Jale Refik Rogers: İlaç takip sistemi halen hayata geçirilemedi
Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada yaptığı açıklamalarda reçete yolsuzluğu soruşturmasına da değinerek, bu konudaki gelişmelerden üzüldüklerini ancak ilaç takip sisteminin halen hayata geçirilemediğini kaydetti.
Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, Meclis Genel Kurulu'nda Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada bazı açıklamalarda bulundu.
Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers de, sağlık bütçesinin yetersizliğine işaret ederek, sağlıkta düzgün bir sistem kurulamadığından israfın da çok olduğunu, ciddi yetersizlikler yaşandığını, ancak küçük dokunuşlarla sağlık bütçesinin verimli kullanılabileceğine işaret etti.
Rogers, her yıl aynı aynı konuları konuşmak zorunda kaldıklarını fakat hiçbir şeyin değişmediğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığının en azından şimdi tek bir konuyu seçip, o bir sorunu çözmesini önerdi.
Örneğin bir hastanenin yapılmasını veya bir eksiğin bitirilmesini isteyen Rogers, sorunların tek tek çözülmesinin, her yıl aynı şekilde konuşulmasından önemli olduğunu söyledi.
Karadelikleri kısa sürede kapatıp, bütçeyi daha verimli kullanabileceklerini ifade eden Rogers, sevklerle ilgili gereken araştırmaların yapılması ve sorunların çözülmesinin gerekliliğine değindi.
Devlet Laboratuvarı’nın önemine işaret eden Rogers, bu konunun önemsenmesi ve ülkenin ihtiyaçlarına göre sağlıkta öncelikli projeler üretilmesi gerektiğini anlattı.
Laboratuvar ile ilgili de yeniden projeler ortaya atıldığını, mevcut yer ve projeler varken böyle yapılmakla bütçenin boşa harcandığını ifade eden Rogers, ilaç konusunda atılan adımların yanlışlığından bahsetti, bütçenin böyle boşa harcandığını söyledi.
Rogers, reçete yolsuzluğu soruşturmasına da değinerek, bu konudaki gelişmelerden üzüldüklerini ancak ilaç takip sisteminin halen hayata geçirilemediğini kaydetti, bir an önce bu sistemin hayata geçirilmesini istedi.
Yeşil reçete ile ilgili de takip sistemi bulunmadığını ifade eden Rogers, sağlıkta bu yıl sadece ilaç takip sistemi ve ilaç eczacılıkta gereken adımların atılması durumunda olumlu adımlar atılmış olacağına işaret etti.
Erken tanı yanında koruyucu hekimliğin önemine dikkat çeken Rogers, kanserin olmadan yakalanması için kanser taraması yapılmasının artırılması gerektiğini, yeni doğan taramaları, çocuk aşılarının da yakından takip edilmesinin, bu konularda verilerin toplanmasının önemine değindi.
Rogers, sivrisinekle mücadelede iki toplumlu çalışmalar ve farklı virüslerin taşınmasına işaret ederek, planlamanın ve tespit etmenin önemine vurgu yaparak, Sağlık Bakanlığının bu konudaki eylem planının ne olduğunu sordu.
Eczacılık ile ilgili bir konuya da değinen Rogers, yurt dışından gelen diplomaların iyi incelenmesi gerektiğini kaydetti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.