Burak Maviş: Karma evlilik mağduru çocuklar için 4 ay içerisinde AİHM’e başvuracağız

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık sorunuyla ilgili Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesi’nin ortada bir ayrımcılık unsuru göremediğini, 4 ay içerisinde konuyu AİHM’e taşıyacaklarını, süreçten umutlu olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Kıbrıs Postası TV’de Canan Onurer’in hazırlayıp sunduğu “Sabahın Haberleri” isimli programa telefonla bağlanarak gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
KTÖS Genel Sekreteri Maviş, ilk olarak Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesi’nin, karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakkıyla ilgili aldığı kararı değerlendirdi.
İnsanların, çocuklarının Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği alabilmesi için sürekli bir çare arayışı içinde olduğuna dikkat çeken Maviş, “Hukuk yolu da bu çabalardan bir tanesidir” dedi.
“BU DAVANIN KAYBEDENİ OLMAYACAK”
Maviş, Eda Hançer Akkor’un 2015 yılında dava sürecini başlattığını, 2020 yılında davanın alt mahkemede kaybedildiğini hatırlattı; “2020’de sonra ise Yüksek Mahkeme’de süreç devam etti. Nihayetinde geçtiğimiz gün karar açıklandı. Daha önce de söylediğimiz gibi bu davanın kaybedeni olmayacak” ifadelerini kullandı.
Karma evliliklerden doğan çocukların, ebeveynlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrol alanları dışından ülkeye giriş yaptığı gerekçesiyle vatandaşlık hakkından mahrum bırakıldığına dikkat çeken Maviş, konuyla ilgili şu detayları paylaştı:
“Bu durum mahkeme tarafından da tescillendi. Gerekçeli karar Rumca bir şekilde dün akşam elimize ulaştı. Mahkeme ortada bir ayrımcılık olmadığını ifade etti ve siyasi bir yorumda bulundu. Rum hükümetinin, 1974’ten sonra ülkenin bölünmesinden ve Kuzey Kıbrıs’ta hakların gasp edilmesinden dolayı böyle bir karar alabileceği yönünde bir tavsiyede de bulunuldu.”
“KARMA EVLİLİKLERDEN DOĞAN ÇOCUKLARIN VATANDAŞLIK SORUNUNU 4 AY İÇERİSİNDE AİHM’E TAŞIYACAĞIZ”
Maviş, 4 ay içerinde karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık sorununu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımaları gerektiğine vurgu yaptı. Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesi’nin ortada bir ayrımcılık unsuru olmadığını iddia etmesinin önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Maviş, “Bir ayrımcılık olduğunu düşünüyoruz. Avrupa hukuku çerçevesinde konuyu Cenevre’ye taşıyacağız” dedi.
Süreçten umutlu olduğunu dile getiren Maviş, “AİHM, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası tahtında, ülkeler arasındaki evlilik meselelerinin nasıl çözümlendiğine bakarak bu konuyu sonuca ulaştıracak” diye konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.