SÜİB Başkanı Erden: Pahalılığın esas vurduğu sektör süt imalatı sektörüdür
SÜİB Başkanı Mahmut Erden, artan maliyetlere dikkat çekerek pahalılığın esas vurduğu sektörün ‘süt imalatı sektörü’ olduğunu söyledi. Erden, “Artan maliyetler sonrası süt ürünlerine zam kaçınılmazdır” dedi.
Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mahmut Erden, Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.
SÜİB Başkanı Erden, süte yüzde 14,40 oranında zam yapıldığını, çiğ sütün litre fiyatının 14,85 iken 17,00 TL’ye yükseldiğini söyledi. Ayrıca devletin hayvancıya 2,8 TL de ekstra olarak teşvik ödediğine değinen Erden, “Yani hayvancılar belirli bir miktara kadar litre başına 19,80 TL’den ödeniyor” dedi.
“BİZDEKİ SÜT FİYATLARI TÜRKİYE VE AVRUPA'DAKİ FİYATLARDAN YÜKSEK HALE GELDİ”
Türkiye’de Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı süt fiyatının litre başına 13,5 TL civarında olduğuna dikkat çeken Erden, “Bizdeki süt fiyatları Türkiye ve Avrupa'daki süt fiyatlarından yüksek hale geldi” ifadelerini kullandı.
Erden, süt imalatı yapan fabrikalarda ana maliyetin yüzde 70’ini süt fiyatlarının oluşturduğunu belirtti. İşçilik maliyetlerine de değinen Erden, “Hayvancılık sektöründe işçilik maliyetinin genel maliyetlere yansıma oranı yüzde 1 civarındadır. Fakat süt imalatı yapan işletmelerde ise bu maliyet yüzde 12-13’dür” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDAN OLUMSUZ ETKİLENDİK”
Asgari ücrete yapılan artışın ardından işçilik maliyetlerin de arttığına vurgu yapan Erden, “Fabrikalarda çalışan sayımız çok fazla olduğu için asgari ücret artışından olumsuz etkilendik” açıklamasında bulundu.
Erden, asgari ücretin ve çiğ süt fiyatlarının artmasıyla birlikte süt imalatçılarının iki farklı maliyet artışıyla aynı anda karşı karşıya kaldığını söyledi. Bunlar haricinde gaz ve elektrik fiyatlarının da zamlandığını dile getiren Erden, “Pahalılığın esas vurduğu sektör imalat sektörüdür. Bu da ister istemez piyasaya yansıyacaktır” dedi.
Süt ürünleri imalatı yapan fabrikaların üretim kapasitesine ve çalışan sayısına göre kendi maliyetlerini belirleyeceğini kaydeden Erden, “Sonrasında maliyetler hesaplanarak belirli bir miktar zam yapılacak. Bu kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.
“SÜT FİYATLARINA BU KADAR ZAM YAPILMASINA GEREK YOKTU”
Erden, bir hayvancılık işletmesinin et ve süt olmak üzere iki farklı geliri olduğunu, hayvancılar yapılan zammın ardından canlı hayvan fiyatlarında yüzde 30’un üzerinde bir gelir artışı elde ettiğini belirtti. Erden, “Bu açıdan bakıldığında süt fiyatlarına bu kadar zam yapılmasına gerek yoktu” diye konuştu.
Toplumun en temel ihtiyacının süt olduğunu, o yüzden süte yapılan zamma itiraz ettiklerini ve hükümetle bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Erden, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Fakat derdimizi anlatamadık. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin yaptığı psikolojik baskıya daima yenik düşüyor. Tarım Bakanlığı sektörler arasındaki dengeyi kuramıyor. Şu an bütün sektörler birbirine girmiş vaziyettedir. Planlama eksiliğinden dolayı bunlar yaşanıyor. Ülkede 400-500 bin civarında insan yaşıyor. Bu insanların nasıl geçineceği düşünülmelidir. Hayvancının maliyetini düşürüp sütü ucuzlatmak yerine 400 bin kişiyi cezalandırıyorlar.”
“BİRİLERİ PİYASAYI SPEKÜLE EDİYOR VE ET FİYATLARINI ANORMAL DERECEDE ARTIRIYOR”
Erden, yüksek et fiyatlarına da dikkat çekerek, “Et fiyatları Güney Kıbrıs’tan yapılan kaçakçılığından para kazananlar için ortam hazırlıyor” açıklamasında bulundu. Birilerinin piyasayı speküle ettiğini ve ülkedeki et fiyatlarını anormal derecede artırdığını kaydeden Erden, “Dolayısıyla Güney Kıbrıs’tan yapılan kaçakçılık da kârlı hale geliyor ve önü açılıyor” dedi.
Pahalılığın temelinde yatan ana sebebi ‘arzın kısılmış olması’ olarak yorumlayan Erden, “Ülke nüfusu artmasına rağmen canlı hayvan sayısı istenilen düzeyde artırılmadı” ifadelerini kullandı.
Erden, son 20 yılda canlı hayvan sayısı değişmezken ülkedeki nüfusun 3-4 kat arttığını belirterek, “Dolayısıyla üretim atmadı. Durum böyle olunca et de süt de kara borsaya düştü. Devlet doğru destekleme politikaları ve planlamalarla talebi karşılayacak arzı oluşturamadı” diye konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.