İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet: Haspolat’ta 6,4’lük deprem zararı 1 milyar dolar öngörüldü

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet: Haspolat’ta 6,4’lük deprem zararı 1 milyar dolar öngörüldü

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Necdet, bugün itibariyle zemin sondajlarından sonuç elde edilecek laboratuvarların da mevcut olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 20/11/24 15:45
okuma süresi: 4 dak.
Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet: Haspolat’ta 6,4’lük deprem zararı 1 milyar dolar öngörüldü

Deprem riski altında olan ülkemiz ve Kıbrıs adasına ilişkin deprem senaryoları zaman zaman yeniden gündeme geliyor.

KTMMOB'ye bağlı Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet, Türkiye’deki büyük Sakarya depremi sonrası 1999’da ABD Jeoloji Araştırması Merkezi (USGS) tarafından Kıbrıs’ta yapılan ortak çalışmalar sonucu Haspolat’ta 6,4’lük olası bir deprem zararının 1 milyar dolar olarak öngörüldüğünü söyledi.

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet, bugün itibariyle zemin sondajlarından sonuç elde edilecek laboratuvarların da mevcut olduğunu söyledi.

“BÜYÜK LEFKOŞA’NIN DEPREMSELLİĞİNİ ARAŞTIRACAK BİR MİKRO-ZONE’LAMA ÇALIŞMASI YAPILDI”

Katıldığı TV. programında konuşan Mehmet Necdet, deprem riski konusunda şunları anlattı;

“Sakarya depreminden sonra ABD jeolojiden bir ekip geldi; Kıbrıs’ta hazırlık nedir diye sordular. Deprem kayıt ölçerleri bulunan bir pozisyondaydık. 99’da buraya gelip de bunların sorulduğu bir dönemde adada bir s-300 krizi vardı.

İki toplumlu deprem projesi geliştirildi. Büyük Lefkoşa’nın depremselliğini araştıracak bir mikro-zone’lama çalışması yapıldı. Zemin etütleri, sismik dalgaların yaratabileceği etkiler ve testler… Jeofizik mühendisliği içinde… ABD Jeoloji Dairesi bir köprü görevi gördü.

Bu çalışmaların esas amacı deprem sırasında bina stokunun buna nasıl davranacağı üzerine senaryolardı... Haspolat’ta aktif bir fay saptandı. Hendek dediğimiz kazılar da yapıldı. Lefkoşa kuzey batı da bulunan Dardere bölgesinde bir takım fayların varlığından hareket ederek gelmiş geçmiş depremlerin bazı izler bırakması üzerinden bir takım numuneler alındı...”

“ZEMİN SONDAJLARINDAN SONUÇ ELDE EDİLECEK LABORATUVARLAR DA MEVCUT”

“Bu konuda meslektaşlarımız içinde imkânlarımız oldukça gelişti. Zemin sondajlarından sonuç elde edilecek laboratuvarlar da mevcut. O proje çok önemli bir kapı açtı. Jeo-teknik adını verdiğimiz bu tür çalışmaların yayılmasına vesile oldu. Zemin etütleri artık incelenerek tasarımlar gerçekleştiriliyor.

2000-2004 çalışması ile iki deprem kaynağı olabilir; Kıbrıs yayında tektik alanda kuzey Batı’da...

Ada özel bir alanda ye alıyor; 3 plakanın kestiği bir alan... Güneyde Arap platformu ve Anadolu mikro bölgesi… Bu proje içinde deniz içindeki fay hatları da ortaya kondu. Denizde çalışma yapılmadı ama derin deniz sondajlarına bağlı olarak elde edilen bulgulara dayanmaktadır.

Beyarmudu bölgesinde de bir fay saptandı; oluşumu ile ilintili bir göçme boşluğu ortaya çıkmıştı. Orada da detaylı çözümlemeler de yapıldı. Haspolat’ta 6.4 lük bir deprem etkisi potansiyel olarak ortaya kondu.

6,4 lük depremin Haspolat’ta meydana gelmesi durumunda, maddi kayıplarla ilgili öngörülerde bulunuldu. Bina stoku ortaya çıkarıldı. 1 miyar dolar civarında bir maddi büyüklüğe karşılık gelebileceği senaryo ortaya kondu. 97 den sonra adadaki deprem ağının gelişmesi ile o günkü koşullara göre bir perspektif ortaya kondu…”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör