Narh olmazsa... Hayat ucuzlamayacak...
Kuzu etinin kilosu 950 liradan satılıyor. Hal böyle olunca da vatandaş Güney'e akın ediyor ve alabilen kilosunu 350 liradan kuzu etini alıyor. Kaç kez yazdık ekonomi güneye kayıyor bir çözüm bulun diye ama takan olmadı anlaşılan. Zaman zaman ekonomistler ve muhalefet belli başlı gıda ürünlerine hükümet tarafından narh uygulanmasını talep eder. Ben bunu vakti zamanında Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’na sordum, mümkün olmadığını bana anlatmıştı programda ve zorluklarından bahsetmişti.
Önümüzde bir gerçek var. hayat çok pahalı. Evet KKTC’de hayat çok pahalı ve İstatistik Kurumu tarafından her ayın beşinde açıklanan hayat pahalılığı kimseyi tatmin etmiyor. Açıklanan rakamlarla hissedilen hayat pahalılığı bir birini tutmuyor. İstatistik Kurumu istediği kadar biz gerçek verileri açıklıyoruz desin verilerin yanlış hesaplandığı ve hesap hatası olduğu CTP Milletvekili Devrim Barçın tarafından ortaya kondu. Barçın bu konuda ispatlarıyla belgeleriyle de açıklamalarda bulundu.
Unutmayın ki belirlenen hayat pahalılığı yalnızca memuru emekliyi değil on binlerce asgari ücretlinin de maaş anlamında kaderini belirleyecek. Bu hesaba ve bu gidişata göre yıl sonu hayat pahalılığı % 80-85 yerine % 60-65 çıkacak. Peki sormak isterim gerçek enflasyon rakamları % 65 mi? Olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle İstatistik Kurumu eğer yanlış hesapladıkları ya da eksik bıraktıkları bazı noktalar varsa bunu da dikkate alarak yapmalıdır bundan sonraki hesaplamalarını. Hatta geriye dönük bir iade mümkünse bu da yapılmalıdır.
Bir gerçek daha var ki hükümet hayatı ucuzlatamıyor. Bu önümüzde duran net bir gerçektir. Peki ne yapabilir hükümet? Yani sorunu söylüyoruz ama çözümünü de söyleyelim. Birincisi hayat pahalılığını doğru rakamlarla belirlersiniz. Bu bir kısır döngüdür ama pahalı olan hayat karşısında bir nebze olsun memuru ki piyasayı tutan memurdur ve emeklileri rahatlatırsınız. Hükümet bunu tercih ediyor. Ediyor etmesine ama İstatistik Kurumu'nun verilerinin sıkıntılı olduğu ortaya çıkıyor araştırma yapıldığında. Demek ki ne yapılması lazım İstatistik Kurumu verilerini sağlıklı açıklayacak ki gerçek hayat pahalılığı verileri çıksın.
Bu birincisi.
İkinci yol ise yine hükümetin yani Ekonomi Bakanlığı'nın Tarım Bakanlığı'nın ve Maliye Bakanlığı'nın belirleyecek örneğin 40 kalemde narh uygulamasına gidersiniz ve temel tüketim maddelerini kapsayan emtialar da narh uygularsınız yani karlılık sınırlaması getirirsiniz ve fiyatları aşağı çekerseniz. Böyle olunca da vatandaşın alım gücü yükselir ve maaşıyla daha çok gıda emtiasına ulaşır. İşte böyle olunca hayat pahalılığı da düşük çıkar ve hem kamu maliyesinin yükü azalır hem de vatandaş kazançlı çıkar.
Hükümet narh uygular mı bilmiyorum ama hem narh uygulanmayacak hem hayat pahalılığı verileri düşük çıkacak, bu taraftan da her gün iğneden ipliğe zam açıklanacak bu olmaz işte. Bunu bir dengeye oturtmak lazım.
Hükümet bir an önce temel tüketim maddelerine narh uygulamalı ve hayatı ucuzlatmalıdır. Ki bu halk artık nefes alsın.
**********************
Günün Sözü
"Hayat zamanda iz bırakmaz, bir boşluğa düşersin bir boşluktan. Birikip yeniden sıçramak için. Elde var hüzün."
Attila İlhan
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.