İki Toplumlu Barış İnisiyatifi: Müzakere sürecini yeniden başlatmamız gerekiyor

Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, müzakere sürecinin bir an önce yeniden başlatılması gerektiğini kaydetti.

Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri tarafından 16-17 Temmuz tarihlerinde New York’ta düzenlenmesi planlanan gayri resmî Kıbrıs konferansı yaklaşırken, siyasi atmosferin olumsuz olması ve konferansta belirlenen hedefler doğrultusunda kaydedilen ilerlemenin sınırlı kalmasından endişe duyulduğu kaydedildi. Açıklamada, her gün binlerce insanın büyük zorluklar ve gecikmelerle karşı karşıya kaldığı geçiş noktalarının hâlâ açılmamış olmasından dolayı hayal kırıklığı içinde olunduğu belirtildi.
Açıklamada, şöyle devam edildi:
“Müzakere masasında süren tıkanıklık, sahadaki gerçekler, siyasi liderlik seviyesindeki olumsuz tutum ve bölgemizde süregelen istikrarsızlık özellikle Gazze’de devam eden soykırım ülkemiz için ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. Bu çıkmazı bir an önce aşmamız ve müzakere sürecini yeniden başlatmamız gerekmektedir.”
“Crans Montana konferansı ve Guterres çerçevesinde bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılmış olanların korunması, müzakere yoluyla bir çözüme ulaşmanın en etkili yolu olarak görülmelidir” denilen açıklamada, bu anlaşmanın, adanın siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde yeniden birleşmesini sağlayacağı ve halk için barış ile refah koşullarını oluşturacağı belirtildi.
BM Genel Sekreteri’ne ve ekibine, çıkmazı aşma yollarını bulma konusundaki kararlılıkları ve çabaları için teşekkür edilen açıklamada, sivil toplumun, BM Genel Sekreteri’ni, olumlu gelişmelerin sağlanmasında değerli bir müttefik olarak gördüğü ve bu yöndeki çabaların sürdürülmesini teşvik ettiği kaydedildi. Açıklamada, devam eden çıkmazın daha fazla oldubittiye yol açtığı ve mevcut statükoyu daha da kötüleştirdiği öne sürüldü.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.