Devrim Barçın: Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ideolojik bir saldırı
CTP Milletvekili Devrim Barçın, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın öğretmen sendikalarına dinamit koymak için yapılan ideolojik bir saldırının ürünü olduğunu ileri sürdü.
Meclis Genel Kurulu, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısını görüşmeye devam ediyor.
CTP Milletvekili Devrim Barçın konuşmasında, sendikaları dinlediklerini ve bilgi aldıklarını ifade ederek, yasanın, öğretmen sendikalarına dinamit koymak için yapılan ideolojik bir saldırının ürünü olduğunu ileri sürdü.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun öğretmen düşmanlığı yaratmak için basına demeçler verdiğini söyleyen Barçın, basından alıntılar yaparak örnekler verdiği söylemlerin yasal karşılığı olmadığını kaydetti.
Çavuşoğlu’nun sendikalarla görüştüğünü söylediğini ancak bu görüşmelerin genel olarak Öğretmenler Yasası'yla ilgili olduğunu ifade eden Barçın, teknik kurulların nasıl çalışacağının tüzükle düzenlendiğini ifade etti. Barçın, 6 Temmuz tarihli teknik kurul olağan toplantı çağrısının 4 Temmuz’da yapıldığına vurgu yaptı.
Mevcut yasaya göre öğretmenlere belirlenen ders saati üzerinde ders saati verilmesi halinde ek ödenek verileceğinin söylendiğini kaydeden Barçın, gerektiği durumlarda ek ders vermenin yasayla mümkün olduğunu ifade etti.
Öğretmenlerin ek ders çağrısını asla reddetmediğini ancak Eğitim Bakanlığının ek derse angaryaya dönüştürdüğü bir olayda konunun mahkemeye gittiğini ve bakanlığın suçlu bulunduğunu söyleyerek, değişiklik istenmesinin nedeninin de bu olduğunu söyledi.
Atatürk Öğretmen Akademisi'ne 2009-2013 arasında bilinçli olarak az öğretmen alındığını ifade eden Barçın, böylece yandaş istihdamıyla öğretmen alınmasının yolunun açılmasının hedeflendiğini savundu.
Ahmet Barçın, AÖA'ya öğrenci alımının yetersiz kalması halinde kontenjan uygulamasının zaten mümkün olduğunu da kaydetti.
Okul öncesi öğretmenine, öğretmen yardımcısı görevi yükleyip, bir de ders saatlerinin artırıldığını kaydeden Barçın, okullarda kaçak işçi çalıştırıldığını dile getirerek, bu ve benzeri sorunları çözmek yerine okul öncesi öğretmenlerin ders saatlerinin artırılmasına çalışıldığını belirtti.
Rehber öğretmenlerin görev ve sorumluluklarının doğru şekilde tanımlanması ve ek kadro açılması gerektiğini söyleyen Barçın, bu yasa geçse dahi kendileri hükümete geldiklerinde bu değişiklikleri kaldıracaklarını ve yasayı revize edeceklerini dile getirdi.
Barçın, hizmet içi eğitim konusuna değindi ve sendikaların hizmet içi kursların eğitime olumlu katkı sağlayacağını inandığını ancak yüzde 29’unun bu eğitimleri yeterli bulduğunu kaydetti. Barçın, ‘yapılacak hizmet için eğitimlerin tüzükle belirlenmesi' ifadesinin ise kabul edilebilir olmadığını belirtti.
Hizmet içi eğitimde öğretmene tarih, süre ve yeri seçme şansı verilmesine olumlu bakacaklarını söyleyen Barçın, öğretmenlerin hizmet içi eğitme karşı olmadığını kaydetti.
Bir hizmet içi eğitim programı örneğini okuyan Barçın, alan ve branşla ilgili hizmet içi eğitimlere katılımın zorunlu olabileceğini ve öğretmenlerin buna karşı olmadığını ancak kurs programlarında "namaza gidilecek" gibi madde koymanın din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mario Gomez29/05/23 18:17
Semiramis da gonusdu