İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kemal Altuncuoğlu: Hiçbir usta liseden sonra yetişmez. Ara eleman sorununa çare lazım

Kemal Altuncuoğlu: Hiçbir usta liseden sonra yetişmez. Ara eleman sorununa çare lazım

Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu, ülkede giderek derinleşen ara eleman sıkıntısına çözüm bulunması gerektiğini belirterek meslek eğitiminin daha erken yaşlarda başlaması gerektiğini savundu.

Yayın Tarihi: 04/11/24 14:37
okuma süresi: 4 dak.
Kemal Altuncuoğlu: Hiçbir usta liseden sonra yetişmez. Ara eleman sorununa çare lazım

Zorunlu lise eğitiminin, gençleri teknik mesleklerden uzaklaştırarak memuriyete yönlendirdiğini ifade eden Altuncuoğlu, ülkede kalifiye iş gücünün azalmasının üretimi ve hizmet sektörlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Altuncuoğlu, “Herkesin liseye kadar zorunlu olarak okutulması, ara eleman ihtiyacını karşılamayı zorlaştırıyor. Hiçbir usta, kalfa ya da çırak liseyi bitirdikten sonra yetişmez. Bir ülkenin yükselmesi için meslek erbabına ihtiyacı var. Üretim ve hizmet alanlarında uzmanlaşmış bir nesil olmadan kalkınmak mümkün değil,” dedi.

Altuncuoğlu, insanların zorunlu eğitimle birlikte meslek sahibi olmayı değil, memuriyeti hedeflediğini belirtti.

“ÇIRAKLIK SİSTEMİ YENİDEN CANLANDIRILMALI”

Altuncuoğlu, geleneksel çıraklık sisteminin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Eskiden çocukların küçük yaşlardan itibaren zanaat öğrenmeye başladığını hatırlatan Altuncuoğlu, bu sayede gençlerin hem mesleki beceri kazandığını hem de bir işin ustası olma yolunda önemli deneyimler elde ettiğini belirtti.

“Şimdi lise eğitimi zorunlu olduğu için mesleki eğitim daha geç başlıyor. Oysa çocuklar daha küçük yaşta çıraklığa başlasa, hem el becerileri gelişir hem de mesleklerine aşinalık kazanır. En büyük sorunlardan biri bu. Bakın eski ustalara… Sanatkârlara. Hiçbiri ilkokuldan sonra gitmemiştir. Bize zanaatkar lazım” şeklinde konuştu.

“DEMİRCİ, SU TESİSATÇISI BULMAK ZORLAŞTI”

Altuncuoğlu, ara eleman sıkıntısının gündelik yaşamı da etkilediğine dikkat çekerek, “Bir demirciye ya da su tesisatçısına ihtiyaç duyulduğunda günler, hatta aylar sonrasına randevu alınabiliyor. Bugün ülkede birçok sektör, gerekli ara elemanları bulmakta zorlanıyor. Üretim yapacak iş gücü yerine, herkesin memuriyete yöneldiği bir yapı oluşmuş durumda. Usta çırak sisteminin yeniden canlandırılması, iş gücü açığını kapatmak için önemli bir adım olur” dedi.

“AFRİKA’DAN İŞÇİ GETİREREK SORUN ÇÖZÜLMEZ”

Kemal Altuncuoğlu, bazı sektörlerde ara eleman sıkıntısını gidermek amacıyla yurt dışından işçi getirmenin de kalıcı bir çözüm olmadığını ifade etti.

“Afrika’dan işçi getiriyoruz, fakat bu bir çözüm değil. Getirilen işçi burada kalıcı olmuyor, dönüyor. Onlar gelir, gider… Ülke olarak kendi zanaatkarımızı, iş gücümüzü yetiştirmeliyiz” diyerek, uzun vadeli bir planlamayla yerel iş gücünün desteklenmesi gerektiğini söyledi.

EĞİTİM SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Gençlerin küçük yaşlardan itibaren yeteneklerine uygun alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Altuncuoğlu, zorunlu eğitimin meslek edinme sürecini sekteye uğrattığını savundu.

“İlkokul sonrası eğitimi sürdürecek olan öğrenciler için akademik yollar açık olmalı, diğerleri içinse mesleki eğitim teşvik edilmelidir,” şeklinde konuşarak, meslek sahibi gençlerin yetiştirilmesinin ülkenin ekonomik kalkınması için elzem olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör