EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

KTAMS: Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 668 TL

KTAMS: Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 668 TL

KTAMS, asgari ücretle açlık sınırı arasındaki farkın 2 bin 918 TL’ye yükseldiğine işaret ederek, "Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 668 TL" vurgusunu yaptı.

Yayın Tarihi: 05/01/24 16:55
okuma süresi: 3 dak.
KTAMS: Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 668 TL
A- A A+

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), dört kişilik bir aile için 31 Aralık tarihi itibariyle açlık sınırını, 18 bin 668 TL olarak hesapladıklarını açıkladı.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden alınan dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu tarafından sendikaya gönderilen fiyatlar dikkate alınarak hazırladığı rapora göre, dört kişilik bir aile için 31 Aralık itibariyle açlık sınırını 18 bin 668 TL olarak hesaplandığını kaydetti.

Açıklamaya göre, asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark 2 bin 918 TL’ye çıkarken, asgari ücret 415 sterlin, açlık sınırı 492 sterlin olarak açıklandı.

Sendikanın yaptığı çalışmaya göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarı günlük 159,05 TL, aylık 4 bin 771,5 TL; yetişkin bir erkek için günlük 166,52 TL aylık 4 bin 995,6 TL; 15-19 yaş çocuk için günlük 177,67 TL, aylık 5 bin 330,1 TL ve 4-6 yaş çocuk için günlük 119,02 TL aylık, 3 bin 570,6 TL olarak belirlendi.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı da (açlık sınırı) 18 bin 668 TL olarak tespit edildi. İstatistik Kurumu'nun resmi rakamlarına göre ülkede 2023 Aralık ayında yüzde 5,44 enflasyon meydana gelirken, yıllık enflasyon yüzde 83.63 oldu.

Maaşlara etki edecek olan son altı aylık enflasyon ise yüzde 50.31 olarak hesaplandı. Bengihan, “Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki farkın giderek artması ile asgari ücretliler açlığa mahkum edilmiştir. Yüksek enflasyon tüm maaşlı kesimlerin alım gücünün hızla erimesine neden olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Bengihan, hayat pahalılığının 6 ayda bir maaşlara yansıtılmasının, alım gücünün korunması hedefinden uzaklaştığını belirtti. “HP’nin daha sık aralıklarla maaşlara yansıtılması talebimizin ne kadar haklı bir talep olduğu ortadadır” diyen Bengihan, ivedilikle yasal düzenleme yapılarak asgari ücretle çalışanların maaşlarına da aynen kamu görevlileri ve emeklilerin maaşlarına yapılan sürelerde hayat pahalılığı oranında artış yapılması, asgari ücretlilerin “işverenlerin insafına terk edilmemesi” gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör