Burak Maviş: Deprem fonu kötü yönetildi, ekonomik kriz derinleşiyor
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, hayat pahalılığı, toplu iş sözleşmeleri ve deprem fonundaki sorunlara dikkat çekti. Maviş, "Güvenli okullar için mücadele ediyoruz ancak kaynakların yanlış yönetimi süreci tıkıyor," dedi.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, önemli açıklamalarda bulunarak hem öğretmen sendikalarının uluslararası temsil gücüne hem de ekonomik ve sosyal sorunlara dair değerlendirmelerde bulundu. Maviş, hayat pahalılığı, toplu iş sözleşmesi ve deprem fonu gibi birçok gündem maddesinde sendikaların ve vatandaşların haklarının korunması gerektiğine vurgu yaptı.
Burak Maviş, 2024-2026 yılları arasında Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi'nde (ETUCE) tüm Kıbrıs’taki eğitim sendikalarını temsil edeceğini açıkladı. Maviş, 2016’da tüm Kıbrıs'a özel bir anlaşmaya imza atıldığını belirterek, “ETUCE’de 12 yılda bir bir sendikaya görev geliyor. Bu süreçte etkin bir temsil sağlayacağız” dedi.
"MALİYE DEPREM FONUNU KESİNLİKLE KULLANDI"
KTÖS Genel Sekreteri Maviş, deprem fonunun doğru yönetilmediğini belirterek, “Fon etik olarak dokunulmaması gereken bir paraydı ancak Maliye bu fonu kesinlikle kullandı. Vergilerle fonu yerine koymaya çalışıyorlar, ama bu süreç yavaş olduğu için işler durdu. Şirketler ödeme düzensizliği nedeniyle ihalelere katılmıyor” dedi.
Maviş, fonda paranın göründüğünü ama çekilemediğini kaydederek, “Nakit akışında bir sıkıntı var. Ödenmeyen mühendisler ve kontrolörler vardı. Akabinde mühendislerde de bir sorun oldu. Para var ama sorun da var” ifadelerini kullandı.
“2 sene önce neden bütçeyi döviz olarak tutmadınız?” şeklinde soru yönelten Maviş, paranın döviz olarak tutulması gerektiği ile ilgili de uyarı yaptıklarını kaydetti.
Maviş, eğitimin güvenliği konusundaki hassasiyetini dile getirerek, “Benim tek derdim güvenli okullar. Ancak vatandaşın parasını doğru yönlendiremeyenler yüzünden bu mücadele aksıyor. Bunun sorumluluğunu kim alacak: Eğitim Bakanlığı mı, komiteler mi, yoksa Maliye mi?” dedi
Hayat pahalılığının etkilerine değinen Maviş, “Bugün başbakanla görüşeceğiz. Murad ettikleri nedir, Türkiye ile imzalanan protokolün maddelerine mi dayanıyorlar, bunu anlamaya çalışacağız” dedi.
Maviş, “Bu konuda toplumsal bir kaos yaratılmaması konusunda bir mesaj vereceğiz” şeklinde konuştu.
"EYLEMSEL BOYUTA GEÇİLECEKSE BU 3 AYAKLI OLACAK"
Maviş, sendikaların hayat pahalılığı ile ilgili yasa tasarısı ve toplu iş sözleşmesi yasası üzerinde çalıştığını belirterek, “Eylemsel boyuta geçilecekse sendikalar, oda birlikleri ve muhalefet partileriyle üç ayaklı bir hareket olacak.”
Konsolide maaş sisteminin kaldırılması durumunda çalışanların önemli kayıplar yaşayacağını ifade eden Maviş, şöyle konuştu:
“Eğer konsolide kalkarsa, 2023 yılında çalışanların yüzde 12.58 kayıp yaşayacağını hesapladık. Yıllık enflasyon yüzde 60’a yakın. Maaşlara yalnızca yüzde 15 yansıtıldı. Bu yöntemle çalışanlar 2024 yılında yüzde 6’lık bir kayıp daha yaşayacak. Şimdi hem konsolide kalksın hem vergi al, sepet güncel değil bu yüzde 25'lere dayanan bir kayıp sirkülasyonu yaratacak. Maliye yüzde 13.5’lik bir açıkla bütçe planladı. 18 milyar kadar eksiklik var bütçede. Türkiye’den 4 milyar dolar kadar bir kaynak ön görülyor. Eğer bu para gelmezse bizim açığımız 22 milyar olacak. Maliye bunu vatandaştan keserek, kendi açığını kapatmak istiyor. Hiç bitmedi izaz ikram temsiliyet giderleri. Bir mali disiplin söz konusu ama cezasını vatandaş çekecek sefasını da bakanlar sürecek.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.