İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Turgut Akçın: Valensiya ürününün hasat ve ihracatının süratle yapılmasını bekliyoruz

Turgut Akçın: Valensiya ürününün hasat ve ihracatının süratle yapılmasını bekliyoruz

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, mevcut kesim ekipleriyle valensiya hasadına geç kalındığını belirterek, "Valensiya ürününün hasat ve ihracatının süratle yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 01/04/24 16:30
okuma süresi: 3 dak.
Turgut Akçın: Valensiya ürününün hasat ve ihracatının süratle yapılmasını bekliyoruz
A- A A+

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, valensiya ürününün hasat  ve ihracatının süratle yapılmasını beklediklerini kaydetti. Mevcut kesim ekipleriyle valensiya hasadına geç kalındığına dikkat çekti.

Akçın yaptığı yazılı açıklamada, narenciyenin adanın en önemli ihracat ürünü olduğunu ifade ederek, her yıl ürünün bir kısmının heba olduğunu ve üreticinin zarara uğratıldığını belirtti.

“Bu yıl da yeşillenme hastalığının bahane edildiğini” belirten Akçın, ihracatın yapılamamasının, ürünün büyük bir kısmının, hatta yüzde 30-40 oranına varan king mandalinanın ağaçların altına dökülerek heba olmasına vesile olduğunu” kaydetti. Akçın, ürünün bir kısmının ise dalında kalıp, tazmin edileceğini ifade etti. 

Mevcut kesim ekipleri ile valensiya hasadına geç kalındığını belirten  Akçın, kesim ekiplerinin şu an 600-650 civarında işçisi bulunduğunu ancak bayram nedeniyle işçilerin büyük bir kısmının Türkiye’ye gittiğinin söylendiğini, dönüp dönmeyeceklerinin ise meçhul olduğunu kaydetti.

"KESİM İŞÇİLERİNE İHTİYAÇ DUYULACAK"

Mayıs ayı içerisinde işçilerin azalması nedeniyle valensiya ürününün hasat edilemeyeceğinin öngörüldüğünü belirten Akçın, kesim işçilerine ihtiyaç duyulacağına dikkat çekti.

“Kesim ekiplerinin, yeni işçi gelmesini önlemek için her çareye başvurduğunu” savunan Turgut Akçın, “Eğer kendileri bu ürünü kesebileceklerini iddia ediyorlarsa, taahhütname imzalayıp aynı fiyattan tüm ürünün hasadını yapacaklarını, yapamazlarsa dalında kalacak ürünü tazmin edeceklerini taahhüt etsinler. Belge imzalasınlar” dedi.

Bu yıl sıcak havanın erken gelmesiyle  Akdeniz Meyve Sineğinin faaliyete geçerek, meyvelerin kurtlanmasına sebep olabileceğine işaret eden Birlik Başkanı Akçın, mayıs ayı sonunda hasadın tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Akçın, “Her yıl hasatla ilgili sorunlar yaşanıyor, bu soruna köklü ve kalıcı çözüm bulmak ilgililerin elinde… Bu stresi üretici olarak her yıl yaşamak istemiyoruz. İnsanların psikolojisi bozuluyor” ifadelerini kullandı.

Cypfruvex’in aralık ve ocakta aldığı greyfurt ve limon ödemelerinin hala yapılmadığını da belirten Akçın, üreticinin, ödeme zamanını merakla beklediğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör