Doğuş Derya: Bu ülkede çocuk yaştaki insanlar ölüyor, içim acıyor
CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, 8 yıldır Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin kurulması gerektiğini ama bunun yapılmadığını ifade ederek, “Bu ülkede çocuk yaştaki insanlar ölüyor, içim acıyor” dedi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, 16 yaşındaki Zehie Helin Reessur cinayetine ilişkin olarak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ardından Kıbrıs Postası için uyarılarını genişletti.
Doğuş Derya, 2014 yılında geçen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin (TOCED) aktif hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Teşkilat Yasası’nın içinde şiddeti önleyici maddeler var” dedi.
"KADINLAR GENELLİKLE GÜÇSÜZ KALDIKLARI ZAMAN ŞİDDET GÖRÜYOR"
Yasa’nın içinde şiddeti önlemek için bir şubenin öngörüldüğüne dikkatleri çeken Derya, kadınların genellikle güçsüz kaldıkları zaman şiddet gördüğüne işaret ederek, güçsüz kalmasından kastının ‘ekonomik gelirlerini elde edememeleri’ olduğunu söyledi.
Derya, ilgili yasanın içinde ekonomi şubesinin olduğunu da belirtti.
Teşkilat Yasası’na göre şiddeti önleme danışma merkezlerinin her ilçeye açılması gerektiğini kaydeden Derya, “Şiddet mağduru insanlar oraya giderek rehabilitasyon, hukuki destek vb. destek alabilir” dedi.
“Yine aynı yasaya göre sığınma evi açılmalı, alo imdat hatları açılmalı” ifadelerini kullanan Derya, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi kurulduğu zaman şiddetin çok azalacağının da öngörüldüğüne dikkatleri çekti.
Polis Teşkilatı’na bağlı kurulan şiddeti önleme biriminin var olduğunu dile getiren Derya, bu birimin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin öngördüğünden bahsetti.
“ŞİDDETİ ÖNLEME BİRİMİ YASADA OLMASINA RAĞMEN HASTANELERDE AÇILMADI”
“Poliste açıldı ama yasada olduğu halde hastanelerde açılmadı” diyen Derya, bu düzenlemelerin acilen yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.
Polis teşkilatının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Derya, kadına yönelik şiddet biriminde kadına yönelik şiddet eğitimi almış polislerin bulunması gerektiğini söyledi.
“Şiddetle, tecavüz mağduru ile alakadar olacak olan polisin durumu başkadır” diyen Derya, anne ve çocuğa şiddet durumu geldiğinde de olayın daha başka olduğunu kaydetti.
Derya, tramvatik bir olay yaşandığı için tecavüz mağdurunu sorgularken çok dikkatli olmak gerektiğinin de özellikle altını çizdi.
“Bir kadın, bir vatandaş olarak vergi ödüyoruz ama bu vergi bize hizmet olarak gelmiyor” diyen Derya, devletin sığınma evi, şiddet önleme merkezi, alo imdat hattı, çocuk kreşi vb. gibi birçok gerekli kurum ve kuruluşunun olmadığını ifade etti.
“8 YILDIR TOCED’İN KURULMASI GEREKTİĞİ SÖYLENİYOR AMA YAPMIYORLAR, YETER ARTIK”
Saydığı kurum ve kuruluşların hepsinin kadınların hayatını doğrudan ilgilendirdiğini dile getiren Derya, “8 yıldır TOCED’in kurulması gerektiği söyleniyor ama yapmıyorlar, yeter artık” dedi.
Derya, konu ile ilgili başka hiçbir dairenin olmadığını, TOCED’in ise meclisten oy birliği ile geçtiğini hatırlattı.
“Bu kurumsal düzenlemeler öne çıkmalı, sosyal hizmetler güçlendirilmelidir” diyen Derya, mesai saatleri dışında sosyal hizmetler görevlilerinin şiddete müdahale edemeyeceğini, bunun için özel bir personel olması gerektiğini de belirtti.
“UYGULANMADIKTAN SONRA DÜNYANIN EN GÜZEL YASASINI DA YAZSANIZ OLMUYOR”
Derya, “Uygulanmadıktan sonra dünyanın en güzel yasasını da yazsanız olmuyor işte” ifadelerini kullandı.
"BU ÜLKEDE ÇOCUK YAŞTAKİ İNSANLAR ÖLÜYOR, İÇİM ACIYOR"
İnsanların uğraştığı şeylerin (siyasilerin) ‘toprakları peşkeş çekmek, yasaları bozmak ve anayasal düzeni bozmak’ olduğunu kaydeden Derya, “Bu ülkede, çocuk yaştaki insanlar ölüyor içim acıyor” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.