Cafer Gürcafer: Depreme karşı bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamıştı
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, yıllarca bina güçlendirme çalışmalarının öncelik hale getirilemediğini belirterek, “Depreme karşı bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamıştı” ifadelerini kullandı. Deprem sonrası oluşan hassasiyetle birlikte okullarda yürütülen bina güçlendirme çalışmalarına da değinen Gürcafer, “6 ayda okulların çok büyük bir bölümünü kurtarmış olacağız” dedi.
Şampiyon Meleklerin okulu olarak hafızalara kazınan Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nde (GMTMK) geçtiğimiz hafta balkondan beton parçalarının düşmesinin ardından okullardaki bina güçlendirme çalışmalarındaki son durum tekrardan sorgulanmaya başladı.
Yaşanan olay sorası gerek Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun projelerin çok az bir kısmının kendilerine ulaştığı yönündeki açıklaması, gerekse de eğitimin güvenli olmayan binalarda sürdürülmeye devam etmesi tepkilere sebep olmuştu.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.
“OKULLARDAKİ BİNA GÜVENLİĞİ 50 YILLIK BİR SORUNDUR”
KTİMB Başkanı Gürcafer, okullardaki bina güvenliğinin 50 yıllık bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “Okulların olası bir depreme yönelik güçlendirilmesiyle ilgili bugünkü hassasiyet her dönemde ortaya koyulsaydı bu noktaya gelmezdik” dedi.
Türkiye’deki 6 Şubat depreminin ardından bina güvenliği konusunun gündeme geldiğini söyleyerek, “O dönemde önce kriz masası oluşturuldu, ardından ise okullarda süratle ön taramalar yapıldı. O günden bugüne kadar proje çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Cafer Gürcafer, çalışmaların başlamasının ardından şu anda 20’ye yakın okulun projesinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini belirtti.
"İHALE AŞAMISINDA BİRTAKIM SORUNLAR YAŞANDI”
İhale aşamasında da birtakım sorunlar yaşandığını kaydeden Gürcafer, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Önümüze çıkan sorunları aşabilmek için mevzuatla ilgili bazı çalışmalar yapıyoruz. Önemli olan sistemin oturtulabilmesidir. Sistemi oturttuktan sonra bu işler çok hızlı bir şekilde ilerleyecek. Mevzuatların düzenlenmesiyle ilgili bir süreye daha ihtiyacımız var. Onlar üzerinde de çalışıyoruz.”
Gürcafer, bina güçlendirme maliyetlerinin bugüne kadar Planlama ve İnşaat Dairesi’nin birim fiyatları içerisinde yer almadığına vurgu yaparak, “O yüzden Türkiye’den bilgi aldık. Edindiğimiz bilgileri kendi mevzuatlarımıza uyarlamaya çalıştık” diye konuştu.
"DEPREME KARŞI BUGÜNE KADAR HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞTI”
Gürcafer, ülkede bugüne kadar depreme karşı hiçbir çalışma yapılmadığını söyleyerek, “O yüzden okulları güçlendirmeyle ilgili çalışmalara sıfır noktasından başladık” açıklamasında bulundu.
Gürcafer, kimsenin 40 yıldır biriken sorunların 3 ayda ortadan kaldırılmasını beklememesi gerektiğini, bunun mümkün olmadığını belirtti.
“Yaşanan sorunların sorumlusu ne biziz ne de bugünkü bakandır” diyen Gürcafer, bugüne kadar bu sıkıntılara göz yummuş herkesin sorumlu olduğunu kaydetti.
“YILLARCA BİNA GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARINI ÖNCELİK HALE GETİRMEYİ BAŞARAMADIK”
Gürcafer, yıllarca bina güçlendirme çalışmalarının öncelik hale getirilemediğini ifade ederek, “Birbirimizi suçlama lüksümüz yok, bizi tehdit eden bir deprem faktörü var. Bir an önce okullarımızın güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Okul binalarını güçlendirme noktasında 6 ay içerisinde çok büyük bir mesafe katedilmiş olacağını belirten Gürcafer, “Bu çalışmaların tümünün tamamlanması iki yılı bulabilir. Fakat 6 ayda okulların çok büyük bir bölümünü kurtarmış olacağız” ifadelerini kullandı.
“GMTMK PROJELENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLAYAN OKULLAR ARASINDADIR”
Gürcafer, son olarak Şampiyon Meleklerden ötürü GMTMK’da yaşanan sıkıntılara gösterilen hassaiyeti de değerlendirdi.
GMTMK’nın ilk projelendirme çalışmaları başlayan okullar arasında olduğunu dile getiren Gürcafer, “Şu anda projesi tamamlanma aşamasındadır, süratle ihaleye çıkılacak. İhalenin tamamlanmasının ardından güçlendirme çalışmaları başlayacak” diye konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.