GURME
okuma süresi: 5 dak.

Balkonunuzda meyve sebze yetiştirmenin püf noktaları

Balkonunuzda meyve sebze yetiştirmenin püf noktaları

Limondan patlıcana, çilekten domatese, taze, lezzetli ve el emeği göz nuru meyve sebzelere özlem duyanlar, kentte bile olsalar artık kendi bahçelerini balkonlarında oluşturuyor. İşte bu rengarenk ve doğal dünyaya adım atmak isteyenlerin çok işine yarayacak püf noktaları…

Yayın Tarihi: 07/08/17 12:00
okuma süresi: 5 dak.
Balkonunuzda meyve sebze yetiştirmenin püf noktaları
A- A A+
Limondan patlıcana, çilekten domatese, taze, lezzetli ve el emeği göz nuru meyve sebzelere özlem duyanlar, kentte bile olsalar artık kendi bahçelerini balkonlarında oluşturuyor. İşte bu rengarenk ve doğal dünyaya adım atmak isteyenlerin çok işine yarayacak püf noktaları…

Eli toprağa değsin, dalından kopardığı meyve ve sebzeleri sofrasına konuk etsin isteyenler için, son dönemin en keyifli trendlerinden biri de balkon bahçeciliği. Yemek.com, bu rüzgara kapılmak isteyenlere yol gösterecek ipuçlarını ve önerilerini derledi.

İLK BILMENIZ GEREKEN: SAKSI VE TOPRAK SEÇIMI

İlk adım, doğru saksı ve doğru toprağı seçmek. En az 40 santimetre genişliğinde bir saksı almaya, saksının altında deliklerin mutlaka bulunmasına ve saksının konulabileceği yüksek bir yer olmasına özen göstermek gerekiyor. Saksının plastik olması hem hafifliği hem de nemi daha uzun süre tutması sayesinde bahçecilerin işini kolaylaştırır. Toprak seçerken de, poşetlenerek satılan ve sebze yetiştirmeye uygun özel topraklardan tercih etmek gerekir.

DOMATESLER SALKIM SALKIM

Domatesin içindeki çekirdekleri nemli bir bezde bir gün kadar bekletin. Aldığınız toprağı saksıya koyun, üzerine organik bir toprak türü olan torf ekleyin ve çekirdekleri gelişigüzel serpiştirin. Üzerine yeniden torf ekleyin ve sulayın. Çabuk çimlenmesi için üzerini siyah bir poşetle kapatabilirsiniz. Çimlendikten sonra saksıya her gün düzenli olarak su verin ve güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan ama aydınlık bir alanda domateslerinizin yetişmesini bekleyin.

Çekirdek biriktirmek ya da tohum aramak zor geliyorsa, domatesleri yuvarlak dilimler haline getirip doğrudan toprağa koyabilir ve üzerine yine bir miktar organik toprak ekleyebilirsiniz.

ŞIKIR ŞIKIR BIBERLER

Biber tohumlarını da tıpkı domates çekirdekleri gibi toprağa ekebilirsiniz. Daha hızlı bir çimlenme yakalamak istiyorsanız ekim sırasında toprağınızın soğuk değil, ılık hatta sıcak olmasına da özen gösterin. Çimlenme sonrasında ise kesinlikle güneşin doğrudan etkisi altında olmayan bir yerde tutmalısınız.

SAKSIDA SÜSLÜ ÇILEKLER

Tohum ya da fide olarak bulabileceğimiz çilekleri saksılara tıpkı diğer ekimlerdeki gibi ekin. Toprağın sürekli nemli olmasına, ancak çürümemesi için altında fazla su birikmemesine dikkat edin. Güneşini de esirgemeyince misler gibi çilekleriniz dallardan sarkmaya, kıpkırmızı olmaya başlayacak.

MUTFAĞIN OLMAZSA OLMAZI SOĞAN VE SARIMSAK

Taze sarımsak ve soğanları alıp filizlendirerek ya da doğrudan filizlenmiş hallerini kullanarak bu lezzetleri evde yetiştirebilirsiniz. Toprağa ektikten sonra suyunu eksik etmemeyi ve güneş gören ama çok da sıcak olmayan ortamlarda tutmanız gerektiğini unutmayın, yeter.

KÜTÜR KÜTÜR SALATALIK

Çeşit çeşit salatalıklar evde kök salmaya başlayınca, ister turşu yapın ister kütür kütür yiyin, seçim sizin. Tohumlarını toprağa koyduktan sonra üzerlerini eşit olacak şekilde ince bir toprak tabakası ile kapatın. Sulamasını yağmurlama şeklinde yapın.

SAKSIDA KARPUZ BILE OLUR

Yazın evin her köşesinden fırlayan karpuz çekirdeklerini toprakla buluşturun. Karpuzun bol su istediğini unutmayın. Biraz büyükçe bir saksı tercih ettiğinizde, karpuzlarınız büyüyüp serpilecektir. Fakat sonuçta saksıda olduğu için dışarıdan aldıklarınız kadar kocaman olmasını da beklemeyin. Yine de leziz ve yaza yaraşacak tazelikte!

YEMEYE KIYAMAYACAĞINIZ LIMONLAR

Hiçbir limon evde kendi yetiştirdiğiniz gibi olmaz. Limon çekirdeklerini çıkarıp nemli pamukta tıpkı çocukluğumuzda fasulyelere yaptığımız gibi filizlendirin. Ardından filizlenen limon çekirdeklerini saksıya taşıyın. Saksının yerini çok değiştirmeyip suyunu da toprak hep nemli kalacak şekilde vermeyi unutmayın.

PATLICANLAR BALKONDAN

Patlıcan tohumlarını alıp toprağa ektikten sonra 10 gün kadar oda sıcaklığında bekletin. Çimlendiğini gördükten sonra saksıyı daha aydınlık ve serin bir yere taşıyın. Arada toprağını havalandırın ve suyunu düzenli olarak verin. Patlıcanlarınız yakın zamanda yemek olmaya hazır hale gelecektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.