Narenciyede işçi sıkıntısı çözüldü, yeni sıkıntı ihracat!
Narenciyede işçi sıkıntısı ile başlayan sorun ihracat sorunu ile devam ediyor. Güneşköy’de Portex Şirketi’nin yetkilileri sorularına muhattap bulamıyor.
Narenciye sektöründe sorunlar büyüyerek devam ediyor. Güneşköy’de Portex Şirketi’nin uzun bir süredir gündeme taşıdığı işçi ve ihracat sorunu sektörü zora soktu. Konu ile ilgili konuşan yetkililer kendilerine geri dönüşlerin olumsuz olduğunu söylerken işçi sorununun ortadan kalkmasının çözüm olmadığını ve işçi sayısının az olduğunu, hasat zamanının gelip geçtiğini ve bu durumda elle görünür bir şeyler olmadıkça ihracat yapamayacaklarını söylüyor.
Gadara Medya’nın sosyal medyada yaptığı yayında konuşan Güneşköy’de Portex LTD. yetkilisi Engin Tip ve Reha Yılmaz işçi sorununun çözülüp ihracat sorununun çözülmediğini, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ve yetkililerle ihracatın önündeki belirsizliği kaldırması adına görüştüklerini aktardı.
Portex LTD yetkilisi Engin Tip yapılan görüşmede, ihracatın önü açılmadıktan sonra çalışan veya maaş artışının olmasının çözüm olmadığını söylüyor. Yapılan yatırımların manasının olmadığına değinen Tip, “Bize elle görünür bir şeylerin sunulması gerekiyor” dedi.
“HASATIN ZAMANI GELDİ GEÇİYOR”
Yetkililer ile yaptığı görüşmelerin olumsuz olduğunu ve geri dönüş almadığını söyleyen Tip, işçi sorununun ortadan kalkmasının çözüm olmadığını ve işçi sayısının az olduğunu söylerken, hasat zamanının gelip geçtiğini ve bu durumda elle görünür bir şeyler olmadıkça ihracat yapamayacaklarını söyledi.
“GEÇEN HER DAKİKA BİZİM VE PİYASAMIZ İÇİN MİLYONLAR İFADE EDİYOR”
İhracat çözümü için elçiliğin de bu konuda baskı kurması gerektiğini söyleyen Tip, yapılan emeklerin ve zamanın hepsinin boşa gideceğini, aksi takdirde ihracat sorununun çok büyük sıkıntılara yol açacağını, geçen her dakika bizim ve piyasamız için milyon dolarlar ifade ediyor diyerek, hem kendilerinin hem de piyasanın çaresizliğini anlattı.
“BİZE GEREKLİ BİLGİLER VERİLMEDİĞİ TAKDİRDE İHRACAT YAPAMAYIZ”
Portex LTD’nin bir diğer yetkilisi Reha Yılmaz ise, geçen sene bu zamanlarda daha kesime bile başlanmamışken bu yıl hava şartlarından dolayı ürünlerin erken olgunlaştığını ve acilen ihraç edilmesi gerektiğini, aksi takdirde ihracat yapamayacaklarını söyledi.
Yılmaz, Azerbaycan’a mal satmak için birçok kez Azerbaycan’a gittiklerini söyleyerek, oradaki pazarla anlaşmalar yapıldığını fakat transit geçişlere izin verilmemesinden dolayı bu ihracatı da gerçekleştiremeyeceklerini dile getirdi.
“Konuyla ilgili neyin ne olduğunu bilmiyoruz, ne olacağı neyin nasıl yapılacağı yönünde aydınlatılmıyoruz” diyen Tip, üreticinin ürünü kesme riskini aldıklarını fakat önlerinin kapalı olduğundan dolayı fabrika sorunlarının da meydana geleceğini belirtiyor.
Günde 300 tonluk malı ihraç edecek durumda olduklarını ve bütün alt yapılarının hazır olduğunu belirten Tip, ihracat açıldığı takdirde gemi doldurabilecek güçlerinin olduğunu dile getirirken, “İhracatın açılması bütün üreticilerin ve sektörlerin önünün açacak. Fakat bu durum düzelmedikçe olgunlaşan ürünler her geçen gün 1000 tonun ya dalında ya da yerde kalmasına sebep olacak” dedi.
Yetkililerden olumlu açıklama beklediklerini söyleyen Yılmaz, “Gece gündüz çalışıp bu memleketin malını kaldırırız, yeter ki bize onay versinler” açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.