İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Hayvan Üreticileri Birliği’nden hükümete: Herkese hayat pahalılığı var da hayvancıya yok mu?

Hayvan Üreticileri Birliği’nden hükümete: Herkese hayat pahalılığı var da hayvancıya yok mu?

Hayvan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çetereisi, canlı hayvan fiyatını 300 TL’de tuttukları kuzuların markette 1200 TL’ye satılmasının sorumlusunun denetim yapmayan Tarım Bakanlığı olduğunu söyledi. Yerli üretimin desteklenmediğini, maliyetlerin arttığını ve üreticiye fiyat dayatılırken imalatçının korunmasını eleştiren Çetereisi, “Grev yapamayacaksak çeker gideriz” dedi.

Yayın Tarihi: 03/07/25 15:40
Güncelleme Tarihi: 03/07/25 16:27
okuma süresi: 4 dak.
Hayvan Üreticileri Birliği’nden hükümete: Herkese hayat pahalılığı var da hayvancıya yok mu?

Hayvan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çetereisi, Kıbrıs Postası TV’de Canan Onurer’in sunduğu Sabahın Haberleri programına konuk oldu. 

Yerli üretimin yeterince desteklenmediğini belirten Çetereisi, planlı ve sürdürülebilir üretim yapılmaması halinde üreticilerin büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

"CANLI HAYVAN FİYATI 300 TL AMA MARKETLERDE 1200 TL, PAHALILIK ÜRETİCİNİN DEĞİL, DENETLEMEYEN BAKANLIĞIN SUÇU"

Programda ilk olarak canlı hayvan fiyatını 300 TL seviyesinde tuttuklarını hatırlatan Çetereisi, devletin fiyat sabitleyici uygulamayı yalnızca üreticiye dayatıp imalatçıya uygulamamasının, kur ve elektrik fiyatlarındaki artışla birleşerek maliyetleri katladığını ifade etti. Çetereisi, “Herkese hayat pahalılığı var da hayvancıya yok mu?” sözleriyle yaşanan adaletsizliğe tepki gösterdi.

Çetereisi, bu durumun sorumlusunun üretici değil Bakanlık olduğunu ifade etti. Tüketicilerin bu nedenle Güney Kıbrıs’a yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Çetereisi, yaşanan hayat pahalılığının baş sorumlusunun da Bakanlık olduğunu savundu

"PAYDAŞ OLMASI GEREKN KASAP DA, İMALATÇI DA, BAKANLIK DA SIRTIMIZDA KAMBUR OLDU"

Çetereisi, imalatçıların, kasapların ve Bakanlığın hayvancı üzerinde bir yük haline geldiğini belirterek, bu kesimlerin aslında üreticinin paydaşı olması gerektiğini vurguladı. Çetereisi, yaşanan sorunların en büyük sorumlusunun Tarım Bakanlığı olduğunu söyledi.

Tarım Bakanlığı’nın dün yaklaşık beş saat süren bir toplantı gerçekleştirdiğini de belirten Çetereisi, günlük 100 tonluk süt açığı yaşandığı bir kriz ortamında Hayvan Üreticileri Birliği'nin toplantıya çağrıldığını aktardı. Toplantıda, Birliğin planlı üretimi savunduğunu ancak Bakanlığın bu programı uygulamadığını dile getirdiklerini söyledi.

Son 21 ayda hayvancıların maliyetlerinin sürekli arttığını kaydeden Çetereisi, buna rağmen çiğ süt fiyatlarının artmadığını, asgari ücret karşısında değer kaybettiğini ifade etti. Süt üreticisine "üretin, biz alırız" diyen imalatçıların sözlerini tutmadığını belirten Çetereisi, yetkililerin ise ısrarla “süt fazlası var” açıklaması yaptığını söyledi. Çetereisi çelişkili olarak nitelendirdiği durumu plansızlığın bir sonucu olarak niteledi.

"BAKANLIK YENİ BİR BORSA OLUŞTURUP ÇİĞ SÜTÜ 15 TL'YE SATMAMIZI İSTEDİ, BU PEŞKEŞE MÜSADE ETMEYECEĞİZ"

Hayvan Üreticileri Birliği'nin, hayat pahalılığı yüzde 25’in üzerinde olmasına rağmen çiğ süt fiyatına yalnızca yüzde 15 zam alabildiğini belirten Çetereisi, Bakanlığın ise günlük açık veren sütün imalatçıya 15 TL'den satılmasını teklif ettiğini, bunun da üretici açısından “peşkeşten başka bir şey” olmadığını söyledi. Bu teklifin, market fiyatlarını etkilemeyeceğini vurgulayan Çetereisi, “İmalatçı sütü üreticiden 15 TL’ye alacak, rafta 50 TL’ye satmaya devam edecek, bunun hayat pahalılığına bir etkisi olmayacak” dedi.

"GREV YAPAMAYACAKSAK, ÇEKER GİDERİZ"

Çetereisi, yüksek maliyetlere rağmen grev yapmalarının her zaman mümkün olmadığını vurgulayarak, “En kötü ihtimalle ürünümüzü imalatçıya veya kasaba veririz ama sonra bu ülkeyi terk ederiz. Bu zorluklara katlanmak zorunda değiliz” ifadelerini kullandı.

"BUGÜNE KADAR BU KADAR KÖTÜ YÖNETİLEN BİR TARIM BAKANLIĞI GÖRMEDİK"

Progamda son olarak sektörde uzun yıllardır bulunduğunu belirten Çetereisi, “Bugüne kadar bu kadar kötü yönetilen bir Tarım Bakanlığı görmedik, daha kötüsünü de göreceğimizi sanmıyorum” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.