Feriha Tel: Şehir Planlama Dairesi’nin attığı her imza, mahkemeye taşınıyorsa büyük bir sıkıntı var demektir
Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, Şehir Planlama Dairesi’nin, Karşıyaka'daki Gassi Tepesi'ne hızla planlama izni verdiğini ifade etti. Tel, Şehir Planlama Dairesi ve Daire Müdürü Türkmen Yiğitcan’ın attığı her imzanın, mahkemeye taşındığını ve ara emir kararı alındığını vurgulayarak, “Kararlar her defasında iptal ediliyorsa eğer bu idareciyle ilgili büyük bir sıkıntı var demektir" dedi.
Karşıyaka'daki Gassi Tepesi’nin orman arazisinden çıkarılarak, özel mülkiyete dönüştürülmesine tepkiler sürüyor.
Yeşil Barış Hareketi (YBH) Başkanı Feriha Tel, Ulaş Barış’ın Kıbrıs Postası TV’de hazırlayıp sunduğu ‘Gündem’ isimli programa konuk oldu, Karşıyaka'daki Gassi Tepesi'yle ilgili özel açıklamalarda bulundu.
“ORMAN ARAZİSİ, ORMAN ARAZİSİ STATÜSÜNDEN ÇIKARILDI”
Gassi Tepesi'ndeki yapılan çalışmalardan kimseye haber verilmediğini aktaran Feriha Tel, ülkedeki en büyük sorunun “şeffaflık” olduğunu vurguladı ve tabelaların takılmasıyla birlikte haberdar olduklarını ifade etti. “Orman arazisi, orman arazisi statüsünden çıkarıldı” diyen Tel, Gassi Tepesi için hazırlanan planlamanın, bölge dokusuna ve yollarına uygun olmamasına rağmen inşaata hazırlandığını kaydetti.
“ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ, HIZLA PLANLAMA İZNİNİ VERDİ”
Feriha Tel, bölgedeki çalışmalardan en son haberdar olduklarını açıklayarak, geriye dönük araştırmalar yaptıklarını belirtti. Yeşil Barış Hareketi’nin Avukatı Emre Efendi’nin gönüllü olarak süreci üstlendiğini ve araştırma yaptığını söyleyen Feriha Tel, Şehir Planlama Dairesi’nin, hızla planlama izni verdiğini söyledi.
“ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ’NİN ATTIĞI HER İMZA, MAHKEMEYE TAŞINIYORSA BÜYÜK BİR SIKINTI VAR”
Ülkedeki bazı kurum ve kuruluşların, bazı konularda aldığı kararların ve konularla ilgili atılan imzaların, her zaman soru işareti yarattığına vurgu yapan Tel, “Bunlardan bir tanesi de Şehir Planlama Dairesi’dir ve Daire’nin Müdürü Türkmen Yiğitcan’dır, bunu söylerken hiç çekinmiyoruz. Eğer bir daire müdürünün aldığı kararlar ve attığı imzalar, her defasında mahkemeye taşınıyorsa ve ara emir kararı alınıyorsa veya iptal ediliyorsa eğer, bu idareciyle ilgili büyük sıkıntı vardır” ifadelerini kullandı. Tel, Şehir Planlama Dairesi ve Türkmen Yiğitcan’ın imzasının olduğu plan ve emirnamelerle ilgili birçok odanın da, mahkemeye dava dosyaladığına dikkat çekti. Aynı idarecilerin aynı makamlara durmaya devam ettiğine vurgu yapan Tel, bahse konu kişilerin, ülkenin geleceğine zarar vermeye devam ettiklerinim altını çizdi.
“YÖNETİCİLER VE İDARECİLER KONUSUNDA BÜYÜK BİR BASKI OLUŞTURULMASI GEREKİYOR”
Güçlerinin yettiği kadar bu tür kararları mahkemeye taşıdıklarına dikkat çeken Tel, “Daha kaç taneyi mahkemeye taşıyacağız? Kamuoyunda yöneticiler ve idareciler konusunda büyük bir baskı oluşturulması gerekiyor” dedi.
Tel, Şehir Planlama Dairesi’nin, Gassi’yle ilgili planlama onayı olduğunu anımsatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Komşu hudutlara bir bilgilendirme yapılmadı, bu kadar büyük bir proje için bölgede bilgilendirme yapılmadı ve yol geçitlerle ilgili sıkıntılar mevcut. Alanında uzman arkadaşlar konuyla ilgili çalışıyor. Bize de yavaş yavaş bilgiler aktarılıyor.”
“BELLİ BİR YERİN ÜZERİNDE İMARA İZİN VERİLMEMESİ İÇİN KARAR ÜRETİLMELİ”
Tel, siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu belirterek, dağlarda ve tepelerde büyük katliamlar yapıldığında, her seferinde konunun mahkemeye taşındığına vurgu yaptı. Ülkece oturulup imar konusunda karar verilmesi gerektiğini söyleyen Tel, Şehir Planlama Dairesi’ne gelen siyasi iradenin her zaman belli bir yerin üzerinde imara izin verilmemesi yönünde karar üretmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.
“ORMANLIK ALANLARA NE KADAR ÇOK İNŞAAT İZNİ VERİLİRSE, ORMANLARIMIZI O KADAR KORUYAMAYIZ”
“Ormanlık alanlara ne kadar çok inşaat izni verilirse, ormanlarımızı o kadar koruyamayız” ifadesini kullanan Tel, ormanların denetlenemediğine ve yangın çıktığı sırada müdahale edilemediğini söyledi.
TEL, MERSİNLİK YANGININI HATIRLATTI: KARŞIYAKA’DA YANGIN ÇIKMASI HALİNDE HEMEN MÜDAHALE EDEBİLİR MİYİZ?
Orman arazilerin özel mülkiyete dönüştürülmesiyle birlikte bölgede sürdürülen çalışmalar esnasında yangınların da çıkabildiğine değinen Tel, 21 Haziran 2022 tarihinde Mersinlik’te çıkan yangını anımsattı; “yüzlerce hektarlık alan içerisinde bir tane özel mülke orada izin verilmiş ve o da, o izinle ekip, biçiyor. Ne yapıldığı belli bir olmayan bir durumda, bin 813 hektarlık alanın yanmasına sebep oldu. Aynı sebeplerden dolayı ormanlık alanları korumak istiyor muyuz, istemiyor muyuz? İklim krizine hazırlıklı olunmadığı gibi, Karşıyaka’daki ormanlık arazi içerisinde bir yangın çıkması halinde hemen müdahale edebilir miyiz? Hiçbirimize bir şey olmayacak diyebilecek biri yoktur, olmamalı da zaten” diye konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.