Hızlı bir şekilde ev satın alma rehberi
Yakın zamanda ev satın almayı planlıyorsanız sizlere rehberlik edecek bazı bilgilere ihtiyacınız olabilir. Özellikle daha önce ev satın alma işlemini yapmamış olanlar için bu bilgilerin çok daha önemli olduğunu belirtmek isteriz. Nasıl bir planlama dahilinde ev satın alacağınız konusunda sizlere yol gösterecek olan bilgileri hemen inceleme başlayın.
Öncelikle evin rayiç bedelinin belirlenmesi için gerekli işlemi yapmanız gerekiyor. Bunun için de alıcının belediyeye başvurması gerekir. Satın alınmak istenen ev hangi belediye sınırları içerisinde ise o belediyeye başvuru yapılması gerektiği de unutulmamalıdır. Belediyeye başvurulduğunda ilgili birimdeki belediye personeli gayrimenkul için metrekare fiyatı belirliyor. Rayiç bedelin hesaplanması sırasında satın alınmak istenen evin bulunduğu mahalleden 3 farklı konut emsal alınır. Bu 3 konutun ortalaması esas alınarak bir bedel belirlenir.
Evin rayiç bedelinin birim bazda minimum değerden daha yüksek olması gerektiğini de ekleyelim. Bu bedelin belirlenmesinin ardından alıcıya bir belge verilir. Söz konusu belge ile evin vergi borcunun olup olmadığına dair de bir belge alınması gerektiğini unutmamalısınız. Eğer evin vergi borcu varsa alım satım işlemlerinde sorun yaşanır. Dolayısıyla satın alınmak istenen evin vergi borcunun olmaması son derece önemlidir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından tapu işlemleri aşamasına geçilebilir.
EV SATIN ALIRKEN TAPU ALMA SÜRECİ NASIL İŞLER?
Artık evin rayiç bedelinin belirlenmesini sağladığınız ve tapu harcını ödeme aşamasına geçtiniz. Bu evrede alıcıdan ve satıcıdan %2 oranında harç bedelinin alınması gerekiyor. Harç bedeli, ilgili bölgedeki tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara yatırılmalıdır. Bu bankaların hangileri olduğunu da ilgili tapu müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Harç bedelinin yatırıldığına dair makbuz almayı unutmayın. Harç bedeli ile beraber tapu sermaye bedelinin de yatırılması gerektiğini ekleyelim.
Ödemeleri gerçekleştirdikten sonra bazı belgeleri hazırlayarak tapu işlemlerine geçebilirsiniz. Sizden istenecek olan belgeler şöyledir:
-Alıcı ve satıcının kimliklerinin aslı ve birer adet fotokopisi
-Satıcının 1 adet vesikalık fotoğrafı (Son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir.)
-Alıcının 2 adet vesikalık fotoğrafı (Son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir.)
-Satıcı adına düzenlenmiş olan tapunun aslı ve 1 adet fotokopisi
-Halen geçerli olan DASK poliçesi
Eğer DASK poliçesinin süresi dolduysa ve yenilenmediyse alım satım işleminin yapılamayacağını da bilmenizde fayda var. DASK poliçe numarası kontrol edilir ve sigorta geçerli ise işlemlere devam edilir.
EV SATIN ALIRKEN TAPU İŞLEMLERİ NE KADAR SÜRÜYOR?
Ev satın alacak olanların sıklıkla merak ettiği hususlardan biri de tapu işlemlerinin ne kadar sürdüğü oluyor. Ancak bu soruya net bir yanıt veremeyiz çünkü başvurulan tapu müdürlüğündeki yoğunluğa bağlı olarak bu süre değişebilir. Eğer çok yoğun olmayan bir tapu müdürlüğüne başvurulduysa işlemlerin çok kısa bir süre içerisinde tamamlanması mümkün olacaktır. Ancak bir yoğunluk söz konusu ise bu durumda bir süre beklenmesi gerekebilir.
BÜTÇENİZİ VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANARAK EV SATIN ALIN
Tüm bu işlemlere başlamadan önce hem ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize hem de bütçenize uygun bir satılık ev bulmanız gerekiyor. Bu noktada sahibinden satılık ev ilanlarının da olduğu hepsiemlak internet sitesine tıklamanızı öneririz. Bu siteye tıkladığınızda karşınıza çok sayıda farklı satılık ev ilanı çıkacaktır.
İlan sayısı hayli fazla olduğundan bütçenize çok daha verimli bir şekilde kullanmanız da mümkün hale gelecek. Çünkü daha fazla sayıda seçenek arasından tercih yapabileceksiniz. Aynı zamanda site üzerinden filtreleme seçeneklerini kullanarak beklentilerinize uygun olan ev ilanlarının listelenmesini de sağlayabilirsiniz. Böylelikle aradığınız evi daha kısa bir süre içerisinde bulmanız kolaylaşacak.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.