Psikiyatrist Dr. Mehmet Çakıcı: “Toplumsal olarak umut sürecinden yas dönemine geçiyoruz..”
Depremi bilimsel bakımdan açıklayabilsek de, onu deneyimlemek, süreci yoğun takip etmek ve yarattığı etkilerle baş etmeye çalışmak pek kolay olmayabiliyor… Kıbrıs Postası’na konuşan Dr. Mehmet Çakıcı, sahibi olduğu Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde, oldukça yoğun günler yaşadıklarını söyledi.
Depremlerde diğer doğal afetler gibi travmaya neden olabilir ve insanlar duygu, düşünce ve davranışlarına göre çeşitli tepkiler verebilirler.
Ancak her insanın travmadan etkilenme düzeyi farklıdır.
Örneğin, depremi yaşamış kişi depremden etkilenmiş olsa da kişide travma sonrası stres bozukluğu görülmeyebilir.
Aksi de söz konusu…
Enkazda ya da deprem bölgesinde hiçbir yakını ya da doğrudan etkilenmiş olmasa dahi kişiler dehşet, çaresizlik, öfke ve suçluluk hissedebiliyor ve hayatın temel kritik akışında bozukluklar yaşayabiliyor…
“KİŞİLER NEZDİNDE DURUM TAHMİNİN ÖTESİNDE…”
Konuyla ilgili ulaştığımız ülkemizin tanınmış psikiyatristi Mehmet Çakıcı, kişiler nezdinde durumun tahminin ötesinde olabildiğine dikkati çekti.
Kıbrıs Postası’na konuşan Dr. Mehmet Çakıcı, sahibi olduğu Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde, oldukça yoğun günler yaşadıklarını söyledi.
Özellikle depremin ilk saatlerinden itibaren Adıyaman’da Kıbrıslı Türk voleybol öğrencilerinin bulunduğu otel enkazı ile ilgili sürece işaret eden doktor Mehmet Çakıcı, toplumsal olarak umut sürecinden cenazelerin gelişi ile yas dönemine geçtiğimizi söyledi…
“GÖRDÜKLERİMİZ VE İZLEDİKLERİMİZLE TRAVMA DEVAM EDİYOR”
Enkazda ya da deprem bölgesinde hiçbir yakını ya da doğrudan etkilenmiş olmasa dahi kişilerin ciddi psikolojik travma yaşayabildiğinin altını çizen Çakıcı, bu süreçte görev alan psikologların dahi “yaralanabildiğini” ve onların da grup terapileri ile hayata devam edeceklerini belirtti.
Doktor Mehmet Çakıcı, “Gördüklerimizle de travma devam ediyor… Ölümler, cenazeler… Kurtarma operasyonları. Daha önce umut vardı, şimdi acı var. Yas var… Acı o denli derin ki bırakın kurtarma ekibi içinde olanları ya da bu süreci doğrudan alakadar olarak takip edenleri, kişilere destek verecek psikologlar da yaralanacak ve onlar da destek görecekler… Yakın zamanda travmatize olan doktorlar da tedavi görecek… ” dedi.
“KİŞİ OLAYI DERİNLİĞİNE HİSSEDER VE SORGULAR VE BU DA KİŞİYİ NORMAL YAŞAMINDAN ALIKOYAR”
“Bu bir travma.. Deprem felaketi sonrası insanlar dehşet ve çaresizlik yaşıyorlar. Öfke ve suçluluk da barındırıyor.
Bu durumda kişiler, beyin devamlı olayla uğraşır. Neden oldu, nasıl oldu. Görüntüler… Kişi olayı derinliğine hisseder ve sorgular ve bu da kişiyi normal yaşamından alıkoyar… Bu ağır ruhsal acıyı derinliğine hisseder…
Bastırılmışlık belirtileri de var; içine döner kişi… Sessizleşir acıyı hissetmemek için… Bir de uyarılmışlık var; irkilme, öfke patlamaları, uyuyamama… Yoğun ağlama atakları gibi dudumlar… Alarm durumlarıdır. Bu durumda yardım alınmalı. Bazılarımız hiçbir kaybı olmasa bile sadece takip-seyir ile travma yaşanabiliyor…” diye konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.