SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Organ ve Doku Bağışı Haftası: Yaklaşık 140 kişi organ nakli bekliyor!

Organ ve Doku Bağışı Haftası: Yaklaşık 140 kişi organ nakli bekliyor!

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Baş Yardımcısı Hasan Birtan, Kıbrıs Postası aracılığıyla yaklaşık 140 kişinin organ nakli beklediğini duyurdu. Birtan en fazla böbreğe ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.

Yayın Tarihi: 08/11/24 14:55
okuma süresi: 6 dak.
Organ ve Doku Bağışı Haftası: Yaklaşık 140 kişi organ nakli bekliyor!
  • "Organ bağışı yetersizliğinin sebebi toplumsal bilinç eksikliği"
  • "100-120 kişi böbrek, 20’ye yakın kişi kalp nakli için bekliyor"
  • "Organ nakli konusunda çekingenlik var"
  • "Bilgi eksikliği ve kamu farkındalığı eksikliği engelleri artırıyor"
  • "Kuzey Kıbrıs’ta organ bağışı süreci gelişmiş ülkelerin gerisinde: Bilinç eksikliği en büyük engellerden"
  • "Organların her ölümde alınıp gömülmeye karar verileceği düşüncesi yanlış"
  • "Organ bağışı için Sağlık Bakanlığı'na başvuru yapılmalı"

 "3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası" organ bağışı için farkındalık oluşturmayı amaçlarken, Kuzey Kıbrıs'ta 2019 tarihinden bugüne kadar 66 böbrek nakli yapılırken, kalp nakli sayısı ise 4. Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Baş Yardımcısı Hasan Birtan, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, şu an yaklaşık 140 kişinin organ nakli beklediğini söyledi.

Birtan, yaklaşık 100-120 hastanın böbrek, 20'ye yakın kişinin ise kalp nakli beklediğini açıkladı. Birtan, organ bağışının yetersiz olmasının en önemli sebeplerinden birinin bilgi eksikliği ve bilinçlendirme çalışmalarının eksikliği olduğunu belirtti. Birtan ayrıca, Nakil Yasası’nın geçmesinin ardından devlet politikalarının yeterince gelişmediğine dikkat çekti ve organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı.

"ORGAN BAĞIŞI YETERSİZLİĞİNİN SEBEBİ TOPLUMSAL BİLİNÇ EKSİKLİĞİ"

Hasan Birtan, organ bağışının yetersiz olmasının en önemli sebeplerinden birinin toplumsal bilinç eksikliği olduğunu vurguladı. Organ bağışı konusunda toplumda yeterli farkındalık oluşturulamadığını, bu sorunun sadece sağlık alanında değil, psikoloji ve sosyoloji gibi farklı alanlarda da çözülmesi gerektiğini söyledi. Birtan, toplumda organ bağışına yönelik ilgi ve bilincin arttırılması için kamu spotları ve bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini belirtti.

"100-120 KİŞİ BÖBREK, 20’YE YAKIN KİŞİ KALP NAKLİ İÇİN BEKLİYOR"

Birtan, organ nakli bekleyen hastalar arasında en çok ihtiyaç duyulan organın böbrek olduğunu söyledi. Birtan, “Şu ana kadar 66 böbrek nakli yapıldı, bunlardan 34’ü canlıdan, 32’si ise kadavradan gerçekleştirildi. Bekleyen hastaların sayısı ise 100-120 civarında” dedi. Birtan, 2019 yılında başlanan kalp nakilleriyle şimdiye kadar 4 hastaya nakil yapıldığını ve 20’ye yakın hastanın kalp nakli için sırada olduğunu belirtti.

"ORGAN NAKLİ KONUSUNDA ÇEKİNGENLİK VAR"

Birtan, hastaların organ nakli konusunda genellikle isteksiz olduklarını ve özellikle kalp nakli için bu isteksizliğin daha belirgin olduğunu ifade etti. “Maalesef hastaları bilinçlendirme adına sıkıntılarımız var. Organ nakli konusunda genellikle sıcak bakılmıyor” dedi. Hem bağışçıların hem de organ nakli bekleyen hastaların daha sıcak yaklaşması gerektiğini vurgulayan Birtan, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılmasının önemini yineledi.

"BİLGİ EKSİKLİĞİ VE KAMU FARKINDALIĞI EKSİKLİĞİ ENGELLERİ ARTIRIYOR"

Organ bağışı konusunda karşılaşılan başlıca engelin bilgi eksikliği olduğunu belirten Birtan, halkın organ bağışının ne zaman ve nasıl yapılacağına dair eksik bilgiye sahip olduğunu söyledi, bu engellerin aşılmasında kamu spotlarının, seminerlerin ve bilgilendirme çalışmalarının önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Birtan ayrıca, çeşitli sosyal ve kültürel kurumlarla iş birliği yaparak şehir merkezlerinde bilgilendirme stantları kurulmasını önerdi.

"KUZEY KIBRIS’TA ORGAN BAĞIŞI SÜRECİ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN GERİSİNDE: BİLİNÇ EKSİKLİĞİ EN BÜYÜK ENGELLERDEN"

Birtan, gelişmiş ülkelerde organ bağışı ve nakil süreçlerinin sorunsuz işlediğini, Türkiye’nin ise son 10-15 yılda bu sorunu aşmak için önemli adımlar attığını belirtti, ancak Kuzey Kıbrıs için bu sürecin daha başında olunduğunun altını çizdi. Organ bağışına dair yasaların geçmesinin ardından bilgi eksiklikleri ve bilinçlendirme eksikliklerinin hala büyük engeller oluşturduğunu söyledi.

"ORGANLARIN HER ÖLÜMDE ALINIP GÖMÜLMEYE KARAR VERİLECEĞİ DÜŞÜNCESİ YANLIŞTIR"

Toplumda organ bağışıyla ilgili yanlış bilinenler ve önyargılar olduğuna dikkat çeken Birtan, organların her ölümde alınarak gömülmeye karar verileceği düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu belirtti. Birtan, organ bağışının yalnızca beyin ölümünün ardından ve uygun alıcı bulunduğunda gerçekleştirileceğini vurguladı, bu tür yanlış bilgilendirmelerin, halkı organ bağışından uzaklaştırdığını ifade etti.

"ORGAN BAĞIŞI İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞI'NA BAŞVURU YAPILMALI"

Birtan, organ bağışçısı olmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı Organ Bağışı Birimi’ne başvurmaları gerektiğini belirtti. Toplumu bilinçlendirecek etkinliklerin artırılması gerektiğini ifade eden Birtan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının organ bağışına duyarlı olduğunu söyledi ve “Yeterli bilgi verildiği takdirde bu sorunları kolayca aşabiliriz” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör