Trump’ın kesintileri, UNFICYP’i zora sokuyor: Personel maaşları ve faaliyetler tehdit altında

ABD’nin Kıbrıs’taki BM Barış Gücü'ne yaptığı katkıları kesmesi halinde, UNFICYP’in bütçesi ciddi şekilde daralacak. Personel maaşları yüzde 20-30 oranında düşerken, Barış Gücü’nün faaliyetleri de kısıtlanabilir. Türkiye ve Yunanistan’ın desteğiyle ayakta duran güç, bu durumda hayati bir finansal krizle karşı karşıya kalacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikası çerçevesinde ABD’nin Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’ne yaptığı katkıyı kesmesi halinde personel maaşlarının yüzde 20 ile yüzde 30 oranında azalacağı bildirildi.
Politis, “Trump Kesintileri ve UNFICYP’e Etkileri” başlığıyla manşete çektiği haberinde, ABD’nin uluslararası örgütlere yaptığı katkılarda kesintiye gitmesinden uluslararası örgütlerin aldığı etkileri detaylandırdı. Gazete haberinde, ABD'nin Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’ne (UNFICYP) yaptığı katkıları kesmesi halinde gücün bundan nasıl etkileneceğini sorguladı.
ABD’nin Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün bütçesine katkısının yüzde 26’nın altında olduğunu, gücün en büyük finansörlerinin Türkiye ve Yunanistan olduğunu hatırlatan gazete, Trump hükümetinin ABD’nin katkısını kesme kararı alması halinde Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün bütçesinin ABD’nin katkısı oranında etkileneceğini yazdı.
Habere göre diplomatik bir kaynak şu anda UNFICYP’in finansmanının azalmasıyla ilgili herhangi bir kaygıya gerek olmadığını çünkü kesinti yapılırsa gücün bütçesinin sadece yüzde 26’lık bölümünün etkileneceğini söyledi.
Aynı kaynak Trump hükümetinin BM Barış Güçlerinin tamamına yaptığı katkıyı kesmesi halinde, eldeki kaynağın merkezi şekilde paylaşılacağını ve oluşabilecek açığın devletler tarafından karşılanmasının isteneceğine işaret etti.
Gazete, eski Rum Müzakereci Andreas Mavryoannis’in ABD’nin BM’ye sağladığı finansmanda kesintiye gitme tercihinin çeşitli sorunlar yarattığına işaret ederek ABD’nin BM’ye mecburi olmayan ödemelerinin büyük bölümünü kestiğini, mecburi ödemelerini de çoğu zaman da zamanında yapmadığını söyledi.
Bu durumun BM’nin gündelik işleyişinde ciddi sorunlara neden olduğunu ve bir likidite sıkıntısı yarattığını kaydeden Mavroyannis, Cenevre’de 12 hafta rutin toplantı yapan BM Uluslararası Hukuk Komitesi’nin bu yıl kesinti nedeniyle 5 hafta toplanabildiğini, Cenevre’deki BM binasında asansör sorunu yaşandığını, tercümanlar 6 saat çalıştığı için toplantıların 6 saate kadar yapılabildiğini, kağıt baskısında bile kesitiler olduğunu söyledi.
Mavroyannis, BM personel maaşlarında yüzde 25-30 kesinti yapılması düşüncesi de olduğunu belirtti. Mavroyannis, Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün bütçesinin yarısının Türkiye ve Yunanistan tarafından karşılandığını hatırlatarak ABD finansmanının kesilmesi halinde, yıllık bütçesinde 12 milyon euro gibi ciddi bir açık olacağına dikkat çekti.
Andreas Mavroyannis bu kesintiden personel maaşları dışında Barış Gücü’nün Maronit köyleri, KKTC’de ikamet eden Rumların yaşadığı köyler ve Karpaz ziyaretlerinin de olumsuz etkileneceğini belirtti.
Mavroyannis, “Böyle bir gelişme UNFICYP’in karakteristiğini değiştirebilir. UNFICYP bugünkü ateşkes gücü niteliğinden sadece gözlemciler bulunduran bir güce dönüşür bu da personelini dramatik şekilde azaltır.” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.