İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

YÖDAK 2025 bütçesi Meclis'te kabul edildi

YÖDAK 2025 bütçesi Meclis'te kabul edildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 62 milyon 871 bin TL’lik YÖDAK 2025 bütçesi kabul edildi.

Yayın Tarihi: 18/12/24 16:48
okuma süresi: 4 dak.
YÖDAK 2025 bütçesi Meclis'te kabul edildi
A- A A+

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 62 milyon 871 bin TL’lik Yükseköğretim, Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) 2025 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı kabul edildi.

Komite Başkanı Resmiye Eroğlu CANALTAY, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporunu okudu. Canaltay, tasarının Komite’de oy çokluğuyla kabul edildiğini belirtti.

İNCİRLİ

Tasarı üzerine söz alan CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, geçen birkaç yılda büyük skandallar yaşandığını ifade ederek, ülkenin itibarının ciddi şekilde zedelendiğini söyledi.

Yeni doğan ünitesinde yaşanan olayla, “sahte diploma” meselesinin birbirine çok benzediğini dile getiren İncirli, sistem içinde hataların geliyor olduklarını haber verdiğini kaydetti.

YÖDAK’ın çok önemli bir kurum olduğunu ancak eksiklikleri bulunduğunu ifade eden İncirli, yükseköğretimde kriterlere uygun olmayan izinlerin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğaldığını söyledi.

1979 yılından 2011 yılına kadar yedi tane üniversiteye açılma izni verildiğini ancak 2012’den sonra sayının çok hızlı bir şekilde arttığını belirten İncirli, ülkede şu anda 23 üniversite olduğunu, 22 üniversitenin aktif şekilde çalıştığını ifade etti.

“Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Birliği (ENQA) eylül ayında gözlemci üyeliğimizi iptal etti. Biz bunu Kasım ayında duyduk” diyen İncirli, YÖDAK Başkanı’nın bu bilgiyi neden paylaşmadığını sordu. İncirli, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini, yoksa gelecekteki yaşananların çözülemeyeceğini savundu. Gözlemci üyeliğin yeniden tesis edilmesi için nasıl çalışmalar yürütüldüğünün önemli olduğunu kaydeden İncirli, bir sonraki ENQA toplantısının GKRY’de yapılacağını kaydetti, orada nasıl bir temsiliyet yapılacağını sordu.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yaşanan “sahte diploma olayına” dikkat çeken İncirli, olayların patlak vermesinin üzerinden bir sene geçtiğini ancak sadece bir diplomanın iptal edildiğine yönelik bilgi aldıklarını kaydetti; bu konuda gerekli adımların atılması talebinde bulundu.

“İnsan ticareti” konularının gündeme gelmesiyle birlikte öğrenci nakillerindeki sıkıntıların ele alındığını kaydeden İncirli, nakil ve transferlerle ilgili tüzüğün geçmiş olmasının olumlu bir adım olduğunu belirtti.

İncirli, mesleki eğitim kurumlarına da değinerek, bazı kurumlarda yaşanan vukuatlardan dolayı “bir gecede tüm kurumların kapatılması” kararını eleştirerek, yapılması gerekenin denetim olduğunu savundu.

Yükseköğretimin iyileştirilmesine yönelik atılması gereken bazı adımları sıralayan CTP Milletvekili İncirli,  Muhaceret ve YÖDAK arasından iletişimin artırılması, kurumlarda denetimlerin artırılması, “sahte diploma” olayına yönelik Personel Dairesi’nin çalışmalarını tamamlaması gerektiğini kaydetti, başlatılan çalışmaların sonuçlanmaması eleştirdi. ENQA sürecinin hafife alınmaması gerektiğini yineleyen İncirli, Kıbrıslı Rumların şikayetlerinin bir bahane olamayacağını, gerekli argümanlarla güçlü bir savunmanın yapılabileceğini söyledi, bu konuda daha yoğun çalışma yapılması çağrısında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör