Ali Başman: "Enflasyon muhasebesinin derhal yapılması gerektiğini 2 yılda değişen 3 ayrı bakana ilettik”
Ali Başman son iki yıl içinde 3 değişik maliye bakanına "enflasyon muhasebesine" geçilmesi gerektiğini ilettiklerini, son Maliye Bakanı Özdemir Berova’ya da ilettiklerini, bir türlü hayata geçmediğini ifade ederek "Bilmiyorum nasıl olacak?" diye sordu.
İşverenler Sendikası'nın Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki yeni temsilcisi iş insanı Ali Başman mevcut asgari ücretin yeterli olmadığını söyledi, alım gücünün korunması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
Ali Başman, “Önemli olan refah seviyesidir. Bu asgari ücret yeterli mi, yetmez” dedi.
Katıldığı tv programında konuşan Başman şöyle dedi;
“Asgari ücret aslında insanların geçimini sağlayabileceği bir ücret olmalı. Piyasadaki pahalılığa baktığımızda aslında 20 bin TL’ye kolay kolay geçim olmayacağı ortada. 15 bin 750 olan ücret 23 küsura geliyordu. 24’e yuvarladık. Alım gücüne dokunmaya çalıştık. Bu yeter mi yetmez. Ne kadar yukarı çekerseniz çekin piyasa ona göre ayarladığı için kısır döngüde kalınıyor. Asgari ücreti yukarı çekerken alım gücünü de koruyacak hamleler yapılması lazım. Gereksiz fonlar, maliyetler… Bunları aşağıya çekmek için gayret göstermek lazım. Önemli olan refah seviyesidir. Bu asgari ücret yeterli mi yetmez. Asgari ücret yılda 3 defa belirlenecek gibi görünüyor; (asgari ücreti sık belirleme) 4 ay sonra yüzde 20 ise HP, 6 ay sonra 30 olur; bu da iş insanı açısından çok da bir şey fark ettirmiyor…
Ciddi bir enflasyonla karşı karşıyayız. Hükümetlere her dönemde anlatmaya çalıştğımız enflasyon muhasebesi… Bu devreye girmeli. 3 yıllık enflasyon yüzde yüz beşin üzerinde ise bu olmalı. Bizde yüzde 200 civarında. Enflasyon muhasebesi olmazsa olmaz. Son iki yıl içinde 3 değişik maliye bakanına ilettik. En son Sayın Berova’ya da ilettik. Bir türlü hayata geçmedi… Bilmiyorum nasıl olacak… Buna ek olarak da kayıt dışılıkla mücadele edilmesi lazım."
ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?
Enflasyon muhasebesi, bir şirketin finansal tablolarındaki parasal olmayan hesap kalemlerinin, finansal tabloların hazırlandığı tarihteki satın alma gücünü yansıtmak amacıyla, ilgili tutarların düzeltme katsayısı ile çarpılarak yeniden hesaplandığı bir muhasebe yöntemidir.
Enflasyonun yüksek olduğu durumlarda vergiler, pasif stokları da etkiliyor ve bu da toplam maliyeti yükseltiyor.
Enflasyon, genel olarak fiyat seviyelerinin artması ve paranın değer kaybetmesi anlamına gelir. Enflasyon düzeltmesi ise, mali tabloların, paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle gerçek durumu yansıtmayacak şekilde etkilendiği durumlarda, enflasyon etkilerini gidermek amacıyla yapılan bir düzeltme işlemidir.
Enflasyon muhasebesi düzeltmeleri ile ilgili 3 farklı model bulunur:
Mali tabloların belirlenen genel bir endeks yardımıyla düzeltilmesini savunanların geliştirdiği, Genel Fiyat Düzeyi Muhasebesi.
Tablolardaki tarihi değerlerin cari değerleri ile gösterilmesi gerektiğini ileri sürenler tarafından ortaya atılan, Cari Maliyet Muhasebesi Yöntemi.
İki metodun olumlu taraflarından yararlanılması amacıyla birlikte kullanılması gerektiğini düşünenlerin savunduğu, Karma Yöntem.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.