Hristodulidis: Başarıya ulaşmak için üç hedef belirledik, biri yeni görüşmelerin başlamasıydı ve oldu

Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis, New York ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, BM çabalarının yeniden canlandırılmasının önemli bir adım olduğunu belirtti. Göreve geldiğinden bu yana yürüttükleri diplomatik faaliyetlerle hareketlilik sağlandığını savunan Hristodulidis, AB’nin Türkiye’ye baskı uygulayabilecek araçlara sahip olduğunu söyledi ve müzakerelere hazır olduklarını yineledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, genişletilmiş toplantı için New York’a giderken, başarı sağlayan üç hedefi ortaya koyduklarını belirtti.
Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in dün, 1974 yılında hayatını kaybedenler için Apostolos Varnavas Kilisesi'nde düzenlenen ayin sonrasında, gazetecilere yapmış olduğu açıklamalara yer verdiler.
Habere göre Hristodulidis, New York’taki genişletilmiş toplantıda ileriye yönelik büyük adımların atılmaması konusundaki eleştirileri yanıtlarken “kendisinin, iyi sonuçlar istediğini ancak bunun sadece kendilerine bağlı olmadığını söylediğini” anımsattı.
Hristodulidis, en azından üç hedefi ortaya koyduklarını, en önemlisi yeni görüşmelerin yapılması ve BM Genel Sekreteri tarafından çabaların sürdürülmesiyle, buna ulaştıklarını ifade etti.
Hükümeti devraldığı Mart 2023’te, Cumhurbaşkanı Tatar ile Ankara’nın, egemen eşitliğin, iki devletli çözümün kabul edilmemesi, Kıbrıslı Türklere doğrudan ticaretin sağlanmaması durumunda herhangi bir görüşmeyi kabul etmeyecekleri yönünde söylemlerde bulunduklarını savunan Hristodulidis, iki buçuk yıl sonra, faaliyetleri ve planlamaları neticesinde bu hareketliliğin kaydedildiğini ileri sürdü.
Hristodulidis istedikleri yerde de olmadıklarını, durumu güzelleştirmeye bile çalışmadığını ancak faaliyetleri ve hamlelerinin bu sonuçları getirdiğini söyledi.
Hristodulidis bir soru üzerine BM Genel Sekreteri Guterres’in, Türkiye Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın mevcudiyetinde, BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı olduğunu net bir şekilde dile getirdiğini belirtti.
Guterres’in ayrıca Athienu’yu (Kiracıköy) Eylence’ye bağlayan geçiş noktasının açılmasıyla ilgili Türk tarafına yönelik yoğun çaba sarf ettiğini belirten Hristodulidis, açıklaması çerçevesinde AB’nin etkin rolünün öneminden bahsederek AB’nin Türkiye’ye baskı uygulayabileceği araçlara sahip olduğunu savundu.
20 Temmuz’un anma ve saygı günü olduğunu ifade eden Hristodulidis, KKTC’deki etkinlikler için ise “her yıl olduğu gibi, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın gelmesiyle, utancın kutlamalarının yapıldığını” iddia etti.
Hristodulidis, “Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının işgalinin, Türkiye’ye stratejik hedeflerini, gerek Avrupa süreci gerekse bölgede oynamak istediği rol konusundaki stratejik hedeflerine ulaşmasını engellediğini” de savundu.
Hristodulidis açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorununda, üzerinde anlaşmaya varılan çerçevede müzakere etmeye hazır olduklarını da bir kez daha yineledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.