Meğerse Bangladeş güven mektubu sunmuş...
Yaklaşık 33 sene milletvekilliği yapmış Hüseyin Angolemli dün konuğumdu. Programa davet ettiğimde “gelirim ama gerçekleri anlatacağım” dedi. Ben de “gel abi gerçekleri konuşuruz” dedim. KKTC’nin 40’ıncı kuruluş yıl dönümünden dolayı güne uygun bir konuk almak istedim.
Sağ olsun Sn. Angolemli kırmadı geldi.
KKTC’nin kurulacağını 14 Kasım akşamı öğrendiklerini ve buna aslında muhalefet olarak karşı olduklarını, karşı olmalarının nedenleri arasında da yeni bir devlet kurma noktasında hiçbir hazırlığın olmamasını neden gösteriyor.
Angolemli, “Elektrik bize bağlı değildi, Güney’den alıyorduk, su bizden Güney Kıbrıs’taki su deposuna gidiyor ve oradan bize geliyordu
Kıbrıs Türk Federe Devleti yasalarına göre Cumhurbaşkanı iki kez seçilebilirdi.
1983’de Denktaş’ın iki senesi kalmıştı ve benim fikrime göre daha çok seçilebilmesi için yeni bir devlet kurma yoluna gitti.
Benim kanaatim bu yönde. O zamanlar Türkiye’de askeri yönetim vardı ve sivil idarenin gelmesine az bir zaman vardı.
Denktaş bey sivil iradeye yeni bir devlet kurmayı kabul ettiremeyebilirdi.
Türkiye’deki sivil otorite yeni devlet kurulmasına sıcak bakmayabilirdi.
Bu nedenle Denktaş bey askerle arası da iyi olmasından kaynaklanan avantajını kullandı ve KKTC’yi kurdu.
Bize imzalı bir kağıtla geldi. Bir baktık UBP’li ve CTP’li milletvekillerinin hepsi imzalamış, dışarıdaki kalabalığa baktık.
Halk meydanı doldurmuştu. Kısaca bir değerlendirme yaptık kendi aramızda ve kabul ettik” dedi.
ANGOLEMLİ: “BANGLADEŞ GÜVEN MEKTUBU SONDU, KABUL EDİLMEDİ”
Hüseyin Angolemli, KKTC Devleti ilan edildikten sonra Bangladeş’in KKTC’yi tanımak için geldiğini ancak KKTC yönetiminin güven mektubunu kabul etmeyerek reddettiğini anlattı.
Angolemli, “KKTC ilan edildikten sonra Bangladeş temsilcileri KKTC’ye gelerek güven mektubu sunmak istediler ama reddedildi.
Pakistan yetkilileri uçakla ilk önce Ankara’ya kadar geldi ancak Bangladeş’in reddedildiğini öğrenince geri döndüler.
Yoksa KKTC’yi bazı ülkeler tanıyacaktı. Tanınma Türkiye tarafından olumlu karşılanmadı.
Benim öğrendiğime göre Amerika’ya sorulmuş, Amerikalılar da şimdilik suyu bulandırmayın böyle kalsın demiş” dedi.
Düşünün KKTC kuruldu ama bir tanınma politikası güdülmedi. Şimdi de KKTC’yi tanıtmak için uğraşıyoruz, şimdi de kimse tanımak istemiyor.
ANGOLEMLİ: “RUMLARIN AB’YE ÜYE OLMASINA TÜRKİYE RIZA GÖSTERDİ”
Hüseyin Angolemli, Rumların Avrupa Birliği’ne nasıl üye olduklarını da anlattı. Angolemli 1960 anlaşmalarına göre garantör ülkelerin üye olmadığı bir yere Rumlar üye olamazlar maddesi vardı.
Türkiye’nin gümrük birliğine kabul edilmeleri karşılığında dönemin Tansu Çiller hükümeti Rumların tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne katılmalarını reddetmediler. Yoksa Rumlar AB’ye üye olamazlardı.
Hüseyin Angolemli gelirim ama gerçekleri konuşacağız demesinin altında yatan nedenleri Angolemli’yi dinledik sonra daha iyi anlıyorum. Tabii bunlarda gerçekler. Şimdi KKTC’yi tanıtma politikası güdüyoruz.
Umarım başarılı oluruz. Çok zor görünüyor ama siyasette her şey olabilir.
ANGOLEMLİ “KIBRIS TÜRK DEVLETİ OLABİLİR”
Hüseyin Angolemli “Annan Planı oylanırken Kıbrıs Türk Devleti’nin de anayasası oylandı ve biz bunu kabul ettik.
Bu nedenle Kıbrıs Türk devletine geçilirse yeniden tanınma gündeme gelebilir.
Ama burada önemli olan Annan Planı’nda anayasası oylanmış Kıbrıs Türk devltine geçiştir.
Bunu böyle kabul etmeyenler var, bunu böyle kabul etmek ve geçiş yapmak lazımdır” diyerek hem Türkiye’nin hem Kıbrıslı Türklerin menfaatine bazı gelişmelerin yaşanabileceğini, Türk Dışişleri’nin işinde uzman olduğunu ve bazı önemli gelişmelerin olabileceğini söyledi.
Evet sonuç olarak KKTC’nin 40’ıncı yılını kutladık. Şu sıralar Azerbaycan’la iyi ilişkilere sahibiz. 20 Temmuz 2024’de Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in KKTC’ye gelebileceği söyleniyor.
Umarız bu adımlar Pakistan’la devam eder, başka ülkeler de buna dahil edilir. Kıbrıs’ta yakın zamanda bir çözüm olmayacağı aşikar.
KKTC tanınır mı bilemeyiz ama statüsü yükselebilir.
Hayırlısı bakalım...
********************
Günün Sözü
Her zaman şimdide yaşamayı başarabilirsen mutlu bir insan olursun
Paulo Coelho
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.