Seran Aysal: İsias'ın toptan göçme sebebi, deprem yönetmeliğine uygun olmayan inşası sonucudur
KTMMOB’nin önceki Başkanı, Yüksek İnşaat Mühendisi Seran Aysal, İsias Otel’inin toptan göçmeye girdiğini belirterek, “Binanın toptan göçmeye girmesinin ana sebepleri, deprem yönetmeliğine uygun olmayan tasarım, denetlenmemiş olması, projeye uyulmadan inşa edilmiş olması sonucunda oluşur” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) önceki başkanı, Yüksek İnşaat Mühendisi Seran Aysal, Gökhan Altıner’in Kıbrıs Postası TV’de hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ isimli programa konuk oldu.
Adıyaman İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekleri ve tüm hayatını kaybedenleri saygı ile andığını belirten Aysal, ailelerin adalet arayışına devam etmelerini ve haklında her zaman yanlarında olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
İsias Otel’in yıkılmasıyla ilgili açıklamada bulunan Aysal, binanın toptan göçmeye girdiğini ve burkulma (dönerek) ile yıkıldığının görüldüğünü ve yapı malzemelerinin ve işçiliğin niteliksiz / yetersiz olmasının önemli bir etken olduğunu anlattı.
Otel sahibi Ahmet Bozkurt’un açıklamalarının seviyesiz olduğunu söyleyen Aysal, binanın toptan göçmeye girmesinin bir çok sebebi olduğunu ama ana sebebin deprem yönetmeliğine uygun olmayan tasarımdan, projeye uygun olmayan inşası, kullanılan malzemelerin niteliksizliği ve denetimsizlik sonucunda oluştuğunu kaydetti.
Yapıların güncel yönetmelerdeki deprem performans seviyeleri hakkında da bilgi aktaran Aysal, can güvenliği ve hemen kullanım performans seviyesindeki yapılarla ilgili açıklamada bulundu. Öngörülen deprem kuvvetleri altında yapılarda hasar görülebileceğini, hasar seviyesinin tasarım performans seviyesine bağlı olduğunu ve hemen kullanıma devam etmesi gereken yapıların hiç veya az hasar görmesi gerektiğini ve sebeplerini aktardı. Normal kullanımdaki yapılarla, halkın yoğun olarak kullandığı / toplandığı yapıların deprem performans seviyelerinin farkını ve nedenleri anlattı.
"İSİAS OTEL'İN ÇÖKMESİNİ KADERE BAĞLAYAMAYIZ"
Deprem bölgesinde bulunan İsias Otel haricinde hemen yan parsellerdeki birçok binanın çökmediğini ve can güvenliğini sağladığını söyleyen Aysal, “Çevresindeki yapılar yıkılmazken İsias Otel'in çökmesini kadere bağlayamayız” diye konuştu.
Kıbrıs'ın da deprem bölgesinde olduğunu belirten Aysal, bu bilinçle yapıların tasarlandığını ve kontrollerinin de sahada projeye yapılması ve malzemelerinde niteliğinin yeterli olması gerektiğinin altını çizdi. Yasalarda bu konuda yeterli madde olduğunu fakat önemli olanın kültürün ve bilincin gelişmesi olduğunu aktardı.
Vatandaşın binaları ile ilgili deprem testi talepleri olduğunu hatta bu ibarenin Resmi Gazete'de bile geçtiğine değinen Aysal, “Deprem testi diye bir şey yoktur. İnşaat Mühendisinin talepleri doğrultusunda deprem yönetmeliğine uygun yapı malzemelerinin tahribatlı ve tahribatsız testi olduğunu ve mühendis tarafından mevcut yapının deprem performans analizinin yapılması vardır” diye konuştu.
Depremden sonra çoğu vatandaşın yapıları için başvuruda bulunduğunu aktaran Aysal, zaman ilerledikçe deprem gerçeğinin unutulduğunu ve ülkede birçok yapının deprem performans analizinin yapılması gerektiğini ve gerekenlerinde güçlendirilmesi veya kullanımına son verilmesi gerektiğini söyledi.
Betonun basınç dayanımın doğru karışım yapılması durumunda değerini kaybetmeyeceğini fakat ülkede yapı ömrünün önemli kısmını tamamlamış 50-60 yıllık binaların ve mühendislik kontrol hizmeti olamadan inşa edilen yapıların çok olduğunu ve bu binaların durumun netleştirilmesi gerektiğini bildiren Aysal, “İnsanlarımız her konuda denetimi istiyor ama kendilerinin denetlenmesinden genel olarak kaçıyor, can ve mal güvenliğimiz için yapılarımızda denetim yapılması şarttır” dedi
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.