İlaç krizi var mı, yok mu?

Eczacı Dicle Tekiner, ülkede süregelen ilaç krizinin halk sağlığını tehdit ettiğini belirtirken, Eczacılar Birliği Başkanı ise geçen günlerde Ada TV'de 'Belli başlı ilaç eksiklikleri olabilir ancak ülkede ilaç krizi yok' ifadelerini kullanmıştı. Vatandaş, ''ilaç sorunu var mı, yok mu?'' sorusuna yanıt arıyor.

Eczacı Dicle Tekiner, ilaç krizine vurgu yaparak, tedarik sorunları yaşandığına işaret etti. Tekiner sözlerinin aksine ise geçen günlerde Ada TV'de Nupelda Karabuğday'ın programına konuk olan Eczacılar Birliği Başkanı Duygu Adahan Kuran, "Belli başlı ilaç eksiklikleri olabilir ancak ülkede ilaç krizi yok' dedi. Kuran ayrıca, Kanser hastalarıyla ilgili ise 'Dernekten alınan bilgiye göre, eksiklikler dönem dönem ihalelerin açılıp kapanmasıyla ilişkili olarak yaşanabiliyor. Ancak bu bir kriz boyutunda değil" dedi.
Vatandaşın aklındaki soru ise ''İlaç sorunu var mı, yok mu?''
Eczacı Dicle Tekiner, Canan Onurer’in Kıbrıs Postası TV’de hazırlayıp sunduğu Sabahın Haberleri programında ilaç krizi, tedarik sorunları, Türkiye’ye bağımlı ilaç piyasası ve alternatif ithalat yolları gibi konulara değindi.
"İLAÇ KRİZİ VAR VE VE BU SORUN ÇÖZÜLMEDİĞİ MÜDDETÇE DAHA DA DERİNLEŞECEKTİR"
Sözlerine ilaç krizinin var olduğunu belirterek başlayan Tekiner, bu sorunun çözülmediği müddetçe daha da derinleşeceğini vurguladı. İlaçların bazı dönemlerde bulunabilirken bazen bulunamadığını belirten Tekiner, eczacıların kendi aralarında da bu problemi konuştuğunu, tedarikte sorunların gözlemlenebildiğini ifade etti. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerde ilaç tedavisinin devamlılığının sağlanamaması durumunda, bir ilaç krizinden söz edilebileceğini söyledi.
"İLAÇ SORUNUN VARLIĞININ KABUL EDİLMESİ BİR SİYASİ ELEŞTİRİ DEĞİL, HALK SAĞLIĞI İÇİN ATILMASI GEREKEN BİR ADIMDIR"
Salgın dönemlerinde akut hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların tedarikinde de sıkıntılar yaşandığını belirten Tekiner, bunun bir hükümet eleştirisi değil, halk sağlığının tehlikeye girmesi nedeniyle dile getirildiğini vurguladı. Bu sorunları yıllardır gündeme getirdiklerini ve çözüm önerileri sunduklarını ifade eden Tekiner, ancak hükümetin bu konuda herhangi bir adım atmadığını ve problemin giderek derinleştiğini söyledi.
Tekiner, sorunun varlığının kabul edilmesi gerektiğini, bunun bir siyasi eleştiri değil, halk sağlığı için yapılması gereken bir uyarı olduğunu belirtti.
Çözüm önerilerini de dile getiren Tekiner, ilaç piyasasının %80-85 oranında Türkiye pazarına bağlı olduğunu, Türkiye’nin de içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşulların piyasayı etkilediğini ifade etti. İlaç ithalatı için yapılan her üç başvurudan birinin reddedildiğini, çünkü Türkiye’deki üretimin yeterli olmadığını belirten Tekiner, Türkiye’nin enflasyon sorunları nedeniyle üretim ve fiyat belirlemede çekimser davrandığını, bu durumun ise ülkedeki ilaç krizini daha da derinleştirdiğini söyledi.
"ALTERNATİF İLAÇ İTHALAT KANALLARININ OLUŞTURULMASI MÜMKÜN"
Alternatif ilaç ithalat kanallarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Tekiner, Avrupa’dan birçok ilacın temin edilebileceğini belirtti. Özellikle kronik hastalıkların tedavisinde sürdürülebilirliğin sağlanması için, sosyal sigorta kapsamındaki ilaçlarda ve gümrük işlemlerinde kolaylıklar sağlanabileceğini kaydetti. Bu sayede, alternatif ithalat kanallarının doğuracağı mali yükün azaltılabileceğini ifade etti.
Son olarak Tekiner, süre gelen bir ilaç sıkıntısının varlığının artık kabul edilmesi gerektiğini, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu sorunun daha da büyüyeceğini ve bu nedenle bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
KURAN NE DEMİŞTİ?
Eczacılar Birliği Başkanı Duydu Adahan Kuran, Onkoloji hastalarıyla ilgili kamuoyunda yer alan iddialara da değinen Kuran, bu konuda Kanser Hastaları Derneği ile iletişime geçtiklerini belirterek, "Dernekten alınan bilgiye göre, eksiklikler dönem dönem ihalelerin açılıp kapanmasıyla ilişkili olarak yaşanabiliyor. Ancak bu bir kriz boyutunda değil" demişti.
Kuran, yeni ilaçların ülkeye giriş sürecinin zaman alabileceğine dikkat çekerek, tedavi başlangıcında bazı gecikmelerin yaşanabildiğini ancak mevcut ilaçların muadilleriyle bu açığın kapatıldığını vurguladı. "Etken madde bazında değerlendirildiğinde hastalar için sıkıntı yaratacak bir durum söz konusu değil. Dünyada reçeteler etken maddeyle yazılıyor, bizde ise ilaç ismiyle. Bu nedenle farklı bir ilaç veriliyor gibi görünse de içerik aynı oluyor," açıklamasını da sözlerine eklemişti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.