Mahkemelerin daha etkin çalışabilmesi için düzenlemeler yapıldı
Meclis Genel Kurulu, Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Yüksek İdare Mahkemesi Yetki (Değişiklik) Yasa Önerisi'ni oy birliği ile kabul etti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Yüksek İdare Mahkemesi Yetki (Değişiklik) Yasa Önerisi'ni oy birliği ile kabul etti.
YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ YETKİ (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ
Yüksek İdare Mahkemesi Yetki (Değişiklik) Yasa Önerisi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi.
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Sunat Atun öneriyle ilgili tasarıyı okudu.
SOLYALI
Öneri üzerine söz alan CTP milletvekili Ürün Solyalı, Yüksek Mahkeme sisteminin daha hızlı çalışması, davaların daha hızlı sonuçlanması için bu öneriyi yaptıklarını söyledi.
Anayasa Referandumu reddedildiği için Meclis gündemine getirilen bu değişikliklerin palyatif olduğunu ifade eden Solyalı, tüm olumsuz geçmişe rağmen ihtiyaçlara binaen bu konudaki çalışmaların samimiyetle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Solyalı, “Bizim sistemimizde iki dereceli bir mahkemenin olması temel unsurdur. Alt mahkemenin verdiği kararın istinaf mahkemesi tarafından kontrolü esastır” dedi.
Solyalı, bugün gündeme getirilen bir diğer düzenlemeyle, Yüksek Mahkeme yargıçlarına dosyasını hazırlaması konusunda yardımcı olacak personel istihdamı için kadro yaratılacağını da ifade etti.
HASİPOĞLU
UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu da öneri üzerine söz aldı.
Hasipoğlu, Yüksek Mahkeme’nin iş yükünün azaltılması için hukukçu milletvekilleri olarak bu öneriyi imzaladıklarını, düzenlemenin yargıç istihdamı değil, yargıçlara hukuki danışmanlık yapacak kişilerin istihdamıyla ilgili olduğunu, Yüksek Adliye Kurulu’nun münhale çıkıp bu konuda istihdamı yapacağını belirtti.
Oğuzhan Hasipoğlu, 8 olan yargıç sayısının 16’ya çıkarılmasını öngören Anayasa değişikliğinin gerçekleşmediğini anımsatarak, “Gerçekleşse belki de buna ihtiyaç olmazdı” dedi.
BEROVA
Maliye Bakanı Özdemir Berova, Yüksek Mahkeme’nin verimliliğini ve çalışma hızını artırma adına, bir öneri, bir de tasarıyı bugün Meclisten geçireceklerini söyledi.
Berova, yargıçlara yardımcı olacak yeni özel sözleşmeli personel alınacağını ifade etti.
Yüksek Mahkemenin en iyi şekilde çalışabilmesinin Başbakan Ünal Üstel’in ve hükümet ortaklarının öncelikli hedefleri arasında olduğunu kaydeden Berova, “Mali koşullardaki olumsuzluklara rağmen bu alandaki taleplere hep sıcak, pozitif yaklaştık” dedi.
MAHKEMELER (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ OY BİRLİĞİYLE ONAYLANDI
Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda oy birliğiyle onaylandı
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komite Başkanı, UBP Milletvekili Sunat Atun “Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Önerisi" Komite raporunu okudu.
Yasa Önerisi oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.
ÖZDENEFE
Tasarı üzerine söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, Yüksek Mahkeme ve mahkemelerin daha etkin çalışabilmesi için bazı talepler olduğunu ve Meclis’in de olumlu cevap verdiğini kaydetti.
Yüksek Adliye Kurulu’nun işleyişiyle ilgili daha yüksek sesle konuşulmaya başlandığını ifade eden Özdenefe, Yüksek Adliye Kurulu’nun işleyişiyle ilgili bilgi verdi.
Tüm idari işlemlerde bir denetimin olması gerektiğini kaydeden Özdenefe, “Ülkemizde 1985 yılından kalan Yüksek Adliye Kurulu Yasası bu noktada ciddi eksiklikler ihtiva etmektedir.” dedi.
Yüksek Adliye Kurulu’nun yargıçların alınma, atanmaları, terfi ve disiplin işlerine bakan bir kurul olduğunu kaydeden Özdenefe, Yüksek Adliye Kurulu’nda bu işlemlerin halen daha gerekçesiz ve gizli oylamayla yapıldığını söyledi.
“İdarenin işlemleri, gerekçeli olarak yazılmak zorundadır.” diye konuşan Özdenefe, mesleğini icra eden bin civarında avukat olduğunu belirtti.
Özdenefe, “Avukatlar arasında gittikçe yaygınlaşan bir inanış vardır. ‘Münhalle açıldığında kimlerin alınacağı zaten bellidir’ inanışı vardır. Bu algının olması yanlıştır. Yargı bağımsızlığı açısından kabul edilebilir değildir.” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Yasa Tasarısı oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.
Daha sonra Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay, Sayıştay Komitesinin, Atatürk Öğretmen Akademisi 2021 Mali Yılı Bütçe Uygulama Sonuçlarına İlişkin Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin Raporu okudu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.