Müdürsüz Cypfruvex’te son durum: Üretici, ürününün karşılığını alamadı

Aylar önce görevden alınan Cemal Redif’in yerine müdür atamayan, paketlemeden de çekilen Cypfruvex, aldığı ürünün karşılığını üreticiye henüz veremedi. Paketlemek için alınan 3 bin ton valensiya türü portakalın sadece yüzde 30’unun ödendiği belirtiliyor. Bir zamanlar “Güvenilir liman” olarak nitelendirilen Cypfruvex, üreticiyi tüccara terk etti.

Cemal Redif’in görevden alınması sonrası aylardır yoluna müdürsüz olarak devam eden Cypfruvex, son olarak paketlemeden de çekildi. Paketlemek için aldığı 3 bin ton valensiya türü portakalın sadece yüzde 30’unu üreticiye ödediğinin belirtildiği işletme, diğer türlerde ise ne sıkma ne de paketlemede hala ödeme yapmadı. Şirket, şu sıralar üreticiyi tüccara terk etmiş durumda.
Kurum bu yıl, bin 500 ton greyfurt, bin ton limon, 3 bin ton mandora paketlemeye, 9 bin ton mandora sıkmaya, 3 bin ton valensiya paketlemeye ve 6 bin ton valensiya sıkmaya olmak üzere ürün aldı.
ALİOĞLU: İŞLETME BİRİLERİNİN AVUKATI DURUMUNDA
Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, işletmenin birilerinin avukatlığı konumunda olduğunu kaydetti. 13 TL’lik paketleme bedeliyle üreticinin sırtını Cypfruvex’e dayadığını belirten Alioğlu, işletmenin paketlemeden çekilmesiyle üreticinin mağdur edildiğini söyledi. Üreticinin artık sadece tüccarın eline kaldığını ifade eden Alioğlu, yapılan hamleyle Cypfruvex’in rekabet ortamı sağlamaktan uzaklaştığını dile getirdi.
İşletmenin bugüne kadar 3 bin tonluk paketleme aldığını, ürünün ise sadece yüzde 30’unun ödendiğini belirten Alioğlu, dalında kalan 6-7 bin tonluk ürün olduğunu söyledi. Paketlemenin 20 gün önce kapandığını hatırlatan Alioğlu, bu sürede üreticinin tüccara verdiği üründen zarar ettiğini anlattı.
KÜRŞAT: DALINDA OLAN ÜRÜNLERİN FİYATLARI DÜŞEBİLİR
Konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımla işletmede yaşananları duyuran CTP Milletvekili Fide Kürşat ise Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, kurumun paketlemek için aldığı ürünlerden üreticiye ödeme yapmadığını söyledi. Kürşat, “Henüz dalında olan, alımı yapılmamış kaliteli ürünlerin fiyatlarının düşme riski var ve bu yıl da bu yaşanan yönetim zafiyetlerinden dolayı üreticinin yine zarar görmesine sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
CTP Milletvekili Kürşat, geçen yıl ihracatta ciddi sorunlar yaşandığını hatırlatarak, ürünün sıkmaya alınması ya da dalında kalmamasının başarı olarak görülmemesi gerektiği konusunda uyardı. Kürşat, dövize bağlı maliyetler artarken, TL ile alınan ürünün bedelinin eridiğini ve üreticinin bu şekilde de ekonomik kayba uğradığını söyledi.
“İHRAÇ EDİLMEYEN ÜRÜNÜN FİYATI DÜŞER”
“İhraç edilmeyen ürünün değeri düşer” vurgusunu yapan Kürşat, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Narenciyede rekoltenin don olayından dolayı düşük olması, fiyat açısından üretici adına avantajlı bir yıl olması gerekirken yaşananlar yine moral bozmaktadır. Plansız, programsız, kötü ve basiretsiz yönetim anlayışı her geçen gün üretimden kopuşlara neden oluyor.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.