İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Nüfusta 13 yıllık belirsizlik: Resmi sayım yok, bol tahmin var!

Nüfusta 13 yıllık belirsizlik: Resmi sayım yok, bol tahmin var!

Bugün 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü... KKTC'de 13 yıldır resmi bir nüfus sayımı yapılamadığı için nüfus verileri hakkında çeşitli iddialar ve tartışmalar sürüyor. Dünya Nüfus Günü vesilesiyle siyasiler, bu duruma dair görüşlerini paylaştı. İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, nüfusun 407 binden fazla olduğuna dair iddiaların kanıtlanmadığını belirterek mevcut projeksiyonların doğrulanmadığını vurguladı. İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir ise projeksiyon nüfusunun 407 bin olduğunu açıkladı. Eski İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da "uydurma" nüfus rakamlarının devlet ciddiyetinden uzak olduğunu söyledi. KTBB Başkanı Mahmut Özçınar ise bölgede su tüketimindeki artışın turistlerin suyu tasarruflu kullanmamasından kaynaklandığını öne sürdü.

Yayın Tarihi: 11/07/24 14:45
okuma süresi: 10 dak.
Nüfusta 13 yıllık belirsizlik: Resmi sayım yok, bol tahmin var!

Kıbrıs Postası, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü’nde önemli isimlerin görüşlerine başvurdu. Son nüfus sayımının 2011’de yapıldığı ülkemizde, 13 yıldır resmi bir veri açıklanmadı, nüfusa ilişkin tahminlerden öteye gidilemedi. BM Kalkınma Programı tarafından 1989 yılında dünya nüfusunun 5 milyar insana ulaştığı 11 Temmuz 1987 tarihi Dünya Nüfus Günü olarak kabul edildi.

BM nüfus tahminlerine göre Türkiye 85 milyon 372 bin 377 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer alırken dünya toplam nüfusundan yüzde 1,1 pay aldı. KKTC nüfusu ise hükümet kanadına mensup siyasiler tarafından farklı rakamlar ortaya atılsa da İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir, nüfusun 407 bin olduğunu açıkladı.

Bugüne kadar pek çok isim, su kullanımı, öğrenci, çalışan, araç ve telefon sayıları verilerinden yola çıkarak nüfus tahmini yapsa da ülke genelinde 13 yıldır resmi nüfus sayımı yapılmıyor. 10 yılda bir nüfus sayımı yapılması gerektiği, yasalarımızda da yer alırken, yıllardır tahminden öteye gidilememesi, trafik sorunu, hastane yetersizliği, okul yetersizliği gibi birçok alanda problemlere neden oluyor.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir, eski İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) Başkanı Mahmut Özçınar, nüfus konusuna ilişkin Kıbrıs Postası’na değerlendirmelerde bulundu.

BAKAN OĞUZ: NÜFUS RAKAMLARI KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALAR KANITLANAMADI

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, nüfusun 407 binden daha fazla olduğuna dair söylentileri hatırlatarak, bu iddiaların kanıtlanmadığını ve bahse konu iddia sahiplerinin herhangi bir belge sunmadığını belirtti. Bakan Oğuz ayrıca, bu konuda yetkilinin İstatistik Kurumu olduğunu anımsattı.

DEMİR: 2023 YIL SONU NÜFUS PROJEKSİYONU 407 BİN, KAÇAK YAŞAM SINIRLI

İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir ise yaptığı açıklamada, okullarda eğitim gören öğrenci sayısının 59 bin 984 olduğunu, 0-2 yaş grubunda ise yaklaşık 10 bin kişilik bir nüfus bulunduğunu belirtti. Ayrıca, mayıs ayı sonu itibarıyla kayıtlı muhaceret izinli kişi sayısının 170 bin 104 olduğunu ifade eden Demir, ülkede kaçak yaşamın yüksek miktarda olmadığını, İzinleri sona eren kişi sayısının en fazla 1-2 bin civarında olduğunu aktardı.

BAYBARS’TAN HÜKÜMETE ELEŞTİRİ: NÜFUS BİLİNMEDEN PLANLAMA OLMAZ

Eski İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, ülkede acilen yeni bir nüfus sayımı yapılması gerektiğini vurguladı. Baybars, nüfus sayımının sosyal ve ekonomik planlamalar açısından kritik öneme sahip olduğunu belirterek, son nüfus sayımının üzerinden 13 yıl geçtiğini hatırlattı.

"NÜFUS VERİLERİ TAM OLARAK BİLİNİYOR"

Ülkeye kaçak yollarla giren insanlar haricinde nüfus verilerinin tam olarak bilindiğini ifade eden KTBB Başkanı Mahmut Özçınar, hava-deniz yolu ile ülkeye giren kişilerin sayısının kesin olduğunu, vatandaş sayısının, çalışma izinli kişilerle askerlerin sayısının ve okullardaki kayıtlı öğrenci sayısının net olduğunu vurgulayarak, “Bu verileri topladığınızda toplam nüfus sayısını elde edebiliyoruz” dedi.

ÖZÇINAR, SU ARTIŞINI TURİSTLERE BAĞLADI: SUYU TASARRUFLU KULLANMIYORLAR!

Özçınar ayrıca, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı’nın 26 Haziran tarihindeki su tüketimi verilerini yorumladı ve su kullanımındaki artışın sebebinin turistlerin suyu tasarruflu kullanmadığı gerekçesiyle kaynaklandığını savundu. Harmancı, 2017 yılında Türkiye’den Lefkoşa’nın deposuna 4 milyon 586 bin 732 ton su getirildiğini, 2023 yılında ise bu miktarın 8 milyon 432 bin 402 tona yükseldiğini ifade etmişti.

Dursun Oğuz: NÜFUS RAKAMLARI KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALAR KANITLANAMADI

Dursun Oğuz, Demokrat Parti (DP) Milletvekili Serhat Akpınar ve diğer siyasilerin nüfusun 407 binden daha fazla olduğuna dair açıklamalarını hatırlatarak, bu iddiaların kanıtlanmadığını ve iddia sahiplerinin herhangi bir belge sunmadığını belirtti. Ayrıca Oğuz, bu konuda yetkilinin İstatistik Kurumu olduğunu anımsattı.

"15 BELEDİYE İLE ANLAŞMA SAĞLANDI, ADRESE DAYALI NÜFUS SAYIMLARI BAŞLAYACAK"

Ayrıca MAKS projesi kapsamında 18 belediyenin 15’i ile anlaşma yapıldığını ve projeyle birlikte belediyelerin nüfus verilerini daha doğru bir şekilde öğrenebileceğini söyleyen Oğuz, projenin hayata geçmesiyle, adrese dayalı nüfus sayımlarının gerçekleştirileceğini ve tüm belediyelerin bu projeye hazır olması durumunda uygulamanın başlayacağını duyurdu.

İRFAN TANSEL DEMİR

2011 yılında yapılan projeksiyon çalışmaları sonucunda, KKTC’nin nüfusunun 407 bin olduğunu kaydeden Demir, özellikle belediyelerin nüfus üzerinden aldıkları katkı paylarının gerçekçi olmadığını ve bu nedenle hareketli nüfus üzerinden bir yaklaşım sergilediklerini ifade etti. Demir, özellikle Girne ve İskele’de nüfus yoğunlaşması olduğu ve bu bölgelerde demografik yapının değiştiğini belirtti. Demir, ülkede nüfusun 1 milyon veya 600 bin olduğuna dair açıklamaların herhangi bir dayanağı olmadığını söyledi. Belediyelerin su ve telefon abonelikleri üzerinden yaptıkları tahminlerin gerçekçi olmadığına dikkat çekti.

Eğitim gören öğrenci sayısının 59.984 olduğunu açıklayan Demir, ayrıca, 0-2 yaş grubunda 10 bin civarında nüfus bulunduğunu ve kayıtlı muhaceret izinli kişilerin toplam sayısının mayıs sonu itibarıyla 170.104 olduğunu kaydetti.

Demir, Adrese Dayalı Kayıt Sistemi tamamlandığında, 2025 yılı itibarıyla veriye dayalı bir nüfus sayımı yapmak istediklerini söyledi. Ülkede kaçak yaşamın yüksek miktarda olmadığını da belirten Demir, izinleri sona erenlerin sayısının en fazla 1-2 bin civarında olduğunu ifade etti.

Ayşegül Baybars

Ayşegül Baybars, "Nüfus sayımı, ülkenin sosyal ve ekonomik açılardan planlanması, nüfusa bağlı ortaya çıkabilecek ihtiyaçların tespit edilerek giderilmesi için yapılır. Ancak, ülkemizde son sayımın üzerinden geçen 13 yıl, demografik yapının değişmesi ve yeni bir sayımın ivedilikle yapılması gerektiğini gösteriyor. Nüfusu bilmediğiniz zaman, kişi başına düşen milli geliri, okul, hastane, kamu görevlisi ve polis gibi konularda doğru düzenleme yapamazsınız" dedi.

"UYDURMA NÜFUS RAKAMLARI DEVLET CİDDİYETİNDEN UZAK"

Ayrıca Baybars, nüfus sayımının güncellenmemesi nedeniyle, kamu hizmetlerinde kalite ve hızın düştüğünü, altyapı ihtiyaçlarının karşılanamadığını belirtti. "Hükümete mensup kişiler, uydurma rakamlarla nüfus tahmini yapıyorlar, bu da devlet ciddiyetinden ne kadar yoksun olduklarını gösteriyor. Modern bir nüfus sayımı yapılana kadar beklemek zorunda değiliz; elimizde bunu gerçekleştirecek bilgi ve kaynak mevcut" ifadelerini kullandı.

"KAÇAK YAŞAMI TEŞVİK EDİP, DEVLET CİDDİYETİNİ SARSIYORSUNUZ"

Baybars, devletin acilen nüfus sayımını bir politika haline getirmesi gerektiğini dile getirdi. "Ülkemin sosyokültürel yapısının korunması, ekonomik çarkların dönmesi, hizmet sektörünün işler hale getirilmesi, altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi ve refah seviyesinin artırılması için nüfusunu bilen ve buna göre planlama yapan bir yapı oluşturmalıyız" diye ekledi.

Baybars son olarak, hükümeti, kayıtlı olması gereken nüfusu kayıt altına almamakla ve af çıkararak kaçak yaşamı teşvik etmekle eleştirerek, bu durumun devlet ciddiyetine zarar verdiğini söyledi.

MAHMUT ÖZÇINAR

Ülkeye kaçak bir şekilde giren kişiler haricinde nüfusun bilindiğini kaydeden Mahmut Özçınar, hava-deniz yolu ile giren kişi sayısının belli olduğunu, vatandaş sayısının net olduğunu, çalışma izinli olanlarının ve asker sayılarının, okullardaki kayıtlı öğrenci sayısının bilindiğini ifade ederek, “Bunlar alt alta konulduğunda ve toplandığında nüfus sayısı ortaya çıkar” dedi.

Özçınar, Harmancı’nın 26 Haziran’daki su tüketimi verilerine ilişkin yaptığı konuşmada ise, tüketimdeki artışın sebebini turistlerin suyu tasarruflu kullanmamasına bağladı. Harmancı söz konusu paylaşımında, 2017 yılında Türkiye’den Lefkoşa’nın deposuna 4 milyon 586 bin 732 ton su getirildiğini, 2023 yılında ise bu miktarın 8 milyon 432 bin 402 tona yükseldiğini duyurmuştu.

"NÜFUS SİSTEMİ YETERSİZ, ADRESE DAYALI SİSTEME GEÇMELİYİZ"

Özçınar, nüfus kayıt sisteminin yetersiz olduğunu, Türkiye’den gelen turistlerin ve diğer geçici kişilerin su tüketimini ve nüfus bilgilerini takip etmenin zor olduğunu belirterek, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin acilen kurulması gerektiğinin altını çizdi. Özçınar, MAKS projesinin uygulanmasıyla vatandaşların adres bilgilerinin düzenli olarak güncelleyebileceğini ve bu bilgilerin merkezi bir sistem üzerinden takip edilebileceğini ifade etti.

Yasaların 10 yılda bir nüfus sayımının yapılmasını öngördüğünü anımsatan Özçınar, bunun yapılamadığını ve yerine getirilemediğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör