EĞİTİM
okuma süresi: 7 dak.

Burak Maviş: Eğitim bütçesi yetersiz

Burak Maviş: Eğitim bütçesi yetersiz

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, ülkenin nüfusunun tam olarak bilinmemesinin bütçe planlamalarını zorlaştırdığını belirterek, "Eğitim bütçesi yetersiz" dedi.

Yayın Tarihi: 19/06/24 09:25
okuma süresi: 7 dak.
Burak Maviş: Eğitim bütçesi yetersiz

ÖZEL HABER

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi için yürüttükleri çalışmaları ve kamuoyuyla paylaştıkları çözüm önerilerini aktardı.

Maviş, son altı ayda halk arasında yapılan anketlerde eğitim politikalarının eksikliğinin öne çıktığını ve halkın eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda büyük bir talep gösterdiğini belirtti. Sendika olarak bu konuda kamuoyu farkındalığı yaratmayı amaçladıklarını ve veri odaklı çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştıklarını ifade etti.

Eğitimde karşılaşılan temel sorunları ekonomik, yapısal, teknolojik ve eğitim programlarıyla ilgili olarak sıralayan Maviş, ülkenin alt yönetim koşullarının, kamusal hizmetlerde yaşanan düşüşün, güvenlik sorunlarının, yolsuzluğun ve ekonomik istikrarsızlığın eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Maviş, okul yöneticileri ve öğretmenlerin, öğretim sürecini sürdürebilmek için büyük çaba sarf ettiğini, ancak mevcut koşulların sürdürülebilir olmadığını belirtti. Maviş, okul ve bina güvenliği, akran zorbalığı, altyapı ve personel yetersizliklerinin başlıca sorunlar arasında yer aldığını açıkladı.

Maviş, deprem güvenliği konusunda yapılan çalışmalara değinerek, Deprem Denetim Komitesi tarafından onaylanan okul onarım ve güçlendirme projelerinin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Kamu okullarının deprem dayanıklılığı ile ilgili olarak 124 okulun değerlendirildiğini söyleyen Maviş, bunlardan 58’inin onaylandığını, 46’sının ihalesinin tamamlandığını, 66 okulun ise proje aşamasında olduğunu açıkladı.

Vatandaşın vergileriyle oluşturulan deprem fonunda 756 milyon TL biriktiğini ve bu miktarın 282 milyon TL’sinin bloke edildiğini belirten Maviş, yaz aylarında güçlendirme çalışmalarının tamamlanarak binaların güvenli hale getirilmesi ve kamuoyuna duyurulmasının takipçisi olacaklarını ifade etti.

"EĞİTİM BÜTÇESİ YETERSİZ"

Eğitim bütçesinin yetersiz olduğunu, büyük kısmının personel ve taşımacılık giderlerine harcandığını belirten Maviş, ülkenin nüfusunun tam olarak bilinmemesinin bütçe planlamalarını zorlaştırdığını belirtti. Öğretmen, okul çalışanı ve yöneticisi eksikliği, altyapı problemleri gibi önemli sorunlara değinen Maviş, okulların mali yükünün öğretmenler ve aileler tarafından üstlenildiğini, bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

"OKULLARDA ARTAN SALDIRGANLIK VE AKRAN ZORBALIĞI VAR"

Maviş, okullarda artan saldırganlık, öfke ve akran zorbalığının disiplin sorunlarına yol açtığını, ilkokullarda rehberlik servislerinin eksik olduğunu, dil ve sosyal beceri sorunlarının bulunduğunu belirtti.

Maviş, özel gereksinimli öğrenciler için yeterli desteğin sağlanmadığını, beslenme ve barınma sorunlarının devam ettiğini ve ihmal/istismar vakalarının arttığını ifade etti. Okul ve aile arasında resmi sözleşme ile bu sorunların azaltılması hedeflenmektedir.

"EĞİTİM SÜRESİ ÖĞLEDEN SONRA 2 GÜNE YAYILARAK, VERİMSİZLEŞTİRİLDİ"

Maviş, eğitim süresinin öğleden sonra iki güne yayılarak verimsizleştiğini belirtti. Geçtiğimiz eğitim yılında uygulamaya konulan öğleden sonra iki gün etkinlik sistemi genel olarak verimsiz bulunduğunu ve bu sistemin gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Okulların alt yapı ve fiziksel ihtiyaçlarının giderilmesi, yemek ve benzeri öğrenci ihtiyaçlarının çözülmesi, öğretmen haklarının gözetilmesi, yeterli sayıda kadrolu öğretmen bulunması gibi faktörlerin bu uygulamanın başarılı olması için elzem olduğu belirtildi.

Eğitimde kalıcı bir reform için tüm paydaşların katkısıyla hazırlanacak uzun vadeli bir ortak stratejinin gerekli olduğunu belirten Maviş, eğitim kitaplarındaki değişikliklerin dava konusu olduğunu ve eğitim programlarının ezberci yapıdan çıkması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Maviş, eğitimde kültürel müdahale ve muhafazakarlık girişimlerine karşı durarak, laik yönetim ve bilimsel eğitimin önemine değindi.

Maviş, Kıbrıslı Türk toplumunun eğitim, kültürel ve sosyal haklarının korunması için uluslararası işbirliklerinin önemine değindi. AB ile işbirliği, Yeşil Hat tüzüğünün geliştirilmesi ve Türkçe'nin AB dilleri arasına katılması gibi konulara değinerek, iki toplumlu, iki kesimli federatif bir yapının sağlanmasının toplumlar arası güveni pekiştireceğini belirtti. Maviş, Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerine katılım beklentilerin altında kalsa da, Avrupa vatandaşlığından kaynaklanan haklara erişim noktasında kararlı olduklarını belirtti.

"HER ÖĞRENCİNİN NİTELİKLİ VE KAPSAYICI BİR EĞİTİM ALMASI ESASTIR"

Eğitim Enternasyonali’nin çağrısını hatırlatan Maviş, “Öğretmenlerimizin iyi eğitilmesini ve iyi desteklenmesini sağlamak, istediğimiz gelecek için ihtiyacımız olan eğitimi oluşturmaya başlamanın tek yoludur. Her öğrencinin nitelikli ve kapsayıcı bir eğitim alması esastır. Fırsat eşitliği, çeşitlilik ve katılımcılık, çağdaş bir eğitim sisteminin ayırt edici özellikleridir” dedi. Ayrıca Maviş, eğitimde ayrımcılığı önlemek ve mücadele etmek, eğitim kurumlarında çeşitliliği kabul eden ve hoşgörüyü teşvik eden bir ortam yaratmanın önemini vurguladı.

Maviş, KTÖS olarak eğitim, toplumsal ve sosyal sorunlar ile barışı teşvik eden çözüm önerilerini uluslararası standartlara uygun olarak kamuoyuna, Eğitim Bakanlığı ve siyasi partilere sunduklarını belirtti.

Maviş, bir sonraki adımı atabilecek olan siyasi iradenin bu önerileri değerlendirmesi gerektiğini belirterek, sendikanın bu konuda kararlı olduğunu ve toplumsal örgütlenmenin güçlendirilmesiyle eğitimde olumlu değişikliklerin mümkün olabileceğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör