Böcek Türkiye’den geldi iddiası...
Başbakan Ünal Üstel başkanlığında Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve Hükümet ortağı Erhan Arıklı Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettiler. Görüşmede ne konuşuldu nereye varıldı bilmiyoruz. Sadece Türkiye’den gelecek Teknik ekiplerin bu sorunun aşılmasında bir rol oynayacakları açıklandı. Gündem elbette ki Narenciyeydi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Eski Bakanı Sami Dayıoğlu dün bende konuktu. Yaklaşık bir saat derinlemesine narenciye konusunda sorunun ne olduğunu ve çıkış yollarını konuştuk. Sami beye göre narenciye bu sene bitti. Narenciye açısından kayıp bir yıl olarak değerlendirdi. Zira ürünün büyük bir çoğunluğu artık ağaç altına düştü. Bu Zarar Hükümet tarafından sübvanseye edilecek ama hem üreticiye kötü oldu hem de devlete. Biz kaybedilen ürünün 45 bin ton olduğunu sanıyorduk ama Dayıoğlu söz konusu ürünün 65 bin ton olduğunu ifade etti. 65 bin ton Valencia da arkadan geliyor.
Peki nedir bu vector böceği ; sürekli söyleniyor. Yani yeşillenme hastalığı nedir ? Nerden çıktı bu böcek. Dayıoğlu’nun ifadelerine göre vector böceği var ama yeşillenme hastalığı henüz yok. Yani ortaya çıkmış bir virüs yok. Dayıoğlu’na göre vakti zamanında Avrupa Birliğinden denetçiler getirilse ve ürünlere sertifika alınsaydı şu an bu açmaz yaşanmayacaktı. Bunu anlattı ve Mısır örneğini verdi. Vector böceği Mısırda da görüldü ama Mısır Narenciye üreticileri Avrupa Birliğinden ETO sertifikasını aldıkları için şu an ihracat yapabiliyorlar. Dayıoğlu bunun son derece önemli bir sertifika olduğunu ve bunun alınması halinde narenciyenin kimsenin iki dudağı arasında olmayacağını söyledi.
BÖCEK BAF’TA DA GÖRÜLDÜ
Evet bu böcek Rum tarafında da Baf’ta görüldü. Ancak onlarda da henüz virüs haline gelmiş değil. Böcek bizde de var ancak henüz virüsü haline dönmüş değil. Yani ağaçlara bulaşmış bir böcek yok. Dayıoğlu bu virüsün ağaca bulaştıktan sonra 2-3 yıl içerisinde ağacı kuruttuğunu da anlattı.
BÖCEK TÜRKİYE’DEN GELDİ İDDİASI
Dayıoğlu önemli bir iddiada bulunarak Kıbrıs'ın bir ada olduğunu ve bu tür bir böceğin ancak ithal yolla ülkeye gelmiş olabileceğini söyledi ve ekledi “Biz Türkiye’den sebze ithal etmiyoruz ancak kesilmiş çiçek ithal ediyoruz. Bu böcek bu çiçekler sayesinde ithal edilmiş olabilir. Bunu net bir şekilde iddia ediyoprum” dedi. Son derece önemli bir iddia.
Dayıoğlu’nun bu iddiasını dün Kıbrıs Postası manşetten verdi ve yayımladı. Bu konuda Tarım Bakanlığından herhangi bir açıklama gelmedi. Dayıoğlu’nun iddiası ne kadar doğrudur bilemeyiz ama bu böceğin kendiliğinden oluşamayacağını ve bir yerlerden KKTC’ye taşınmış olabileceği düşüncesi de mantıklı.
Dayıoğlu bu senenin narenciye açısından bir kayıp olduğunu ve Hükümetin gelecek yıl ki narenciye ürününün kurtarılması için ne yapıp yapmacağının önemli olduğunu ifade etti. Dayıoğlu’nun söylediği gibi ETO’dan yani Avrupa Birliği’nden narenciye ürünlerine AB sertifikası alınması halinde ihracat sıkıntısının en azından gelecek yıl için yaşanmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yazının başında da ifade ettiğim gibi Hükümet, Ankara’yla ne konuştu, bir çözüm buldu mu bulmadı mı bilmiyoruz. Bayındırlık ve Ulaştırma bakanı Erhan Arıklı bugün konuğum olacak Sn. Bakana soracağız ve bir yanıt almaya çalışacağız. Bu girişimlerle en azından 15 bin ton yerine 30-40 bin tonun ihraç yolu açılırsa geriye kalan ürünün de sıkılması ve konsantre yapılması noktasında bir alternatif çözüm bulunabilir.
Sonuç olarak Narenciye için 2024 yılı kayıp bir yıl oldu. Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un bu sorunu çözmek için ciddi anlamda uğraştığını da anlattı Dayıoğlu. Sn. Bakan gelecek yıl ki narenciye üretiminin sağlama alınması için ciddi çareler üretmeli ve ürünün sertifikalanmasını sağlayabilir.
********************
Günün Sözü
Ama hayat işte böyle; Ne fazla şikayetçi ol ne de fazla beklentili.
Paulo Coelho
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.