EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

İktisatbank piyasa analizi: TCMB'nin karar haftası; reel getiri ile DTH riski arasında ödünleşme

İktisatbank piyasa analizi: TCMB'nin karar haftası; reel getiri ile DTH riski arasında ödünleşme

İktisatbank, 21 Temmuz 2025’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, "TCMB'nin karar haftası: Reel getiri ile DTH riski arasında ödünleşme” ifadeleri kullanıldı.

Yayın Tarihi: 21/07/25 08:20
okuma süresi: 3 dak.
İktisatbank piyasa analizi: TCMB'nin karar haftası; reel getiri ile DTH riski arasında ödünleşme
A- A A+

İktisatbank'ın 21 Temmuz 2025'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

TCMB’nin bu hafta Perşembe günü sonuçlanacak olağan PPK toplantısına yönelik iyimser beklentilerin, stopaj kararının ardından bir miktar törpülendiğini daha önce ifade etmiştik. Nitekim, nakit bütçede mevcut açığa karşı stopaj artışı bir maliye politikası tercihi olarak öne çıkarken, bu kararın bütçeye katkısı kadar, yan etkilerinin de fiyatlama davranışlarına yansımaya başladığını görüyoruz. Özellikle 19 Mart sonrası değişen siyasi iklimle birlikte, kısa vadeye daha fazla odaklanan veya uzun vadede risk primini önemseyen yatırımcılar açısından getirideki azalma, yeniden döviz tevdiat hesaplarına (DTH) yönelme riskini artırdı. Bu durum, TCMB'nin para politikasında daha temkinli bir patika izleyebileceği beklentisini güçlendirerek, TL ve TL cinsi varlıklarda geçen hafta bir miktar baskı oluşturdu. 

Hatırlanacağı üzere, CHP Kurultayı'nın ertelenmesiyle birlikte TCMB'nin 350 baz puanlık faiz indirimi yapabileceği alan oluşmuş, bunun sonucunda tahvil ve bankacılık hisselerinde ciddi bir ralli yaşanmıştı. Ancak geçtiğimiz hafta bu coşkunun yerini sınırlı da olsa satış baskısı aldı. USDTRY kuru 40,40 seviyesine yükselirken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil %41,13 seviyesine geldi. Borsa cephesinde ise bankacılık hisseleri haftayı %3'e yakın düşüşle tamamladı. 

Küçük ama anlamlı bir not: Arjantin’de yıllık enflasyon, geçtiğimiz yıl haziran ayında %270’in üzerindeyken, bu yıl %34,9 seviyesine geriledi. Peki, Arjantin bu başarıyı neye borçlu? Cevap: Sıkı maliye politikası. Türkiye'de ise hâlen enflasyonla mücadelede tüm yük TCMB’nin omuzlarında kalmaya devam ediyor. Oysa Türkiye'nin en başarılı dezenflasyon dönemi, 2001 yılında Kemal Derviş'in öncülüğünde uygulanan ve güçlü faiz dışı fazla hedefleriyle desteklenen sıkı maliye politikası dönemi olduğunu bir kez daha hatırlayalım.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 21 Temmuz Pazartesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.