EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Yerli Malı Haftası sönük geçti: Üreticiler borç, kriz, ilgisizlikle mücadele ediyor

Yerli Malı Haftası sönük geçti: Üreticiler borç, kriz, ilgisizlikle mücadele ediyor

Pandemi döneminde bile daha renkli etkinliklere konu olan Yerli Malı Haftası ile ilgili siyasilerin dahi bu yıl herhangi bir açıklama yapmayışı dikkati çekti. Bu tablo,“Yerli Malı Haftası” gibi önemli bir farkındalık etkinliğinin bile mevcut ekonomik zorluklar karşısında etkisini yitirdiğini ortaya koyuyor...

Yayın Tarihi: 21/12/24 12:39
okuma süresi: 6 dak.
Yerli Malı Haftası sönük geçti: Üreticiler borç, kriz, ilgisizlikle mücadele ediyor

12-18 Aralık Yerli Malı Haftası, KKTC’de bu yıl ekonomik kriz, devasa bütçe açığı, yüksek enflasyon ve üreticilerin artan maliyetlerle mücadele ettiği bir atmosferde buruk bir şekilde geçti.

Türkiye’de olduğu gibi yerli malının önemine vurgu yapmak ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan hafta, bu yıl etkinliklerde ve toplumsal yansımada karşılığını bulmadı.

Siyasilerin, Yerli Malı Haftası için herhangi bir açıklama yapmayışı da dikkati çekti.

Bu tablo, “Yerli Malı Haftası” gibi önemli bir farkındalık etkinliğinin bile mevcut ekonomik zorluklar ve yönetim eksikliği karşısında etkisini yitirdiğini ortaya koyuyor.

Yerli üretim, üreticilerin yalnız bırakılmadığı ve ekonominin yerel dinamiklerini önceleyen bir politika anlayışıyla yeniden canlanmayı bekliyor.

OKULLARDA SINIRLI ETKİNLİKLER; BELEDİYELER, SİYASİLER SESSİZ KALDI

Yerli Malı Haftası kapsamında önceki yıllarda özellikle belediyelerin düzenlediği etkinlikler bu yıl büyük ölçüde yapılmadı.

Yerel üreticilerin ürünlerini tanıttığı sergiler ve halkla buluşma organizasyonları yerine, etkinlikler yalnızca okullardaki sınırlı gösterilerle kısıtlı kaldı.

Ekonomik sıkıntılar ve artan maliyetler, yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının bu tür etkinliklere ilgisini azaltmış gibi görünüyor.

Öte yandan yerli malı haftası ile ilgili siyasilerden gelen “bildik” açıklamaların da bu yıl hiç yapılmaması dikkat çekti.

ÜRETİCİLER ÜRETİME KÜSKÜN

Artan enerji fiyatları ve yüksek maliyetler nedeniyle üretici kesimler üretime küsmüş durumda.

Yerel üreticiler, ekonomik krizin ve ilgisizliğin altında ezildiğini ifade ederken, Yerli Malı Haftası da bu yıl üreticilerin yaşadığı sıkıntıları yansıtan bir etkinlik olarak kayıtlara geçti.

YERLİ ÜRETİM ZOR DURUMDA

Öte yandan Mecliste bütçe görüşmelerinin devam ettiği geçtiğimiz hafta içinde konuyla ilgili ses getiren tek açıklama Kıbrıs Türk Sanayi Odası’ndan (KTSO) geldi.

Açıklamada, bu yıl Yerli Malı Haftası’nın “buruk bir şekilde karşılandığı” ifade edildi.

Yerli üretimin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip sorunlara dikkat çeken Sanayi Odası, artan maliyetler, enerji fiyatlarındaki yükseklik, ithal ürünlerle adil olmayan rekabet koşulları ve finansmana erişimdeki güçlükler nedeniyle üreticilerin zor günler geçirdiğini belirtti.

Sanayi Odası açıklamasında, “Yerli üretimin sürdürülebilirliği, sanayimizin güçlenmesi ve ekonomiye katkı sağlanması açısından stratejik öneme sahip olan birçok sorun, makamların ilgisizliği nedeniyle maalesef çözüme kavuşmamıştır” denilerek, yetkililere somut adımlar atma çağrısı yapıldı.

KTSO, yerli üreticilerin ithal ürünlerle adil olmayan bir rekabet içerisinde olduğunu vurguladı. Özellikle ithal ürünlere sağlanan teşviklerin, yerli üretimi gölgede bıraktığına işaret eden oda yetkilileri, hükümetin yerli üretimi destekleyen politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Sanayi Odası, hükümete açık çağrıda bulunarak, “Sanayicilerimizin yaşadığı bu zorlukların aşılması için gerekli adımların atılmasını ve yerli üretimin desteklenmesini talep ediyoruz” dedi.

YERLİ MALI HAFTASININ TARİHİ VE AMACI

Türkiye İle birlikte KKTC’de de eş zamanlı kutlanan Yerli Malı Haftası, daha ziyade okul ve öğrenci çevrelerine yönelik düzenlemeler ile bilinse de ülke sathında pek çok etkinlikle anılıyordu.

Resmi adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır.

Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

Bu hafta boyunca yerli ürünler ve üretimle ilgili film, belgesel, animasyon, tiyatro gösterimleri, sergiler ile marka, patent ve faydalı model sahibi olma koşulları ile önemi konulu konferanslar düzenleniyor.

Etkinliklerle, yerli malı üretim ve kullanımı konusundaki bilincin küçük yaşlardan itibaren oluşturulması, tasarruflu olma, yerli üretim, üretim kalitesi ve kaynakların etkili kullanımının toplumun tümünde içselleştirilerek bir yaşam tarzı haline getirilmesi hedefleniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör