SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Özlem Gürkut: Kamu sağlığına pay yok, özel hastanelere sevk var!

Özlem Gürkut: Kamu sağlığına pay yok, özel hastanelere sevk var!

Tıp-İş Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Sağlık Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe tasarısına tepki göstererek, "Kamu sağlığına pay yok, özel hastanelere sevk var!" dedi.

Yayın Tarihi: 15/11/24 10:17
okuma süresi: 3 dak.
Özlem Gürkut: Kamu sağlığına pay yok, özel hastanelere sevk var!
A- A A+

Tıp-İş Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Sağlık Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe tasarısına tepki gösterdi. Gürkut, kamu sağlık hizmetlerine ayrılan payın yetersiz kaldığını, buna karşın özel hastanelere yapılan sevk ödeneklerinde astronomik artış öngörüldüğünü belirterek hükümeti eleştirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİ ARTTI, ANCAK KAYNAKLAR ÖZELE AKIYOR

Sağlık Bakanlığı 2024 yılı bütçesi, tadilatla birlikte 9,1 milyar TL olarak gerçekleşmişken, 2025 yılı bütçe tasarısında %41 artışla 12,8 milyar TL olarak öngörüldü. Ancak bu artışa rağmen, bütçenin kamusal sağlık hizmetlerini geliştirmek yerine, özel hastanelere yapılan sevk ödeneklerine ayrıldığı görüldü. Gürkut, sevk ödeneklerinde %379'luk artışın, kamu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi yerine özel sektöre kaynak aktarma planlarını ortaya koyduğunu ifade etti.

SEVK ÖDENEKLERİNDE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Yurtdışı tedavi sevkleri için ayrılan bütçe, 2024 yılında 190 milyon TL iken, 2025 yılında bu miktar 500 milyon TL’ye yükseltildi.

Yurtiçi özel hastane sevkleri için ayrılan ödenek ise 2024’te 330 milyon TL iken, 2025 yılı için 1,25 milyar TL olarak planlandı.

Gürkut, bu artışların kamu sağlık sistemini geliştirme yerine, kısıtlı kaynakların özel sektöre aktarılacağının bir göstergesi olduğunu söyledi.

"KAMUSAL SAĞLIK GELİŞTİRİLMELİ, HEKİM GÖÇÜ ÖNLENMELİ"

Tıp-İş Başkanı Gürkut, kamu sağlık merkezlerindeki altyapı eksikliklerinin, yetersiz cihaz ve hekim sayısının, hasta sevklerini artırdığını belirtti. Gürkut, kamusal sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, hekimlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesinin önemine dikkat çekti:

"Sağlık Bakanlığı'nın birincil görevi, kamu kaynaklarını halkın yararına kullanmak ve hastaların ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerini geliştirmektir. Hükümet, güçlü kamusal sağlık hizmetleri doğrultusunda politikalar yürütmeli, kısıtlı kaynakların özele aktarılması planlarından vazgeçmelidir."

"GENEL BÜTÇEDEN SAĞLIĞA DAHA FAZLA PAY AYRILMALI"

Tıp-İş, genel bütçeden sağlığa ayrılan payın artırılmasını, bu payın kamusal sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için kullanılmasını talep etti.

Gürkut, anayasal bir hak olan sağlık hizmetine erişimin, çağdaş ve adil bir sistemle sağlanması gerektiğini belirtti:

"Kamusal sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, halkımızın ihtiyacı olan koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması şarttır. Hekim göçünü önlemek için çalışma şartları iyileştirilmeli, sağlık bütçesi halkın sağlığına yönelik kullanılmalıdır."

Tıp-İş, sağlık politikasında yapılan bu yanlışların devam etmesi durumunda kamusal sağlık hizmetlerinin zayıflayacağını ve halkın sağlık hakkının tehlikeye gireceğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör