DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Dev avları yutan pitonların kalbi nasıl dayanıyor?

Dev avları yutan pitonların kalbi nasıl dayanıyor?

Pitonların beslenme alışkanlıkları uzun süredir incelense de kalplerinin nasıl etkilendiği hakkında pek bir şey bilinmiyordu. 

Yayın Tarihi: 25/08/24 10:50
okuma süresi: 4 dak.
Dev avları yutan pitonların kalbi nasıl dayanıyor?
A- A A+

Kendilerinden çok daha büyük hayvanları yiyen pitonların kalbinin buna nasıl dayandığı saptandı. Yeni çalışma, insanların yaşadığı kalp sorunlarına yönelik tedavilerin önünü açabilir. 

Afrika, Güney Asya ve Avustralya'da yaşayan pitonlar, inek ve geyik gibi hayvanları bir çırpıda mideye indirmeleriyle tanınıyor.

Genellikle gıda bulmanın zor olduğu yerlerde yaşayan bu yılanların, günlerce yemek yemediği de oluyor. 

Pitonların beslenme alışkanlıkları uzun süredir incelense de kalplerinin nasıl etkilendiği hakkında pek bir şey bilinmiyordu. 

Colorado Boulder Üniversitesi'nden Leslie Leinwand "Pitonlar vahşi doğada yemek yemeden aylar hatta bir yıl geçirebilir ve daha sonra kendi vücut kütlelerinden daha büyük bir şey tüketebilirler ama yine de olumsuz bir şey yaşamazlar" diyor.

Leinwand ve ekip arkadaşları bunun arkasındaki mekanizmayı ortaya çıkarmak adına kraliyet pitonu (Python regius) türünün kalbini inceledi. 

PNAS adlı hakemli dergide 19 Ağustos'ta yayımlanan çalışma kapsamında 28 gün boyunca yemek yemeyen pitonların bir kısmına, vücut kütlelerinin yüzde 25'ine denk gelen fareler yedirildi. Bir grup piton da beslenmedi. 

Yemek yiyen pitonların kalbinin, 24 saat içinde yüzde 25 büyüdüğü tespit edildi. 

Ayrıca kalbin kasılıp gevşemesini sağlayan iplikçiklerin büyük ölçüde yumuşayarak yaklaşık yüzde 50 daha fazla kuvvetle kasıldığı görüldü. Miyofibril denen bu iplikçikler, aç kalan pitonlardakine kıyasla daha az gergindi. 

Yemek yiyen pitonların, aynı süre zarfında bazı gen ifadelerinin de değişerek metabolizmayı hızlandırdığı bulundu. 

Bilim insanları, yılan iki hafta kadar sonra yemeği tamamen sindirince bütün organların normale döndüğünü ve sadece eskisine kıyasla kalbin biraz büyük olduğunu saptadı. 

Popular Science'a konuşan Leinwand, "Kendilerine zarar vermeyecek şekilde uzun süre aç kalabilmeleri ve bu büyük öğünleri aralıklı olarak tüketebilmeleri, hayatta kalmaları açısından kritik önemde" diyerek ekliyor:

Böyle bir yaşam tarzına adapte olmak için verilen tepkilerden biri, vücutlarındaki neredeyse tüm organların bu şekilde yemek yedikten sonraki ilk hafta içinde çok büyümesi ve yemek tüketildikten sonra organların, açlık boyutlarından biraz daha büyük olacak şekilde küçülmesi.

Yeni araştırma, pitonların zorlanması beklenen durumlarda kabinin sertleşmediğini gösteriyor. Yemeklerini sindirirken bu durumdan nasıl kaçındıklarının tam olarak anlaşılması, kalp dokusunda sertleşme veya kalınlaşma yaşayan insanlar için tedaviler geliştirilmesini sağlayabilir. 

Leinwend, “Pitonların kalbinde bu sağlıklı şeyi yapan biyolojik mekanizmayı uygulayabilirsek, kalp hastalarına epey yardımcı olabiliriz" diyerek ekliyor: 

Dünyada hastalıkların daha iyi anlaşılmasını ve tedavi edilmesini sağlayabilecek çok sayıda büyüleyici biyolojik süreç var.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.