İÇ HABERLER
okuma süresi: 12 dak.

Takata hava yastığı krizi: 2002-2015 arası araçlar büyük risk altında, çözüm için devlet desteği şart!

Takata hava yastığı krizi: 2002-2015 arası araçlar büyük risk altında, çözüm için devlet desteği şart!

Dünya genelinde Takata Corporation hava yastığı krizinin en fazla 2002-2015 yılları arasında üretilen araçları kapsadığı ve 34 otomotiv firmasının etkilediği bildirilirken, ikinci el araç sahipleriyle iletişimde güçlük yaşanıyor. Hükümetten ise herhangi bir adım atılmadı.

Yayın Tarihi: 23/12/24 15:27
okuma süresi: 12 dak.
Takata hava yastığı krizi: 2002-2015 arası araçlar büyük risk altında, çözüm için devlet desteği şart!
  • "Takata, milyonlarca aracı etkileyen ciddi bir güvenlik sorunu"
  • "Ücretsiz değişim teklifine rağmen ikinci el araç sahiplerine ulaşmakta zorluk yaşıyoruz"
  • "Devlet desteği olmadan ikinci el araçlardaki Takata hava yastığı sorunu çözülemez"
  • "Sürücülere ulaşmak için çeşitli yollar denedik, deniyoruz. Vicdanen üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyoruz"
  • "2002-2015 arası araçlar Takata hava yastığı riski taşıyor"
  • "Honda, hava yastığı değişimi için 10 bin zarf dağıttı, sosyal medyada bilgilendirme yayınladı"
  • "Honda, hava yastığı kampanyası için şasi numarası ile sorgulama imkanı sunuyor"
  • "Hava yastığı değişimi hızla gerçekleşiyor, Honda sahipleri sorgulama yapabilir"

Dünya genelinde yaklaşık 100 milyon aracı etkileyen Takata Corporation hava yastığı krizi, Acura, Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Dodge/Ram, Ferrari, Ford, GMC, Honda, Infiniti, Jaguar, Jeep, Land Rover, Lexus, Lincoln, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Pontiac, Saab, Saturn, Scion, Subaru, Toyota ve Volkswagen gibi 34 otomotiv markasını kapsayan büyük bir geri çağırma ve değişim sürecine yol açtı. Bu süreç, dünya çapında milyonlarca aracı etkilerken, Kuzey Kıbrıs’ta henüz hükümetten herhangi bir adım atılmadı. 2000'li yılların başında başlayan bu kriz, Kuzey Kıbrıs’ta 2019 yılı itibariyle sadece Honda araçları için Levent Motor tarafından giderilmeye başlandı. Levent Motor Ltd. Genel Müdürü Necati Günkan ve Levent Motor Honda Servis Müdürü Burak Hatipoğlu, Kıbrıs Postası’na özel açıklamada bulundu, bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

Levent Motor Ltd. Genel Müdürü Necati Günkan, araç sahiplerinin güvenliği için gerekli tüm önlemleri aldıklarını vurgulayarak, “Müşterilerimizin güvenliği bizim önceliğimiz. Hava yastığı değişimlerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz ve yalnızca orijinal parçalar kullanıyoruz” dedi.

Honda Servis Müdürü Burak Hatipoğlu ise, hava yastığı değişim sürecinin önemine dikkat çekti ve araç sahiplerine şasi numaraları üzerinden kontrol yapmaları çağrısında bulundu. Hatipoğlu, “Araç sahipleri, servisimize başvurarak araçlarının hava yastıklarını kontrol ettirebilir ve gerektiğinde değişim işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler” şeklinde konuştu. Ayrıca, bazı araç markalarının Kuzey Kıbrıs'ta resmi distribütörlerinin bulunmadığını belirten Hatipoğlu, bu araç sahiplerinin değişim için Güney Kıbrıs’a başvurmaları gerektiğini de ekledi.

NECATİ GÜNKAN: TAKATA, MİLYONLARCA ARACI ETKİLEYEN CİDDİ BİR GÜVENLİK SORUNU

Necati Günkan, otomobil üretimindeki büyük değişimlere dikkat çekerek, "Eskiden otomobil firmaları her şeyi kendileri üretirdi. Ancak son 20-25 yılda, lastik, cam, şanzıman gibi birçok bileşen farklı firmalar tarafından üretilmeye başlandı. Takata da 1990’ların sonu ile 2000'li yılların başında birçok otomobil firması tarafından hava yastığı üreticisi olarak kullanılmaya başlandı. Zamanla, hava yastığındaki tasarım hatasından kaynaklanan yaralanmalar ve ölümler meydana geldi. Bu olaylar sonrası birçok firmaya dava açıldı. Çok önemli ve ciddi bir durumdu; yaşananların ardından bütün firmalar müşterilerini aradı, devlet aracılığıyla sürücülere ulaşıldı ve gerekli önlemler alındı" dedi.

"ÜCRETSİZ DEĞİŞİM TEKLİFİNE RAĞMEN İKİNCİ EL ARAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMAKTA ZORLUK YAŞIYORUZ"

Takata hava yastıklarının patlaması nedeniyle birçok kişinin zarar gördüğünü ve ölümler yaşandığını aktaran Günkan, otomobil firmalarının bu sorunu çözmek için müşterilerine ücretsiz değişim teklif ettiğini belirtti. "Honda’dan gelen bültenden sonra, biz de kayıtlı müşterilerimizi aradık ve ücretsiz değişim için çağrıda bulunduk. Satışını yaptığımız tüm araçların hava yastıklarını 2019 yılında değiştirdik. Ancak galericilerin ülkeye getirdiği çok sayıda Honda marka araçlar var ve bunlar bizim kontrolümüzde değil. O araçları biz getirmedik ama gerekli değişimlerin yapılması için araçların hava yastıklarının değiştirilmesi ve insanlara zarar gelmemesi için sürücülere ulaşmak, bilgilendirmek hatta arızalı hava yastıklarının değişimi için çalışıyoruz" dedi. Günkan, özellikle ikinci el araç sahiplerine ulaşmanın güç olduğunu vurguladı.

"DEVLET DESTEĞİ OLMADAN İKİNCİ EL ARAÇLARDAKİ TAKATA HAVA YASTIĞI SORUNU ÇÖZÜLEMEZ"

Günkan, “Biz, yalnızca Honda araçları için değil, diğer markalarla ilgili de hava yastıklarının değişimi için çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak, Honda dışında ülkeye getirilen ikinci el araçların sahiplerine ulaşmak oldukça zor. Ülkeye getirmediğimiz Honda araçlarının da hava yastığı değişimlerini yapıyoruz, fakat ülkede kaç tane Honda marka araç olduğunu bilmiyoruz. Bu sorun, devlet desteği olmadan çözülmesi çok zor bir durum” dedi.

"SÜRÜCÜLERE ULAŞMAK İÇİN ÇEŞİTLİ YOLLAR DENEDİK, DENİYORUZ. VİCDANEN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ"

Günkan, "Honda'nın 2019 yılında geri çağırma işlemleri hakkında Kuzey Kıbrıs'taki bayisini bilgilendirmesinin ardından, ülkeye diğer şahıslar tarafından getirilen Honda marka araçların değişimi için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'na başvurduk. Araçların hava yastıklarını ücretsiz olarak değiştireceğimizi belirttik. Ancak görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Ardından pandemi süreci başladı ve çözüm için çeşitli yollar denedik, fakat bir sonuca ulaşamadık. Sigortalar Birliği aracılığıyla sürücülere ulaşmayı düşündük, ancak bizi Para Kambiyo Dairesi’ne yönlendirdiler ve kişisel bilgileri veremeyeceklerini söylediler. Sorun olmadığını, bilgileri istemedik ama kişilere SMS yoluyla ulaşmak için Levent Motor olarak masrafları karşılayabileceğimizi ifade ettik. Ne kadar Honda sürücüsü varsa, mesaj atılmasını talep ettik, ama 'yapamayız' dediler. Bu sefer üniversite öğrencileriyle iş birliği yaparak, otoparklara, apartmanlara ve süpermarketlere bilgilendirici broşürler bıraktık ve bırakmaya da devam ediyoruz. Vicdanen üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyoruz” dedi.

"2002-2015 ARASI ARAÇLAR TAKATA HAVA YASTIĞI RİSKİ TAŞIYOR"

Günkan, hava yastığı değişimlerinin yapılabilmesi ve araç sahiplerine kolaylıkla ulaşılabilmesi için devletin gerekli rolü üstlenmesi gerektiğini yineleyerek, "Devletteki araç kayıtları üzerinden ilerlenmeli. Bu şekilde, kampanyaya dahil olabilecek tüm araç sahiplerine ulaşabiliriz" dedi. Günkan ayrıca, 2002-2015 yılları arasında üretilen araçların büyük bir risk taşıdığı uyarısında bulunarak, bu araçların, dünya genelinde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da potansiyel olarak Takata hava yastığı sorunu nedeniyle tehlike oluşturduğunu vurguladı.

Araç sahiplerine kısa sürede ulaşılması gerektiğini vurgulayan Günkan, şu ifadeleri kullandı:

“Araç sahiplerine SMS ile ulaşmak ve daha hızlı bir çözüm sağlamak için devletle iş birliği yapmak büyük önem taşıyor. Bu konuda, devletin koordinasyonuyla yürütülen bir çalışma yapılması gerekmektedir. Zira araçlar birçok kez el değiştirmiş olabilir."

BURAK HATİPOĞLU: HONDA, HAVA YASTIĞI DEĞİŞİMİ İÇİN 10 BİN ZARF DAĞITTI, SOSYAL MEDYADA BİLGİLENDİRME YAYINLADI

Honda Servis Müdürü Burak Hatipoğlu ise, Takata hava yastığı değişimi konusunda bilgilendirme çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hatipoğlu, "Honda adına tüm araç sahiplerine SMS gönderilmesi için çaba harcadık, ancak bu mümkün olamadı. Şu an yapabileceğimiz en iyi şey, zarf içinde bilgilendirme yaparak halkı bu ciddi konuda uyarmak" dedi.

Hatipoğlu, Levent Motor’un Takata hava yastığı değişimi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarını sürdürdüğünü ve çözüm arayışlarını devam ettireceğini de belirtti. Lefkoşa, Gazimağusa, Güzelyurt ve Girne’de 10 binden fazla zarf dağıtıldığını ifade eden Hatipoğlu, "Girne gibi geniş alanlarda dağıtımlar devam ediyor. Dağıtımlar 10 gün sürecek ve sürekli olarak bu çalışmalar yapılacak. Ayrıca, sosyal medya üzerinden broşürler paylaşıldı ve Honda Kıbrıs sayfasında da kampanyaya dair detaylar yer alıyor" diye ekledi.

"HONDA, HAVA YASTIĞI KAMPANYASI İÇİN ŞASİ NUMARASI İLE SORGULAMA İMKANI SUNUYOR"

Hatipoğlu, Honda marka araç sahiplerinin, Honda Kıbrıs’ın web sitesinde bulunan şasi numarası sorgulama sistemini kullanarak araçlarının bu kampanyadan etkilenip etkilenmediğini kontrol edebileceklerini belirtti. Hatipoğlu, "Sürücüler, sadece şasi numaralarını girerek araçlarının hava yastığı ile ilgili bir sorun olup olmadığını öğrenebilirler" açıklamasında bulundu.

Hatipoğlu, 2002-2015 yılları arasında üretilen araçlar için hava yastığı değişimlerinin ücretsiz olarak devam ettiğini belirterek, "Galeriler tarafından getirilen 300 ikinci el aracın hava yastıklarını ücretsiz olarak değiştirdik" dedi. Bunun yanı sıra, Hatipoğlu, "Web sitesinden randevu alan herkesin aracının hava yastıkları değiştiriliyor. Honda araç sahiplerine, randevu alarak araçlarını kontrol ettirmelerini tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

"HAVA YASTIĞI DEĞİŞİMİ HIZLA GERÇEKLEŞİYOR, HONDA SAHİPLERİ SORGULAMA YAPABİLİR"

Hava yastığı değişim sürecinin nasıl işlediğine dair bilgi de veren Hatipoğlu, "Sürücü hava yastığı şişiricisi ve yolcu hava yastığı şişiricisi olmak üzere iki parça etkileniyor ve her ikisi de fabrikadan gelen yenileriyle değiştiriliyor. İşlem süresi yaklaşık bir saat sürüyor ve araç sahipleri, randevu alarak işlemi hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor" dedi. Hatipoğlu, ek olarak Honda araç sahiplerinin, araçlarının hava yastığı şişiricilerinde bir sorun olup olmadığını öğrenmek için Honda’nın web sitesi üzerinden sorgulama yapabileceklerini de ifade etti.

Devletle ve diğer kurumlarla iş birliği yapmak istediklerini vurgulayan Hatipoğlu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVK) engeline takıldıklarını, bu sebeple gerekli bilgilere ulaşmada sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Ayrıca, araç sahiplerinin mutlaka yetkili servislere başvurarak araçlarında geri çağırma olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

"RESMİ DİSTRİBÜTÖRÜ OLMAYAN ARAÇ SAHİPLERİ, GÜNEY KIBRIS’A GİTMELİ"

Hatipoğlu, Kuzey Kıbrıs'ta bazı araç markalarının resmi distribütörlerinin bulunmadığını ve bu araç sahiplerinin çözüm için Güney Kıbrıs’a gitmeleri gerektiğini belirtti. Hatipoğlu, Güney Kıbrıs’taki devletin bu duruma müdahil olarak tüm açıklamaları Bakanlık ve Trafik Dairesi aracılığıyla yaptığını da vurguladı.

Devletin bu konuda kendilerine yardım etmediğini ancak buna rağmen çalışmalarına ara vermeksizin devam ettiklerini ifade eden Hatipoğlu, araç sahiplerinin sürece katılmalarının önemine dikkat çekerek, "Kayıtlı araçlar dışında kayıtsız araçların trafikte olmaması gerektiğini ve seyir izinlerini ödememiş, muayenelerini yaptırmamış araçların trafiğe çıkmasının da yasal olmadığını" söyledi. Hatipoğlu son olarak ise, Takata sorununun, devlet desteğiyle çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör