DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Okyanusun derinlerinde "hayalete" benzetilen bir hayvan bulundu

Okyanusun derinlerinde "hayalete" benzetilen bir hayvan bulundu

Büyük Okyanus'un derinlerinde beklenmedik derecede büyük ve beyaz renkte yeni bir avcı tür keşfedildi. 

Yayın Tarihi: 14/12/24 10:05
okuma süresi: 3 dak.
Okyanusun derinlerinde "hayalete" benzetilen bir hayvan bulundu
A- A A+

Deniz seviyesinden 8 bin 65 metre derine uzanan Atacama Çukuru, eşsiz hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. 

Peru ve Şili kıyılarına paralel uzanan çukur, besin açısından zengin suların derininde, diğer hadal kuşaklardan ayrı bir yerde bulunuyor. Hadal kuşak, okyanusların 6-7 bin metreden daha derin olan kısımlarını ifade ediyor. 

2023'te bölgede çalışmalar yürüten bilim insanları, ilk kez bu kadar derinde kabuklular grubundan büyük bir avcı türünü keşfetti.

Bulgularını hakemli dergi Systematics and Biodiversity'de 27 Kasım'da yayımlayan ekip, hayalete benzetilen beyaz hayvana Dulcibella camanchaca adını verdi. 

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden makalenin ortak yazarı Dr. Johanna Weston şöyle diyor: 

Dulcibella camanchaca hızlı yüzen bir avcı türü ve bu ismi, geldiği derin ve karanlık okyanusu belirtmek için And Dağları bölgesindeki halkların dilinde 'karanlık' anlamındaki kelimeden esinlenerek verdik.

İsmin ilk kısmı "Dulcibella" ise, İspanyol yazar Miguel de Cervantes'in Don Kişot'taki Dulcinea del Toboso karakterinden geliyor.

7 bin 902 metre derinde bulunan hayvandan 4 örnek toplayan bilim insanları, DNA analizi sayesinde bu hayvanın hem yeni bir tür hem de yeni bir cins olduğunu tespit ettiler.

Dr. Weston, "En heyecan verici olanı, DNA ve morfolojik verilerin bu türün yeni bir cins olduğunu göstermesi ve Atacama Çukuru'nun endemik bir merkez olduğunu vurgulaması" ifadelerini kullanıyor.

Amphipoda takımına ait hayvan, 4 santimetrelik uzunluğuyla şaşırtıcı derecede büyük. Karidese benzeyen D. camanchaca, Amphipoda takımındaki daha küçük hayvanları yakalamasını sağlayan uzuvlar geliştirmiş. 

Atacama Çukuru'ndaki çalışmalarına devam etmeyi planlayan ekip başka yeni türler de keşfetmeyi bekliyor.

Bilim insanları okyanusların derinliklerindeki çalışmaların önemini vurgulayarak buradaki ekosistemlerin kirlilik ve küresel ısınma gibi etkenlere nasıl karşılık verdiğinin daha iyi anlaşılabileceğini söylüyor. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.