EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Doç. Dr. Figen Yeşilada: Rekabet Kurulu asıl görevini yapamaz durumda

Doç. Dr. Figen Yeşilada: Rekabet Kurulu asıl görevini yapamaz durumda

Aralık 2010 tarihinden Eylül 2021'e kadar Başkan Yardımcısı olarak Rekabet Kurulu Üyeliği görevi yapan Doç. Dr. Figen Yeşilada, kurumun asıl görevini yapamadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 27/11/24 15:55
Güncelleme Tarihi: 27/11/24 16:50
okuma süresi: 4 dak.
Doç. Dr. Figen Yeşilada: Rekabet Kurulu asıl görevini yapamaz durumda

Akademisyen Doç. Dr. Figen Yeşilada, Rekabet Kurulu’nun temel işlevlerini yerine getirmekte zorlandığını belirtti.

Kurulun asli görevlerine odaklanamadığını vurgulayan Yeşilada, kamu ihale süreçlerindeki itirazlarla aşırı yük altına girdiğini ifade etti.

Aralık 2010-Eylül 2021 tarihleri arasında Rekabet Kurulu’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Yeşilada, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda, kurulun üzerindeki yükün azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

"KURUL, ASLİ GÖREVİNDEN UZAKLAŞIYOR”

“Rekabet yasasının içinde devlet yardımlarının izlenmesi ve kontrolü maddesi var. Bu, başlı başına bir iş yükü… Ancak ülkemizde devlet yardımlarıyla ilgili bir sistem yok. Kim, kime, ne kadar destek sağlıyor, bu yardımlar nasıl dağıtılıyor? Bu sorulara yanıt verecek bir mekanizma kurulmalı. Türkiye’de olduğu gibi bu görev için ayrı bir birim oluşturulmalı.”

Kamu ihalelerine yönelik itiraz süreçlerinin Rekabet Kurulu’nun iş yükünü artırdığını ifade eden Yeşilada, bu görevlerin Türkiye’de olduğu gibi uzmanlaşmış bir kuruma devredilmesi gerektiğini belirtti:

“Rekabet Kurulu’nun temel işlevi piyasayı izlemek ve gerektiğinde resen işlem başlatmaktır. Ancak kamu ihalelerinde itiraz makamı olarak görev yapmak, kurulun asli görevlerini yapmasını engelliyor. Türkiye’de olduğu gibi kamu ihaleleri için bağımsız bir kurum oluşturulmalı.”

Akademik yaşamı süresince gerek Türkiye’de gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde özel sektör ve sivil toplum örgütlerine yönelik birçok projede Koordinatör, Danışman ve Eğitmen olarak görev yapan Doç. Dr. Figen Yeşilada, iş insanlarına da çağrıda bulunarak adil rekabet ortamının sağlanması için Rekabet Kurulu’nun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi: “Rekabet Kurulu’nun, piyasayı izleyebilecek ve gerektiğinde müdahale edebilecek bir yapıya kavuşması şart. İş dünyası da bu konuda daha fazla destek vermeli.”

Doç.Dr. Figen YEŞİLADA kimdir?

1970 İzmir doğumlu olan Figen YEŞİLADA, American Collegiate Institute, İzmir’den mezun olduktan sonra Lisans ve yüksek Lisans eğitimini işletme alanında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1999 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nden işletme alanında Doktora derecesi, 2010 yılında T.C. Yüksek Öğretim Kurumu’ndan pazarlama Doçenti ünvanı almıştır.

1993-2004 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde araştırma görevlisi ve yardımcı Doçent olarak, 2004-2010 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yardımcı Doçent olarak çalışmıştır.

2008-2010 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde misafir Öğretim üyesi olarak görev yapan YEŞİLADA, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesi’nde de misafir Öğretim üyesi olarak yüksek Lisans ve Doktora dersleri vermiş, 2010 yılında Stratejik ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nin direktörlüğünü yürütmüştür.

Akademik yaşamı süresince gerek Türkiye’de gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde özel sektör ve sivil toplum örgütlerine yönelik birçok projede Koordinatör, Danışman ve Eğitmen olarak görev yapmıştır. Pazarlama ve stratejik yönetim alanlarında çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaları bulunan YEŞİLADA, birçok yüksek Lisans ve Doktora tezinin danışmanlığını yürütmüştür.

22 Aralık 2010 tarihinden 20 Eylül 2021 tarihine kadar Başkan Yardımcısı olarak Kurul Üyeliği görevi yapan Doç.Dr. Figen YEŞİLADA, evli ve iki çocuk Annesidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör