İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Başbakan Ünal Üstel'den 'ithal ette kararlıyız' vurgusu: Fiyatı 400 TL'yi geçmeyecek!

Başbakan Ünal Üstel'den 'ithal ette kararlıyız' vurgusu: Fiyatı 400 TL'yi geçmeyecek!

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ithal ette kararlı olduklarını vurguladı; fiyatın 400 TL'yi geçmeyeceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 23/05/24 19:38
Güncelleme Tarihi: 24/05/24 00:05
okuma süresi: 6 dak.
Başbakan Ünal Üstel'den 'ithal ette kararlıyız' vurgusu: Fiyatı 400 TL'yi geçmeyecek!
Özel Haber
A- A A+

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Merkez Yönetim Kurulu, bugün UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel başkanlığında toplandı.

Toplantı sonrasında Başbakan Ünal Üstel bir açıklama yaparak, "Değerli halkımız, bugün yaklaşık 3 saatlik bir toplantı yaptık ve ülkemizdeki yaşanan sorunları, ekonomide yaşanan sorunları birer birer masaya yatırdık" ifadelerini kullandı. 

Pazartesi gününden beridir devam eden Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği eylemine işaret eden Başbakan Üstel, "Bizim eylemlerine saygımız sonsuzdur" dedi.

Başbakan Üstel, "Halkımızın rahat etmesi için üretimin artması için çalışan kesimlerin daha çok çalışması için biz halkımıza bir söz verdik. Sözlerimizi birer birer yerine getirmek için çalışmalar yaptık" diye konuştu. 

"Et konusunda bir sıkıntı yaşanıyor ve dar gelirli vatandaşımız ete ulaşmakta zorluk çekiyor" diyen Başbakan Üstel, açıklamasının devamında şunları kaydetti: 

"Dar gelirli vatandaşımızı et ile buluşturmak için gerek üreten kesim ile gerekse kasaplarla bir çalışma yaptık. Bu çalışmalar neticesinde biz artık hükümet olarak bir karar verdik. Halkımızı ucuz et ile buluşturacağız..." 

"BİZİM İÇİN ÜRETEN KESİM ÖNEMLİDİR"

Başbakan Üstel, üretime gerekli desteğin verildiğinin altını çizerek, "Biz üreten kesime enflasyondan bir buçuk kat daha fazla destek vermeye çalıştık. Çünkü bizim için üreten kesim önemlidir. 2024 yılında üreten kesimlerimize bugüne kadar görülmemiş destek ve teşvikler veriyoruz" dedi. 

Başbakan Üstel, "Bütün bunları yaparken, ülkemizde yaşayan insanımızın da et konusunda yaşadığı sıkıntıları gidermek için birtakım radikal tedbirler aldık. Hayvancıyla ve kasaplarla konuştuk. Kasaplara aradaki dengeyi sağlamak adına 800 TL teşvik verdik. Kuzu etine narh koyarak; fiyatı 550 TL'ye sabitledik. Kasaplardaki kuzu etkinin geriye gittiğini gördük. Ayda 900 kuzu kesileceğine bu sayı 400'e düştü. Birtakım et bohçacıları türedi. Biz bunların tamamen karşısındayız. Biz üreten insanlarımızı, halkımızla buluşturmak istiyoruz" açıklamasını yaptı. 

"GAİLEMİZ HALK"

Temmuz ayında kuzu etinde bollaşma yaşanacağı yönünde bir bilgi aldıklarını belirten Başbakan Üstel, "Kurban Bayramı'nda halkımızı et ile buluşturmak için kasaplarla ve hayvancılarla bir görüşme yaptık; ithal et kararı aldık. Kasaplara verdiğimiz teşviki bu yüzden 1100 TL'ye çıkardık, bu teşvikle kesilen kuzu sayısı 11 bin 700'e yükseldi. Bu uygulamayı geçici bir süre zarfı içerisinde yapacağımızı söyledik. Bizim gailemiz halkımızdır, devletimizdir. Ülkemizde yaşayan insanlarımızı et ile buluşturmak görevimizdir" dedi. 

Başbakan Üstel, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş'un teşviklere yönelik yaptığı açıklamaya işaret ederek, "Biz bu ithali devlet üzerinden yapıyoruz. Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) üzerinden gelecek olan bu etleri kasaplara ve marketlere dağıtacağız" ifadelerini kullandı. 

Üstel, ithal olarak ülkemize gelecek olan donmuş etin fiyatının 400 TL'yi geçmeyeceğini açıkladı. 

ÇAVUŞ: “1 MİLYAR ÜZERİNDE TEŞVİK VERDİK”

Toplantı sonrası ilk sözü Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, hükümet ve bakanlık olarak tarım sektörünün büyütülmesi amacıyla yapılan çalışmaları anlattı.

Çavuş, 1 milyar TL üzerinde tarıma destek verdiklerini, sürdürülebilirliği, gıda arzını ve büyümeyi hedeflediklerini, bunun için de büyüme odaklı bir bütçe oluşturduklarını belirtti.

Etteki sıkıntıyı da gördüklerini ve hayvan varlığını artırmak ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmak amacıyla destekler verildiğini işaret eden Çavuş, üreticinin yatırım gücünü artırmak amacıyla hayvancıya her alanda destek verdiklerini vurguladı.

Hüseyin Çavuş, her zaman üreticinin yanında olduklarını ve tarımın her alanında üreticiye destek sağladıklarını ifade ederek hedefin tarım sektörünün sürdürülebilirliğini artırmak ve büyümesini sağlamak olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı desteğiyle de tüm ödemelerin zamanında yapıldığını belirten Çavuş, süt, et, narenciye, bal, balık, sebze meyve her alanda tarladan sofraya gıda güvenliği, sürdürülebilir ve hedef odaklı bir şekilde çalıştıklarını ve üreticiyi hayat pahalılığı altında ezdirmediklerini ezdirmeyeceklerini ifade etti.

Sütte bire bir elli paritede olduklarını, küçükbaşta yaşanan sıkıntıların da doğum planlaması yapılamaması nedeniyle oluştuğunu anlatan Çavuş, önümüzdeki yıl için bu planlamanın yapılacağını kaydetti.

Hem üretimin devamlılığı, hem kasapların sürdürülebilir olması hem de tüketicinin ete ulaşabilmesi amacıyla hükümet olarak bazı kararlar aldıklarını belirten Çavuş, özellikle dar gelirlinin ete ulaşabilmesi adına alternatif çözümler üretmeye çalıştıklarını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör