İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Burak Maviş: Imagine Projesi’nin amacı toplumlar arası barış kültürünü inşa etmek

Burak Maviş: Imagine Projesi’nin amacı toplumlar arası barış kültürünü inşa etmek

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, iki toplumlu Imagine Projesi’nin amacının barış kültürü ve şiddetsizlik üzerine kapsamlı bir anlayış çerçevesinde barış kültürünü, diyaloğu ve ırkçılık karşıtlığını teşvik etmek olduğunu vurgulayarak, projeye toplamda 6 bin 117 öğrenci ve onlara eşlik eden 714 öğretmenin gerçekleşen eğitimlere katıldığını vurgulayarak, bununla birlikte 518 öğretmen ve 92 müdürün ise Imagine barış kültür eğitimi çalışmalarına katıldığını ifade etti.

Yayın Tarihi: 07/11/22 08:34
Güncelleme Tarihi: 07/11/22 09:17
okuma süresi: 8 dak.
Burak Maviş: Imagine Projesi’nin amacı toplumlar arası barış kültürünü inşa etmek

Cumhurbaşkanlığı’ndan yayınlanan kararla, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğretmen ile öğrencileri bir araya getiren Imagine Eğitim Programı’nın (Imagine Projesi), “İki devletlilik ve egemen eşitliğe dayalı siyaset açısından sakıncalı hususlar içerdiği” gerekçesiyle yeniden değerlendirilmesine imkan vermek amacıyla ertelendi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Imagine Eğitim Programı’nın ertelenmesi ile ilgili tek taraflı kararı Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Imagine Projesi’ne toplamda 6 bin 117 öğrenci ve onlara eşlik eden 714 öğretmenin gerçekleşen eğitimlere katıldığını vurgulayarak, bununla birlikte 518 öğretmen ve 92 müdürün ise Imagine barış kültür eğitimi çalışmalarına katıldığını ifade etti.

Maviş, eğitim programının, adada bulunan iki toplumun seçilmiş liderlerinin vardığı anlaşma ve Eğitim Teknik Komitesi üyelerinin aylarca süren çabaları ardından Ekim 2017’de başlamış bir barış kültürü eğitimi programı olduğunu belirterek, projenin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın döneminde de sorunsuz devam ettiğini ifade etti.

“PROJE EĞİTİM TEKNİK KOMİTESİ’NİN HİMAYESİNDE”

Burak Maviş, ‘Imagine’ projesinin Eğitim Teknik Komitesi’nin himayesinde ve kontrolünde yürütüldüğünü belirterek, Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edildiğini ve Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü ve BM Genel Sekreteri'nin Özel Danışmanı'nın Ofisi tarafından da desteklendiğini vurguladı.

Projeye iki toplumun öğretmen sendikalarının da destek verdiğini belirten Maviş, Eğitim Teknik Komitesi’nin Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ile Dayanışma Evi’nden de uygulama ayağında hizmet aldığını belirtti.

“IMAGINE PROJESİ'NDE 6 BİN 117 ÖĞRENCİ, 714 ÖĞRETMEN YER ALIYORDU”

Maviş toplamda 6 bin 117 öğrenci ve onlara eşlik eden 714 öğretmenin ‘Imagine’ projesi kapsamında gerçekleşen eğitimlere katıldığını vurgulayarak, bununla birlikte 518 öğretmen ve 92 müdürün ise ‘Imagine’ barış kültür eğitimi çalışmalarına katıldığını ifade etti. Projenin, katılan okullar tarafından olumlu bulunduğunu ifade eden Maviş, bu yıl da projeye katılım için yoğun bir talep olduğunu söyledi.

Programın amacının barış kültürü ve şiddetsizlik üzerine kapsamlı bir anlayış çerçevesinde barış kültürünü, diyaloğu ve ırkçılık karşıtlığını teşvik etmek olduğunu söyleyen Maviş, projeye katılımın gönüllülük esasıyla ve ücretsiz olarak gerçekleştiğini ifade etti.

“PROJENİN AMACI TOPLUMLAR ARASI BARIŞ KÜLTÜRÜ İNŞA ETME”

Projenin iki aşamadan oluştuğunu söyleyen Maviş, ilk aşamada her iki toplumun eğitmenlerinin projeye katılmak isteyen sınıfları ziyaret edip, şiddet kültürü, ayrımcılık ve ırkçılık üzerine deneyimsel aktiviteler gerçekleştirdiğini söyledi.

Maviş, ikinci aşamada ise her iki toplumdan okulların eşleştirildiğini ve ara bölgede öğrencilerin ırkçılık karşıtlığı üzerine deneyimsel aktivitelere veya spor aktiviteleri aracılığıyla takım çalışması, tolerans ve güvene dayalı beceriler için atölye çalışmalarına katıldığını söyledi. Maviş ayrıca Lefkoşa’da gerçekleşen yürüyüşler ve ada çapında karşılıklı olarak gerçekleşen eğitsel gezilerin de projenin önemli bir parçası olduğunu belirtti.

“HER İKİ TOPLUMUN ÖĞRENCİLERİ İLE ÖĞRETMENLERİ ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ VE GÜVENİ TEŞVİK EDEN PROJE”

‘Imagine’ projesinden sistematik bir şekilde BM Genel Sekreteri raporlarında övgü ve takdir ile bahsedildiğini söyleyen Maviş, her iki toplumun öğrencileri ile öğretmenleri arasındaki iş birliğini ve güveni teşvik eden projenin, bugüne kadar yapılan çalışmalar içerisinde en önemli proje olduğunu söyledi.

Eğitimin toplumsal barış içerisindeki rolünün önemine değinen Maviş, projenin kültürler arası diyaloğu zenginleştireceğini ve gelecek jenerasyonlara anlamlı bir miras bırakacağını söyledi. 

Elam ve benzeri örgütlerin de daha önce projenin durdurulması yönünde çağrı yaptığını ifade eden Maviş, projenin iki tarafın aşırı sağ kesimlerinin evrensel hiçbir ilkeye dayanmayan bağnaz ve ilkel tutumlarının esiri olmaması gerektiğini, Eğitim Teknik Komitesi’nin bu noktada pedagojik uzmanlıkları çerçevesinde daha sorumlu davranması gerektiğini belirtti.

Maviş ortaya sorun olarak koyulan gerekçelerin ikna edici olmadığını belirterek, uluslararası iyi bir örnek olan projenin ve siyasi nedenlerle ertelenmesinin birçok noktada Kıbrıslı Türklerin dezavantajına olacağını söyledi.

“PROJENİN DEVAMINDAN YANAYIZ”

İki toplumun yakınlaşmasının, birbirini anlamasının, toplumsal ilişkilerin eğitim yolu ile gelişmesinin, çatışma kültürü yerine uzlaşı kültürünün yaygınlaşmasının endişe verici bir durum olmadığını ifade eden Maviş, Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’nin de kendi içinde bu projenin yararını gördüğünü, sınıflar içerisindeki 45 farklı ülkeden öğrenciler arasında ön yargının kırıldığının gözlemlendiğini belirtti.

Maviş, projenin devamından yana oldukların belirterek, tüm taraflarla yapıcı görüşmeler gerçekleştirdikten sonra detaylı açıklama yapacaklarını da söyledi.

IMAGINE PROJESİ NEDİR?

Imagine projesi, Kıbrıs’ta temas ve iş birliğini arttırmayı amaçlayan ırkçılık karşıtlığı ve barış eğitimi programıdır. Proje, İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi’nin okullar, öğretmenler ve öğrenciler arası güven yaratıcı faaliyetleri kapsamında 2017 yılından beridir yürüttüğü iki toplumdan bugüne kadar, 6 bin 117 öğrenciyi ve onlara eşlik eden 714 öğretmeni bir araya getirmeyi başaran bir programdır.

Eğitim programının genel amaçları arasında öğrencilerin toplum içerisinde ve toplumlar arasında karşılaşabilecekleri ayrımcılıkla baş edebilme, ön yargıları anlayabilme, bilgiyi eleştirel biçimde yorumlayabilme, dezavantajlı gruplara farkındalık geliştirme, iletişim becerisi geliştirme, çoğulculuğu benimseme, eşitlik ve hoşgörüyü teşvik etme, ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla ilgilenme, demokratik karar alma mekanizmalarının önemini anlama, dayanışma ve anlayış kültürünü geliştirme gibi önemli temalar yer almaktadır.

Son yıllarda, Imagine projesi, öğrenciler ve öğretmenler arasındaki teması geliştirmek için yapılan sürdürebilirlik çalışmaları, Lefkoşa Surlariçi’nde eğitsel yürüyüşler ve adanın farklı yerlerinde tarihi, kültürel veya çevresel öneme sahip konumlara yapılan eğitsel geziler gibi seçenekler sunmaktadır. Öğrencilerle yapılan aktivitelere ek olarak, 518 öğretmen Barış Kültürü Eğitimi konusunda eğitim almış, 92 okul müdürü ise Imagine Müdürlere Yönelik Konferans’a katılım göstermiştir.

Imagine projesi Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ile Dayanışma Evi tarafından, Eğitim Teknik Komitesi himayesinde yürütülmektedir. Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmekte ve Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) ile BM Genel Sekreterliği Kıbırs Özel Danışmanlığı Ofisi tarafından desteklenmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör