İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Melis'te bütçe konuları tartışıldı: KKTC maliyesinin yıl sonunu getirecek bütçe dengesi kalmadı

Melis'te bütçe konuları tartışıldı: KKTC maliyesinin yıl sonunu getirecek bütçe dengesi kalmadı

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “KKTC maliyesi tam anlamıyla ağlama duvarına dönmüştür, yıl sonunu getirecek bütçe dengesi kalmadı” diyerek hükümeti eleştirdi. Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu ise Şahiner’i yanıtladığı konuşmasında, “Doğru planlama ve politikalarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Yayın Tarihi: 29/04/25 16:00
Güncelleme Tarihi: 29/04/25 17:07
okuma süresi: 6 dak.
Melis'te bütçe konuları tartışıldı: KKTC maliyesinin yıl sonunu getirecek bütçe dengesi kalmadı
A- A A+

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapılıyor.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner “İmzalanan mali protokoller ve hükümetin icraatları arasındaki tutarsızlıklar” konusunda konuşma yaptı.

"KKTC MALİYESİNİN YIL SONUNU GETİRECEL BÜTÇE DENGESİ KALMADI"

“KKTC maliyesi tam anlamıyla ağlama duvarına dönmüştür, yıl sonunu getirecek bütçe dengesi kalmadı.” diyen Şahiner, mali protokolde verilen sözlere bakıldığında “sözleri yerine getirmemek için oyun oynar hale gelindiğini” belirtti.

Şahiner, yeni istihdam edilecek personel ile ilgili maddelere değinerek, 2 Ocak tarihinde başlama yazısı verilen kişilerin aylar sonra görev yerine gönderildiğini, seçimlere kadar geçici personel istihdamı yapılacağı duyumları olduğunu savundu.

Yanlış yapılan özelleştirmelerin bedelinin ödendiğini, deniz limanlarının özelleştirmesine yönelik iddialar bulunduğunu söyleyen Şahiner, Güngör çöplüğü, fiber optik, karayolları gibi alanlarda “peşkeş iddiaları” bulunduğunu iddia etti.

Şahiner, beş yıllık kalkınma planı çıkarıldığını, ilgili süreçlerin başlatılmadığını, ancak protokole yazıldığını savundu.

Sürdürülebilir tarımsal üretime önem verildiğini ancak tarım arazilerinin korunmadığını, gider azaltıcı tedbirlere yer verildiğini ancak buna yönelik adım atılmadığını savunan Şahiner, suç gelirlerinin aklanmasına ilişkin yasayla ilgili de eleştirilerde bulundu.

Şahiner, hükümete kurumlara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Binboğa’nın hükümet tarafından batırıldığını iddia eden Şahiner, bu konuda yayımlanan raporu okuma çağrısında bulundu.

Olgun Amcaoğlu: DOĞRU PLANLAMA VE POLİTİKALARLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, CTP milletvekili Salahi Şahiner’i yanıtladığı konuşmasında, yaklaşık üç yıldır bu görevde olduğunu anımsatarak, bakanlığın teknolojik alt yapısını güçlendirmeye başladıklarını ifade etti.

Amcaoğlu, aylık 25 milyon litrelik hacmi olduğu tahmin edilen akaryakıt otomasyonu sistemine değinerek, sistemin tam anlamıyla çalışmaya başlamasının ardından hacmin minimum 42 milyon litre olduğunun görüldüğünü söyledi.

Amcaoğlu, bu sistem sayesinde yıllık yaklaşık 450 ile 500 milyon dolarlık akaryakıtı kontrol edebilme şansını elde ettiklerini ifade etti.

Olgun Amcaoğlu, Fiyat İstikrar Fonu’nu kullandıklarını, bir yıldır 36 TL olan dizel yakıtın hala daha aynı fiyatta olduğunu söyledi.

“380 bin dolar vererek yapmış olduğumuz teknolojik alt yapıyla 500 milyon dolarlık bir sistemi takip edebilme şansı elde ettik” diye konuşan Amcaoğlu, bu sistem sayesinde işletmeleri, istasyonları, tedarikçileri ve tüketiciyi koruma şansı da elde ettiklerini kaydetti.

Bir benzerini sıvı gazda yaptıklarını belirten Amcaoğlu, Türkiye’den ve Güney’den fiyatları paylaşarak KKTC’de 10 kilogramlık tüp gazın 500 TL’den satıldığını ifade etti.

Amcaoğlu, “Devlet kazancından geri durmasın, insanların cebinden daha fazla para çıkmasın, işletmeler daha fazla girdi maliyetine maruz kalmasın diye altyapıları güçlendirdik” dedi.

Ürün Güvenliği Laboratuvarı’nın imzalarının bugün atılmasının hedeflendiğini de açıklayan Amcaoğlu, bunun Kıbrıs’ta bir ilk olacağını, Avrupa Birliği makamlarının da ihtiyaçları giderip eğitimleri vereceğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Bundan sonra ülkeye girecek gıda ve ilaç dışındaki tüm materyaller, akredite olmuş belgelerle girebilme şansı ve ihracat yapılacak olanların dünyaya gidebilmesinin alt yapısı tamamlanmış olacak” dedi.

Elektronik Etiket Uygulaması konusuna da değinen Amcaoğlu, marketlerden başlanacağını ama bunun sadece marketlere uygulanmayacağını söyledi.

2 Mayıs itibarıyla 79 üründe, 4 bin çeşitte bilgilerin kendilerine gelmeye başlayacağını ifade eden Amcaoğlu, bunların raporlanacağını, gümrük vergileri, katma değer vergisi gibi uygulamalarda bir hata yapılıyorsa bunların düzeltilebileceğini dile getirdi.

Amcaoğlu, konuşmasında Güvercinlik Üçüncü Etap Sanayi Bölgesine de değinerek, TC Sanayi Bakanı’nın yarın KKTC’ye geleceğini, bu proje ile sunumu da dinleyeceğini söyledi.

“Yaklaşık 900 bin dönümlük arazide, toplamda 1,5 milyon metrekarelik arazide ülkede olmayan bir konseptle yeni bir sanayi bölgesi inşaatının temelleri atılacak” diyen Amcaoğlu, bu çalışmayla ilgili de bilgi verdi.

Sebze ve meyve hallerine de değinen Amcaoğlu, “Hedefimiz haziran sonu itibarıyla sebze meyve halleri için ihalelerin imza aşamasına getirilmesidir” dedi.

Amacaoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın sorumluluğunu dünyadaki gerçekleri de dikkate alarak yerine getireceğini belirterek, kimsenin bundan şüphe duymamasını istedi.

Amcaoğlu, “Doğru planlama ve politikalarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.