BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Bilimin yüzyılı aşkın süredir üzerinde deney yaptığı maymunlar

Bilimin yüzyılı aşkın süredir üzerinde deney yaptığı maymunlar

ABD'de esaret altında tutuldukları tıbbi laboratuvardan Cumartesi günü kaçan 43 Rhesus maymununun çektiği acıları çok az kişi paylaşabilir.

Yayın Tarihi: 10/11/24 23:00
okuma süresi: 4 dak.
Bilimin yüzyılı aşkın süredir üzerinde deney yaptığı maymunlar
A- A A+

ABD'de Güney Karolina eyaletindeki bir laboratuvardan kaçmayı başaran Rhesus maymunları deneylerde en çok kullanılan hayvanlar arasında yer alıyor.

Yetkililer cumartesi günü yaptıkları açıklamada, tıbbi araştırmalar için yetiştirilen ve laboratuvardan kaçan 43 maymundan şu ana kadar sadece birinin sağ salim kurtarıldığını söyledi.

Polis yaptığı açıklamada, diğerlerinin çoğunun hala birkaç metre ötede bulunduğunu ve tesisin çitlerinin üzerinden ileri geri atladığını belirtti.

Yetkililer, Yemassee'deki Alpha Genesis tesisindeki bir çalışanın onları beslerken ve kontrol ederken kapıyı tam olarak kilitlemediğini aktardı.

Yüzyılı aşkın bir süredir insanlığa ayna tutarak kendi zekice davranışları, organ sistemleri ve genetik kodlarıyla güçlü ve zayıf yönlerimizi ortaya koydular.

Etkileyici gözlere sahip çıplak yüzlü primatlar roketlerle uzaya fırlatıldı. Genom haritaları çıkarıldı. Hatta bir reality TV şovunun yıldızları bile oldular.

Hayvan hakları grupları, bu türün aşılar, organ nakilleri ve bebekleri annelerinden ayırmanın etkileri üzerine araştırmalara tabi tutulduğuna dikkat çekiyor. Aynı zamanda, bilim camiasındaki pek çok kişi araştırmalarının AIDS, çocuk felci ve COVID-19 ile mücadelede ne kadar hayati olduğunu söyleyecektir.

2003 yılında ülke çapında yaşanan al yanaklı makak kıtlığı araştırmaları yavaşlatma tehdidini gündeme getirdi. Bilim insanları çalışmalarına devam edebilmek için hayvan başına 9.000 euroya kadar para ödüyordu.

2007 tarihli "Macachiavellian Intelligence: Rhesus Makakları ve İnsanlar Dünyayı Nasıl Fethetti? adlı kitaba göre, "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her büyük araştırma üniversitesi muhtemelen tıp fakültesinin bodrum katında bir yerlerde saklı rhesus maymunlarına sahip."

Chicago Üniversitesi'nde davranış bilimci olan kitabın yazarı Dario Maestripieri, "ABD ordusu ve NASA'nın da rhesus maymunlaeı var" dedi. "Maymunların uçak kullanmayı ve füze fırlatmayı öğrenip öğrenemeyeceklerini görmek için yıllarca onları bilgisayar oyunları oynamaları için eğittiler."

eLife dergisinin 2022 tarihli bir araştırma makalesine göre insanlar, 1800'lü yılların sonlarından bu yana bilimsel araştırmalar için Rhesus maymunlarını kullanıyor.

Tür üzerinde yapılan ilk çalışma 1893 yılında yayımlandı ve eLife makalesine göre "ileri gebeliğin anatomisini" tanımladı. 1925 yılına gelindiğinde Carnegie Bilim Enstitüsü, embriyoloji ve doğurganlığı incelemek için insanlara benzer bir türde maymunlardan oluşan bir üreme popülasyonu kurmuştu.

Rhesus maymunlarının popüler olmasının bir nedeni de bolluğuydu. Bu maymunlar, Afganistan ve Hindistan'dan Vietnam ve Çin'e kadar uzanan, insan dışı primatlar arasında en geniş doğal yayılma alanına sahip.

eLife araştırma makalesinin başyazarı ve Colorado-Boulder Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Eve Cooper, "Diğer neden ise Rhesus maymunlarının primatlar arasında oldukça dayanıklı bir tür olması" diyor. "Bakımı nispeten kolay, zor koşullar altında yaşayabilir ve yetiştirilebilirler."

1950'lerde maymun böbrekleri Salk çocuk felci aşısının yapımında kullanıldı. Ajansın internet sitesinde yer alan uzaydaki hayvanların kısa tarihçesine göre, NASA da hayvanları uzay yarışı sırasında kullandı.

Örneğin, "Bayan Sam" adlı bir Rhesus maymunu 1960 yılında saatte 1.900 km hıza ve 14,5 kilometre yüksekliğe ulaşan bir Mercury kapsülü içinde fırlatıldı. Genel olarak iyi durumda geri getirildi.

NASA, "O da bilinmeyen bir tarihte ölene kadar eğitim kolonisine geri gönderildi," diye yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.