Ahmet Kaptan: İç hat olunursa aylık 450 bin Euro’luk farkı, devlet Turanlı'nın şirketine ödeyebilir
Ercan Havalimanı’nın eski çalışanlarından, KTAMS’ın eski başkanı Ahmet Kaptan, Ercan Havalimanı’nın Türkiye’nin iç hattı olmasında durumunda kişi başı ödenecek paranın azalacağını; fakat aradaki farkın ne olacağını sorarak, aradaki 450 bin Euro’nun devlet bütçesinden şirkete ödenebileceğini söyledi.
Ercan Havalimanı’nda uzun yıllar görev yapan, KTAMS’ın eski başkanlarından Ahmet Kaptan, Ercan Havalimanı’ndaki son durumla ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu.
“İŞLETME, PARANIN YÜZDE 52’SİNİ DEVLETE ÖDER”
Biletlerin pahalı olmasıyla ilgili sözler sarf eden Kaptan, Ercan Havalimanı’nın Emrullah Turanlı'ya devredilmeden öncesi ve sonrasının kıyasının yapılması gerektiğini söyledi. Kaptan, eskiden de kesilen her biletten para alındığını söyleyerek, “2010’da 39,25 TL alınıyordu. O günlerede alınan kararla alınan para 15 Euro yapıldı. Yüzde 28 oranında artılmıştı. Bugün ise 16,75 Euro’ya çıktı. Daha önce uçaklardan yakıt miktarı için ton başına para alınmazdı. Şimdi ise ton başına işletmeci firmaya 4 Euro ödenir. Her bir uçak 12 ton akaryakıt alır. Bu da 48 Euro demektir. Bu da bilet fiyatlarına yansır. Uçak şirketlerinin parayı işletmeye öder. İşletme ise yüzde 48 ve KDV’sini yani yüzde 52’sini devlete öder.” dedi.
Bazı uçakların 78, bazılarının ise 90 ton akaryakıt aldığını belirten Kaptan, 80 ton üzerinden örnek vererek, “Devlet, daha önce ton başına 3 Dolar alırdı. Biz bunu 4 Euro olarak sözleşmeye ilave ettik ve konaklamaya yüzde 120 artış geldi” şeklinde konuştu.
“2010 ÖNCESİ PİST AYDINLATMA ÜCRETİ YOKTU”
2010 öncesinde pist aydınlanma ücretinin biletlere yansımadığını altını çizen Kaptan daha sonra ise 35 Euro ücret konulduğunu, yüzde 3 bin 500 artış yaşandığını ifade etti.
Her bir uçaktan yaklaşım ve uzaklaşma konusunda 25 Euro alındığını dile getiren Kaptan, bunun artışının da yüzde 2 bin 500 olduğunu söyledi. Devletin daha önce Ercan Havalimanı’nda 72 temizlik görevlisi çalıştırdığını şu an ise 46 kişinin çalıştığını aktaran Kaptan, yüzde 36 oranında çalışan sayısının düştüğünü kaydetti.
Kesilen biletten 33 buçuk Euro şirkete para aktarıldığını anlatan Kaptan, 0,25 Euro gidiş, 0,25 Euro da geliş için ödendiğini söyledi. Kaptan, uçakların park saatinin 3 saati geçmesi halinde 24’üncü saate kadar bir günlük park parası ödediğini 24 saat sonrası yeni bir park parası daha ödendiğini anlattı.
“EGEMENLİK BU KADAR UCUZ MU?”
Çok tartışılan Ercan Havalimanı’nın Türkiye’nin iç hattı olarak kabul edilebileceği konusuyla ilgili de sözler sarf eden Kaptan, “Egemenlik bu kadar ucuz mu? Gürcistan’ın Batum şehri de Türkiye’nin iç hattıdır” dedi. Kaptan, Gürcistan’ın bu durumda egemenliğini kaybetmediğini de anlattı.
İç hat olunması sonrası kişi başına bilete 6 Euro ödeneceğini; ama dış hat olursa 16.75 Euro ödendiğini söyleyen Kaptan, sayın Bakan’a aradaki miktarın ne olacağını sorduğunu söyledi.
“ARADAKİ FARK 450 BİN EURO EDER”
Aradaki miktarla ilgili sözlerine devam eden Kaptan, Ercan Havalimanı’na günde ortalama 60 uçak hizmet ettiğini dile getirerek, her bir uçağın yaklaşık 200 yolcu taşıdığını ve 12 bin kişiye denk geldiğini belirtti. Aradaki farkın şirkete ödenmesi durumunda, devletin işletmeci şirkete 450 bin Euro ödeme yapması gerektiğini söyledi.
“İLAÇ BİLE ALINAMAYAN BU DÖNEMDE, HER AY 450 BİN EURO İŞLETMEYE VERİLEBİLİR”
İlaç bile alınamayan bu dönemde, her ay bütçeden 450 bin Euro şirkete verilebileceğini söyleyen Kaptan, Kanerler’den de şirketin kârın yüzde 50’sini aldığını belirtti.
“UÇAK BAŞINA 100 EURO’NUN 45’İ TÜRKİYE’NİN 55’İ KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN”
Hava sahası konusuna da değinen Kaptan, KKTC kurulmadan önce 1976 yıllarında Almanya ve İngiltere’deki uçak şirketlerinin hizmet verildiği için para da gönderdiğini dönemin meclisinin ise para istemediğini, tanınma istediğini belirtti.
Hava sahısının iki bölüme ayrıldığını bunlardan birinin Türkiye’nin devrettiği; ancak o bölümde de manevra durumlarında Türkiye’ye haber verildiğini söyledi.
Diğer bölümdeki paradan ise uçak başına 100 Euro alındığını yani 45’ini Türkiye’nin 55’inin ise Türkiye’ye gittiğini kaydetti. Pandemi öncesi Kıbrıs üzerinden 950 uçak geçtiğini, şimdi ise ortalama 700 uçak geçtiğini paranın 40 bin Euro’sunu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 30 binin ise Türkiye’ye gittiğini ifade etti.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yüzde 30 hak bulunduğuna değinen Kaptan, alınan parada hak talep edilerek, “Alacağımız parayla havaalanını yenileyebiliriz” dedi.
Radar sisteminin Türkiye tarafından kurulduğunu dile getiren Kaptan, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin önündeyiz. 2023 yılında onlara bizim radar sistemi kurulacak” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.