Vatandaş bu zammı nasıl ödeyecek?!

Yayın Tarihi: 04/10/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Hayat pahalılığı %19.19 olarak maaşlara yansıtıldı. Asgari ücret ne olurdu ne biterdi tartışması da sona erdi ve %19,19 olarak maaşlara yansıtıldı. Ne oldu peki ? Hemen arkasından %15 elektrik zamlandı. Mevsim değişimindeyiz artık klimaları pek açmıyoruz belki ama birkaç ay sonra klimalar çalışacak, banyolar için ısıtıcılar çalışacak. Şofbenlere gazlara takılacak ve göreceksiniz ki kış girişi tüp gaz da zamlanacak. Bu bize neyi gösteriyor peki; hayatı ucuzlatmak için Hükümetin bir an önce bir program hazırlaması gerektiğini.

Elektrik zammı kaçınılmaz mı peki? Evet kaçınılmaz. Hükümet bu zammı yapmasa KIB-TEK çarkı döndüremez. Kasada para olmadığı için de sübvanseye de edilemiyor. AKSA'ya ve Rum tarafına ödenen ciddi rakamlar var. KIB-TEK bu ödemeleri yapabilmek için bütçesinin yaklaşık %6-7’sini borçlanmaya ayırıyor. Çok ciddi rakamlar söz konusu. Öte yandan bir de Emrullah Turanlı elektrik borcunu ödemediğinde gerçekten yazık diyorsunuz. sade vatandaş elektrik borcunu artsa da çoğalsa da ödemek zorunda. Ödemedi mi anında kesiliyor ama Emrullah Turanlı borcunu ödemiyor.

KIB-TEK bazı işletmelerden borcunu her ne halse tahsil edemiyor. Adam torpilli yapacak bir şey yok. KIB-TEK’e gerekli yatırımlar yapılsa ve KIB-TEK AKSA'dan ya da Rum tarafından elektrik almak zorunda kalmasa elektriğin fiyatı otomatik olarak düşecek. Çünkü KIB-TEK’in yasasına göre KIB-TEK kar amacı gütmeden enerji arzını karşılamak durumunda

Dediğim gibi Hükümet bu elektrik zammını yapmak zorunda orası doğru ama vatandaş bunu nasıl ödeyecek o da ayrı bir soru işareti. Düşünün neredeyse asgari ücret %19 değil de %15 verilmek üzereydi. Marketler çoktan etiketlerini değiştirdiler, market zincirleri %19’u raflara yansıttı. Etin kilosu olmuş 950 lira. Eczanelerde satılan ilaçlar neredeyse 40 günde %25 zamlanıyor. Yani hani derler ya kaşıkla verirler kepçeyle alırlar tam da durumumuz bu.

Hayat KKTC’de bu mantık güdüldüğü sürece ucuzlamayacak ve hayat pahalılığı yüksek çıkmaya devam edecek tabii bir oyun yapılmazsa. Bu elektrik zammı Ekim ayına yansıyacak bu nedenle birkaç gün sonra açıklanacak Eylül hayat pahalılığı düşük çıkarsa şaşırmayın ama Ekim ayında hayat pahalılığının yüksek çıkması gerekiyor. Çünkü hem marketler hem eczaneler hem de elektrik pahalı oldu.

Dostlar bu tam anlamıyla bir kısır döngüdür. Maaşları artırırsınız, hayat pahalılığı artar ve hem memur maaşları hem sigorta emeklilerinin maaşlarını artırmak zorunda kalırsınız. Işin doğallığı gereği asgari ücret de hayat pahalılığı oranında artar. Bu kadar yüksek rakamları hem hükümet hem Sigortalar hem de işveren ödemek de zorlanır. Işte bu kötü bir sarmaldır.

Bu nedenle hükümet bir an önce ekonomik programını hazırlamalı ve piyasalardaki fiyatları aşağı çekmenin yolunu bulmalıdır. Aksi takdirde bu saydıklarıma ödenecek rakamları kimse bulup ödeyemez.

Ne kadar acıdır ki bu kadar yıldır KIB-TEK’e yapılması gereken yatırımlar yapılmadı.

Olay ve örnek bu kadar basittir. Kaçıncı elektrik zammıdır hatırlayamıyorum, toplamda yüzde kaçlık bir elektrik zammı olduğunu da hatırlamıyorum artık. Durum araştırıp bulmaktan da kaçınıyorum artık. Eğer elektriği pahalıya kullanıyorsak en azından bu elektriğin kesintisiz olarak verilmesi gerekiyor.

Kullandığınız elektrik ve ödediğiniz fatura eğer yüksekse bunun bir karşılığı olması gerekiyor. Gelin görün ki biz bu karşılığı alamıyoruz. Meselenin açıklaması aslında bu kadar basittir.

************************

Günün Sözü

"Her insanın hayatı aynı şekilde sona erer. Bir insanı diğerinden ayırt eden, nasıl yaşadığı ve nasıl öldüğünün ayrıntılarıdır."

Ernest Hemingway

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları