İskenderiyeliler sahilin siyaha dönmesini depremle ilişkilendirdi
Sosyal medyada suyun siyaha dönmesine Türkiye’de meydana gelen depremin neden olduğu iddia edildi.
Mısırlı sosyal medya kullanıcıları pazartesi günü Türkiye ve Suriye’yi vuran deprem ile İskenderiye sahilinin sularının siyaha dönmesinin arasında bağlantı olduğunu öne sürerek bölgede çekilen görüntüleri paylaştılar.
Söz konusu görüntüler, İskenderiye’de yaşayanların daha önce de karşılaştıkları bir durumu gözler önüne serdi. Ancak sosyal medya kullanıcılarının bir kısmı, bu durumu Türkiye’deki depremle ilişkilendirmeye çalıştı.
İskenderiye sakinleri, deniz dibindeki maddelerin yüzeye çıkması ile suyun renginin değişmesi arasındaki bağlantının asıl nedenini bilmiyorlar. Ancak rengin değişmesinin ne anlama gelebileceğin farkındalar ve bu nedenle sosyal medyadaki iddiaları ciddiye almıyorlar.
Deniz Bilimleri Enstitüsü Başkanı Amr Zekeriya, Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu:
“İskenderiye şu an deniz dibindeki maddelerin yüzeye çıkmasına şahit oluyor. Bu, deniz türbülansını harekete geçiren ve kumlarını karıştıran kuvvetli rüzgarların neden olduğu bir iklim olayıdır. Kumlar dipten hareket eder ve suda asılı kalır. Bu da suyun ışık geçirgenliğini etkileyerek insanlara suyun renginin siyaha dönüştüğünü hissettirir.”
Zekeriya bunun dibine tortu çöken bir çay bardağına benzediğini, yani renk normal de berrakken, karıştırıldığında değişmesi gibi olduğunu belirtti. “Rüzgar denizde ‘kaşık’ rolünü oynuyor. Rüzgar dindiğinde kum tekrar dibe çökecek ve suyun rengi normale dönecektir” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya kullanıcıları ise durumu Türkiye’deki depremden saatler sonra İskenderiye sahilinde meydana gelen heyelanla ilişkilendirdi. Kandilli Rasathanesi ve Türkiye Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener’in depremin Mısır İskenderiye şehri de dahil olmak üzere Akdeniz’de 14 şehirde tsunamiye neden olabileceğine ilişkin açıklamaları da sosyal medyada dikkat çekti.
Zekeriya konuya ilişkin şunları söyledi:
“Heyelan, sahil yolu boyunca değil, şehrin doğusundaki belirli bir bölümde meydana geldi. Bazı bölgelerde bariyerlerin ve mendireklerin olmayışının yanı sıra yüksek dalgalar sebebiyle de çimento toprağının aşınması ve erozyon oluştu. Bu faktörler nedeniyle denizin maruz kaldığı aşınma sonucu oluşan çatlaklar söz konusu duruma neden oldu. Bunun depremle bir ilgisi yok.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.