsuzluk başka, usulsüzlük başka” diyerek başladı konuşmasına. Kıbrıs’ın küçük bir yer olduğunu ve pek çok kişinin de birbirini tanıdığını belirten Savaşan, başta kronik hastalar ile yaşlıların ilaca erişebilmelerine yardımcı olabilmek için eczanelerin doktorlara hastayı görmeden reçete yazdırdığını ve bu uygulamanın da pandemi dönemi ile birlikte yaygınlaştığını anımsattı. Gerek yaşlı ve yatalak olan hastaların doktora gidebilme konusunda yaşadığı zorluklar, gerekse de maddi yönden sıkıntı çeken kronik hastaların hekimlere muayene parası ödeme konusunda yaşadığı zorlukların aşılması için ortaya usule aykırı bir uygulama çıktığını anlatan Ahmet Savaşan, bu uygulamanın yasaya aykırı olsa da temelinde hastaların sigorta kapsamında ilaçlarına ulaşmasına yardımcı olabilmek için masumane bir uygulama olduğunun altını çizdi. Bu uygulamalarda haksız kazanç ve devletin zarara uğratılması gibi bir olayın söz konusu olmadığını söyleyen Ahmet Savaşan, bunları yapanların mevcut yasanın dışında hareket ettiğini yani usule uymadığına dikkat çekti.
KİMSENİN POPÜLİZM YAPMA HAKKI YOK…
Son haftalarda kamuoyunun gündeminde bulunan ve “reçete vurgunu” diye adlandırılan olaylarla, sigortalı hastalarına yardımcı olmak için usule aykırı da olsa reçete yazan hekimlerin veya bu ilaçları temin eden eczacıların bağdaştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Ahmet Savaşan, bunun gibi çok hassas bir konuda kimsenin popülizm yapma hakkı bulunmadığını altını çizdi.
YOLSUZLUK YAPAN VAR İSE EN AĞIR CEZAYA ÇARPTIRILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM…
İddia edildiği gibi sahte imzalarla reçete düzenleyen, sigortalı hastalar adına ilaç yazdırıp ilaçları sigortalı hastalara vermeyerek, ilaçları farklı kişilere satmasına rağmen sigortadan para alanlar veya bu gibi haksız kazanç elde edilmesi için işlem yapılmasında dahili bulunanların “reçete vurgunu” ile anılması gerektiğini söyleyen Ahmet Savaşan, “Konu polisimiz tarafından çok hassas bir şekilde soruşturulmaktadır. Konu yargıya taşınmıştır. İddia edildiği gibi haksız kazanç elde eden ve devleti zarara uğratan var ise yasalarımızın ön gördüğü en ağır cezalara çarptırılmaları gerektiğine inanıyorum” dedi.
BÜTÜN PARTİLERDE SORUMLULUK VAR!
Bu kadar yıldır ilaç takip sisteminin kurulamamasında UBP’nin de CTP’nin de hükümette bulunan diğer partilerin de payı olduğunu söyleyen Ahmet Savaşan, gerek maddi olanaksızlık gerekse de kısa süren istikrarsız hükümetlerin sonucunda ilaç takip sisteminin halen kurulamadığı tespitinde bulundu.
HÜKÜMET GEREKEN ÇALIŞMALARI YAPIYOR…
UBP başbakanlığında devam eden hükümetin yaşanan bu olumsuzluğun bir daha tekrarlanmaması için gereken çalışmaları yaptığını belirten Ahmet Savaşan, “İlaç takip sistemi kurulmuş olsaydı bugün yaşanan üzücü olaylar yaşamayacaktık. Bu eksiklikte hepimizin payı var. Geç olmasına karşın ilaç takip sistemine en kısa sürede geçeceğiz ve artık bu gibi sorunlar yaşanmayacak” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞIMIZ GEREKEN DÜZENLEMELERİ YAPIYOR…
Yaşananların ardından doktorların sigorta reçetesi yazmadığını anımsatan Ahmet Savaşan, “Basit bir örnek verecek olursak sigortalı bir hasta sigorta reçetesi ile 200 TL’ye aldığı ilaçlarını bugün sigorta reçetesi yazdıramadığı için 1000 TL’ye alabiliyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde de muayene zorunluluğu devam ederse doktorlar haklı olarak sigorta reçetelerini muayene ücreti aldıktan sonra yazacağından hastalar ilaçları için önemli bir maddi yükün altına girecek. Bunların bilincinde olarak gereken adımları bir an önce atmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Hükümetimiz ve Sağlık Bakanlığı’mız gereken düzenlemeleri yapmak için çalışıyor. En kısa sürede bu konu çözülecek” dedi.
Ahmet Savaşan’a Meclisin açılmasından bir kaç gün önce yeni yasama yılı ile ilgili yaptığı ve UBP’nin yeni dönemde halkın ihtiyaç duyduğu yasaların çıkarılması noktasında her zamankinden daha çok uzlaşıcı bir tavır ortaya koyacağını açıklamasına rağmen, Ana Muhalefet Partisi Başkanı Tufan Erhürman’ın Meclis açılışında yaptığı konuşması ile CTP’nin yeni dönemde bırakın uzlaşıcı tavır göstermeyi bunun tam tersi bir tavır içine gireceği yönündeki tutumunu da değerlendirmesini istedim Ahmet Savaşan’dan.
ANA MUHALEFET ÇEKİŞMEK İSTİYOR. BİZİM AÇIMIZDAN SORUN DEĞİL…
Ben Yataklı Tedavi Kurumları Yasası’nın, UBP’nin gereken siyasi iradeyi ve performansı ortaya koyması, muhalefetin de önemli katkısı ile geçirildiğine işaret ederek, UBP’nin yeni yasama döneminde de ihtiyaç duyulan yasaların geçirilmesi noktasında aynı kararlılıkla çalışacağını ve gereken siyasi iradeyi ve uzlaşıcı tavrı ortaya koyacağını açıkladım. Ayrıca iktidar ve muhalefetin birlikte çalışmasının verimliliği artırdığına işaret ettim. Yeni dönemde muhalefetin yataklı tedaviler kurumu yasasında olduğu gibi yapıcı bir yaklaşım göstermesi halinde ülkemizde ihtiyaç duyulan pek çok yasanın gecikmeden geçirilebileceğini ve pek çok ihtiyaca da cevap verileceğini ifade ettim. Ana Muhalefet partisi başkanının yaptığı konuşmaya bakıldığında niyetlerinin ihtiyaç duyulan yasaların bir an önce çıkarılması gibi bir gaileleri olmadığı ve yeni dönemde uzlaşı değil çekişme peşinde koşacakları, sokak hareketlerini artırmaya çalışarak kaos yaratmak istedikleri anlaşılıyor. Kendi tercihleridir. UBP’nin tercihi bu değildir, tercihimiz uzlaşı içinde çalışmaktır. Ama Ana Muhalefet çekişme istiyorsa da bizim açımızdan sorun yoktur. Biz yasaları samimiyetle birlikte çalışarak, katılımcılık anlayışı ile yapmak istiyoruz. Ama Ana Muhalefet bu olumsuz tavrında ısrar ederse de biz gereken yasaları oy birliği ile değil oy çokluğu ile geçir, halkımıza hizmet etmeye devam ederiz” dedi.
UBP’NİN UTANACAĞI BİR ŞEY YOKTUR…
CTP’nin ortaya attığı “utan ve git” sloganı hakkındaki düşüncesini de sordum Ahmet Savaşana. Savaşan net konuştu. “UBP’nin utanacak bir şeyi yoktur. UBP’nin iktidar dönemlerinde eksiği ve yanlışı olabilir. Ama ülkedeki bütün büyük eserlerin ve kazanımların altında imzası olduğunu da unutmayın. Herkes kendine ve iktidar dönemlerindeki icraatlarına baksın. Bu ülke insanı CTP’ye iktidar sorumluluğunu birçok defa vermiştir. Bu iktidar sorumluluğunu bırakıp her fırsatta kaçanların bize ne yaptıklarımızla ne de yapamadıklarımızla ilgili ahlak dersi vermeye hakkı yoktur. Bu halk kimin ne yaptığını veya kimin ne yapamadığının farkındadır” şeklinde konuştu.
2022-2023 tarihleri arasında yani son yapılan genel seçim sonrasında UBP başkanlığında kurulan hükümetlerin 91 yasa yaptığını anımsatan Ahmet Savaşan, Bazı partilerin güzel fikirleri olabilir. Fikir önemlidir. Ama siyasette fikir önemli ve fakat yeterli değildir. Asıl olan siyasi irade göstererek işi bitirmek, ya da gereken yasaları çıkarmaktır. UBP bu iradeyi yıllardır gösteriyor. Peki CTP ne yapıyor? Muhalefette iken fikir beyan ederek çoğu zaman iktidara akıl tarif ediyor. İktidara geldiğinde ise fikirlerini ülke insanı lehine icraata çeviremiyor. Başlattığı hemen hemen hiçbir işi bitiremiyor ve başarısız oluyor. Muhalefet etmeyi ise yüksek sesle, iktidar mensuplarını azarlarcasına kürsülerden nutuk sallamak zannediyor, insanımızı sokağa dökmeye ve halkı kamplaştırmaya çalışıyor. Ben UBP’nin mükemmel olduğu iddiasında değilim ama UBP’nin ülke insanına CTP’den çok daha fazla hizmet ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim” diye konuştu. Yakın geçmişte tünelin ucunda ışık görmediğini öne sürerek hükümet sorumluluğunu bırakıp kaçanlar bize hiçbir konuda ders vermeye kalkmasın. Kıbrıs Türk halkı olanı da olmayanı da, iyiyi de kötüyü de çok iyi görüyor” ifadelerini kullandı.
BAKAN DEĞİŞTİRME BAŞBAKANIN TASARRUFUNDADIR…
Savaşan’a kabine değişikliğini ve UBP Kurultayını da sordum. Ahmet Savaşan Kabine değişikliğinin Başbakanın yetkisinde ve tasarrufunda olduğunu söyleyerek, “öküz altında buzağı aramaya gerek yok. Başbakan kimlerle uyumlu çalışabileceğini düşünüyorsa onları bakan atar ve onlarla da çalışır. Sorumluluk kendisinin omuzlarındadır” dedi.
KURULTAY 3 YILDA BİR YAPILIR…
UBP’nin büyük bir parti olduğunu, parti içinde bazen az, bazen de çok dalgalanmalar yaşandığını bunun da eşyanın tabiatına uygun olduğunu söyleyen Ahmet Savaşan, kurultayla ilgili ise, UBP kurultaylarının Siyasi Partiler Yasası geçtikten sonra üç yılda bir yapıldığına vurgu yaptı. Olağan Genel Kurul’un bundan önce de olduğu gibi üçüncü yılın sonunda yani 2024 yılında yapılacağını söyleyen Ahmet Savaşan, kurultaya bir yıl varken kurultay çağrısı yapılmasını doğru bulmadığını belirtti.
ÜSTEL ÇOK ZOR BİR DÖNEMDE BAŞBAKANLIK GÖREVİNİ ÜSTLENDİ…
UBP Genel Başkanı Ünal Üstel’in ülkenin ve dünyanın içinden geçtiği çok zor bir dönemde Başbakanlığı üstlendiğini, başta bakanları ve milletvekilleri ile hükümeti başarı ile götürmek için büyük bir çaba ortaya koyduğunu söyleyerek, Üstel’in Türkiye ile de tam bir uyum içinde hareket etme becerisini gösterdiğinin de altını çizdi.
ÜLKEMİZİN YARINININ BU GÜNÜNDEN DAHA İYİ OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ…
Savaşan, UBP Başbakanlığında devam eden hükümetin Türkiye’nin belirleyici desteği ile ülkenin ekonomik kalkınması, ülke insanının sosyal, sportif ve kültürel alanlarda birçok ülke ile iş birliği yapması ve ülkede önemli projelerin hayat bulması için somut adımlar attığını söyleyerek, “ülkemizin yarınının bu gününden daha iyi olması için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Biz insanımıza, devletimize ve Türkiye’mize inanıyor ve güveniyoruz. Birlik beraberlik içinde çalışmayı becerebildiğimiz sürece kazanan ülke insanımız olacaktır” dedi.
*******
Günün Sözü “Konuşmuyor, anlatmıyor diye hissetmiyor sanmayın. Kimisi içine atar çığlıklarını.” Cemal Süreyya
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.